galéria megtekintése

Nem lógott a szeren

1 komment


Őri B. Péter

A Kolozsvárról származó Károlyi Béla tanítványai tíz olimpiai aranyérmet nyertek; az edzőklasszis sohasem tornászott – akárcsak a medencék fejedelme, Széchy Tamás, aki nem úszott –, kalapácsvető volt, autodidakta módon képezte magát. A Magyar Sportújságírók Szövetsége 73 éves, első életműdíjasa a tegnapi gála előtt adott interjút a Népszabadságnak.

– Forradalmasította a sportágat: a megszokott gyakorlattól eltérően nagyon fiatal lányokat tanított meg tornászni, akikből sikeres sportolók lettek. A fiúk kevésbé fogékonyak?

– Tornatanárként azt vettem észre, hogy a leányok ügyesebbek, fegyelmezettebbek, gyorsabban tanulnak, jobban küzdenek. Tizenöt-tizenhat esztendős korukra szinte felnőttek, míg a srácok jó néhány évvel később érnek be. Nadia Comaneci például 1976-ban tizenöt évesen már olimpiai bajnok volt, és utána nyert még négy ötkarikás aranyérmet.

Akár az első szerelem
Akár az első szerelem
Hegedűs Gábor / Népszabadság

– Mi a Károlyi-módszer?

– Nagyon intenzívek az edzések, megkövetelem a fegyelmet, nekem is, valamint a versenyzőnek is motiváltnak kell lenni. Ki kell találni újdonságokat, mint például korláton a leugrásnál a szaltó. Nadia ezzel is felhívta magára a figyelmet.

 

– A ma már szintén az Egyesült Államokban élő román tornász volt a kedvence?

– Egy edző az első sikeres tanítványára, akár az első szerelmére, mindig szívesen emlékszik. Azonban mint személyiség, közelebb állt hozzám az amerikai Mary-Lou Retton, a Los Angeles-i olimpia női egyéni összetett versenyének a győztese.

– Több mint harminc éve lépett le Romániából, s ment az Egyesült Államokba, ahol hihetetlen nimbusza lett. Ma már megköszöni annak a pontozónak a csalását, aki miatt elhagyta szülőföldjét?

– A nyolcvanas olimpián vettem észre, hogy az egyik zsűritag egy vetélytárs orosz versenyzőnek már a gyakorlat előtt fellapozta a legmagasabb, tízes számot mutató lapot. Észrevettem, reklamáltam, óriási botrány lett, politikai ügy is – gondolom, Moszkvából leszóltak Bukarestbe –, szerencsémre el tudtam hagyni az országot. Megjegyzem, nagyon szerettem otthon is lenni, de, milyen az élet, ha nincs az előre osztályzás, nagyon sok élmény kimarad az életemből.

– Az amerikai női csapattal 1996-ban és 2012-ben is aranyat nyert, tanítványai egyéniben is a dobogó felső fokára állhattak a játékokon, és most már tizenharmadik olimpiájára készül. A texasi birtokán található Károlyi-edzőközpontban időről időre gyakorol a válogatott. Rióban is esélyes az együttes?

– Igen, az újabb győzelem szép befejezése lenne a pályafutásomnak. Nagyon sokat köszönhetek feleségemnek, Mártának, akivel egymást segítve, buzdítva értük el az eredményeket. A lányok négy év alatt sokat fejlődtek, bízom az újabb sikerben.

Károlyi Béla. A pillanat drámaiságánál nincs frappánsabb
Károlyi Béla. A pillanat drámaiságánál nincs frappánsabb
Hegedűs Gábor / Népszabadság

– Évekkel ezelőtt vihart kavart Magyarországon a Fehér tenyér című film. Ebben fiatal sportolók panaszkodnak a gyakran drákói edzői szigorról. Amerikában tapasztalt ­ilyesmit?

– Nálunk is nagy a fegyelem, de már Romániában is minden nyáron tíz napra elmentünk közösen a tengerhez, télen pedig síelni. Texasban jó a hangulat, sokat nevetünk.

– Már-már klasszikussá vált biztatása, amit az 1996-os olimpián mondott az első ugrás után megsérülő tornászának. A csapataranyhoz Kerri Strug második sikeres ugrására is szükség volt. „You can do it!", azaz „Meg tudod csinálni!”. A produkciót tapsvihar követte, az eredményhirdetéshez az ölében vitte oda tanítványát. Remek szövegéből politikai szlogen lett, Barack Obama is használta. Az év végén újra elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban. Ismét hallhatunk majd egy jó Károlyi-szlogent?

– Nem tervezem. Annál, amit akkor a pillanat drámaiságában spontán kitaláltam, nincs frappánsabb...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.