galéria megtekintése

„Nem vagyok sporthoz értő szakember” – Such György a jégkorongszövetség elnöke

3 komment


Őri B. Péter

Nincs meglepetés; ahogyan az várható volt, a sportág közgyűlésén Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját választották szövetségi elnökké.

Ocskay elköszön
Ocskay elköszön
Veres Viktor / Népszabadság

Ocskay Gábor könnyes szemmel távozott a teremből. Néhány pillanattal azelőtt Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke felolvasott egy e-mailt, amelyben a fehérvári hokipápa lemond elnökségi tagságáról, s nem is jelölteti magát újra, mivel a leendő új főnök azt kérte.

Ocskay mentében a Népszabadságnak elmondta, dolgozik tovább a jégkorongért, sajnos ennél nagyobb traumát is át kellett már élnie. Próbált erős maradni, de fátyolos tekintetét látva nem biztos, hogy húsz esztendő után így akart búcsúzni a testülettől, bár sokak szerint már régóta fontolgatta ezt. Később kiderült, nem Such György elnökjelölt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója kérte a lemondást, hanem teljes tisztújításban állapodtak meg a régi és az új vezetők.

 

A terv nem sikerült.

Mégpedig azért nem, mert Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, elnökségi tag szóban egyszer lemondott ugyan, ám írásban ezt hivatalosan nem jelezte, a jelölőbizottság tagjai napok óta nem érték el, így mandátuma még három évig tart. A Magyar Sport Házában tartott közgyűlésen volt olyan pillanat, amikor – bár nem sakkozók tanácskoztak – úgy tetszett: a játszma nem ér véget, függőben marad.

Such ­elnökjelölt-köztisztviselő nem bánt kesztyűs kézzel a kormánypárti politikussal, méltatlannak nevezte a helyzetet, s aggasztónak, hogy Soltész nem reagált a megkeresésekre. Hosszas elmélkedés kezdődött: ebben a szituációban a jelöltek vajon elvállalják-e a feladatot? Azért, hogy a kedves olvasó ne izguljon, gyorsan elárulom, a válasz: el.

Such – az életrajzát nem sikerült a kivetítőre varázsolni, pedig abból kiderülhetett volna, hogy anno a Magyar Rádió elnökeként
a csekély hallgatottságra hivatkozva ő szüntette meg a népszerű Körkapcsolás című műsort is – kortesbeszédében elmondta: nem sporthoz értő szakember, nem a hokiból jött, de a mai világban menedzserszemléletű vezetőkre van szükség. A szakmai irányítók a bizottságokban munkálkodnak. Pedig ha Soltész lemond, akkor Kovács szakmai alelnökként folytathatta volna, de ő, mivel volt valaki, aki nem tartotta be a megállapodást, a jövőben semmilyen tisztséget nem vállal.

Such György: Nem vagyok a sporthoz értő szakember
Such György: Nem vagyok a sporthoz értő szakember
Veres Viktor / Népszabadság

Nagy luxus ez: 2003-tól 2015-ig alelnökként, tavaly óta pedig elnökként sikereket ért el, a válogatott például kétszer jutott fel az A csoportba. Kollégái sejthették, hogy a résztvevők a kor divatjának megfelelően megválasztják a nem a sportágból érkezőt, ugyanis a közgyűlés végén emlékplakettel köszönték meg ténykedését. Addig azonban a küldöttek egy órán át beszélhették meg a történteket az előtérben.

A szavazás kezdete és az eredmény kihirdetése (Such: 128-ból 95 szavazat) között ugyanis éppen ennyi idő telt el. Hokisnyelven szólva háromszor húsz perc, azaz három harmad.

Meccsen szívesebben lettem volna...

Posztról posztra

Azért kellett új elnököt választani, mert Németh Miklósnak, a Közgép Zrt. vezérigazgatójának a lemondása után Kovács Csaba csak ideiglenesen vállalta el a tisztséget. Elnökségi tag lett volna Ascsillán Endre, a General Electric Hungary Zrt. alelnöke, de a vállalat belső szabályzata kizárja, hogy vezetője szerepet vállaljon abban a sportszövetségben, amelyet a cég szponzorál. Helyére dr. Szterényi Sándor ügyvéd került, rajta kívül a testület tagja lett Dalnoki Balázs, a Porsche Hungaria Skoda márkaigazgatója; Misovicz Tibor, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára; továbbá a liga három csapatának reprezentánsa: Cser-Palkovics András (Fehérvár, a város polgármestere), Pap Gábor (FTC, a klub sportigazgatóságának az elnöke), Zsigmond Barna (újpesti szakosztályelnök, csíkszeredai főkonzul). A szakmát alelnökként Kolbenheyer Zsuzsanna, az első magyar igazolt női játékos, a nemzetközi szövetség tanácstagja képviseli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.