galéria megtekintése

Nem bírt a félelmetes amerikaiakkal, bronzéremért játszhat a női pólócsapat

4 komment

Bordás Gábor

A magyar női vízilabda-válogatott derekasan küzdött, de a címvédő Egyesült Államok túl nagy falat volt, megszorítani sem igazán sikerült. Az amerikaiak 14-10-es győzelemmel jutottak döntőbe, míg a mieink az oroszokkal játszhatnak az olimpiai bronzéremért.

Elődöntő:
Magyarország – Egyesült Államok 10–14 (2–3, 3–5, 3–4, 2–2)
gól:
Steffens 4, Musselman, Neushul 2-2, Fischer M., Seidemann, Fattal, Mathewson, Gilchrist, Craig 1-1, illetve Keszthelyi 4, Bujka, Kisteleki 2-2, Garda, Czigány 1-1
emberelőny/gól: 12/8, illetve 10/3

Reuters

A magyar csapat hatalmas lelki plusszal várhatta az elődöntőt, hiszen a nyolc között padlóról felállva, négygólos hátrányból sikerült kiharcolnia a továbbjutást Ausztrália ellen. Minden oka megvolt Keszthelyi Ritáéknak arra is, hogy felszabadultan szálljanak medencébe, hiszen az esélyesség terhe egyértelműen a világbajnok és olimpiai címvédő amerikaiakra nehezedett, más kérdés, hogy a látottak fényében ezzel (is) könnyedén meg tudtak birkózni. Az amerikaiak a felkészülés során háromból háromszor legyőzték a magyarokat, akárcsak a riói csoportmeccsen, ahol 11-6-ra nyertek ellenünk. Az Egyesült Államok női pólósai ezen kívül eddig valamennyi olimpiáról éremmel mehettek haza, míg a magyaroknak ez még egyszer sem jött össze.

 

Bíró Attila szövetségi kapitány ezzel együtt azt mondta a negyeddöntő után, hogy bár mindössze két-három olyan csapat van, amely képes lehet megverni a szuperfavoritot, mi vagyunk az egyik. Sajnos tévedett.

Az első ráúszásból a mieink hozták el a labdát, az első gólt viszont Fischer révén az amerikaiak lőtték. Garda Krisztina a legjobbkor szerezte meg első olimpiai gólját, jól helyezett lövése éppen elsurrant Johnson keze alatt (1-1). Hátul is kiválóan kezdtünk, Kasó Orsolya egymás után két lövést is kivédett, Kisteleki Hanna pedig gólra váltotta az emberelőnyt (2-1 ide). Seidemann bombája sajnos védhetetlen volt, ám Kasó továbbra is ritmusban maradt, egy jó ütemű kimozdulással sikerült labdát szereznie. A következő emberhátrányos helyzetben már hiába tömörült három játékosunk is a kapuba, Steffens bepasszírozta a labdát (2-3). Az utolsó fél percben mi támadhattunk, tíz másodperccel a vége előtt fórba kerültük, kijátszottuk a figurát is, de Takács húzása a kapus kezeiben halt el.

Kisteleki Hanna
Czeglédi Zsolt / MTI

A második negyedben az amerikaiak hozták el a labdát, Fattal pedig gyorsan rövidre is zárta a támadást (2-4). Akárcsak Bujka Barbara a következő emberelőnyt, szépen felvarrta a labdát a léc alá magyar center. Matthewson ugyancsak kérlelhetetlen volt a másik oldalon, aztán egy újabb fórból Musselman sem kegyelmezett (3-6). Antal Dóra lövésénél a kapufa is az amerikaiakat segítette, majd fórból és ismét egy Musselman-gól, kezdett elúszni a meccs. Bujka a kapunak háttal, egy kitűnő csavarral faragott a hátrányból, az ellenfél pedig végre nem góllal, hanem kapufával zárta az emberelőnyt, de ennek éppen hogy egy pillanatig örülhettük, a kipattanóból Gilchrist csak bevágta a nyolcadik amerikai gólt. Kisteleki gyorsan kihasználta a fórt, hosszú idő után Kasó is újra hárítani tudott, a negyed végén pedig Tóth Ildikó kezében volt a hatodik gólunk, de a keresztlécre ejtette a labdát, így 5-8-cal fordulhattunk a meccs második felére.

Garda Krisztina (fehérben) és Courtney Mathewson
Illyés Tibor / MTI

A harmadik negyed végre magyar góllal kezdődött, Keszthelyi Rita pattintotta be a labdát a bal szélről, sajnos azonban rögtön kettővel válaszoltak az amerikaiak, Steffens és Neushul is túlságosan egyedül maradt a kapunk előtt ahhoz, hogy hibázzon (6-10). Steffenst továbbra sem tudtuk tartani, amit góllal büntetett, míg Keszthelyi gyors emberelőny-kihasználással tartotta a lelket a csapatban (7-11). Egyre jobban kiütközött azonban az amerikaiak brutális fizikai fölénye, a következő fórjukat egyetlen passz után húzta be Craig úgy, hogy a környékén sem volt magyar játékos. Kisteleki újabb pattintós góllal szépített, 8-12-vel várhattuk az utolsó felvonást.

Reuters

Gól nélkül csordogált le a negyedik negyed első másfél perce, hogy aztán Neushul tüzeljen a jobb alsó sarokba. Bujkáék nem adták fel, küzdöttek becsülettel a szorosabb eredményért, de két emberelőnyből sem sikerült betalálniuk. Ekkor már az jóval ráérősebbre vették az amerikaiak, nem úgy Czigány Dóra, aki pár heves lóba után mattolta Johnsont. Steffens válaszul még bezúzta a negyedik gólját, miként a végén Keszthelyi Rita is, így legalább a miénk volt az utolsó találat.

Az Egyesült Államok 14-10-re nyert, szomorkodni azonban nem érdemes emiatt, hiszen egyértelműen egy jobb csapattól kapott ki a magyar válogatott, amely az Oroszország elleni bronzmeccsen még megszerezheti története első olimpiai érmét.

A másik elődöntőben:
Oroszország – Olaszország 9–12 (2–2, 2–4, 0–2, 5–4)

Nyilatkozatok

Bíró Attila: A tervünk megvolt, nyilván a vízben nem sikerült úgy megvalósítani, ahogyan szerettük volna. Az első negyedben a kezdés egész jó volt, a másodikban azonban megint volt egy olyan periódus, amikor egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni a fizikai fölényükkel. Szükség lett volna egy extra kapusteljesítményre és még több blokkra a zónában. Nem csúsztunk szét annyira, hogy az oroszokat ne tudnánk megverni, viszont nagyon komolyan összeálltak így az olimpia végére, kemény csata lesz. Úgy gondolom, maradt annyi erő a csapatban, hogy haza tudjuk vinni a bronzérmet.

Keszthelyi Rita: Katasztrofális volt a védekezésünk, így nem nyerhettünk. A bronzérem nélkül nem megyek haza!

Kasó Orsolya: Tíz gólt dobtunk, az szerintem jó, de a védekezésünk nem állt össze. Nekik elöl viszont minden összejött, szorosan fogtak embert, minden labdára odaértek.

Bujka Barbara: Egyszerűen jobbak voltak ma, de úgy gondolom, nem játszottunk rosszul. Sajnos elkövettük a szokásos hibákat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.