galéria megtekintése

Negyvennégy év után újra kijuthatunk a foci Eb-re

4 komment


Hegyi Iván

Negyvennégy év után újra Eb-résztvevő lehet a magyar labdarúgó-válogatott, amennyiben:

1. jobb eredményt ér el Athénben, mint a román együttes a Feröer-szigetek csapatának vendégeként;
2. a legjobb csoportharmadik lesz;
3. továbbjut a pótselejtezős párharcban.

Az utóbbi tetszik a legnehezebbnek, az előbbi kettő viszont nem csupán honfitársainkon múlik. Mindenesetre ahhoz, hogy a második hely elérése megvalósulhasson, valószínűleg győzni kell a görög fővárosban. Hiszik vagy sem, hazánk fiainak ez soha nem sikerült: a görög földön valaha megvívott nyolc mérkőzés közül három döntetlennel, öt pedig a vendéglátók győzelmével zárult.

 

Legutóbb a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőin kapott ki Athénben a magyar csapat (2-0), de ez a kvalifikációs sorozat egészen más, mint az akkori... Az első kalapból az F csoportba sorolt, ám súlyos krízisben lévő görögök kilenc meccsükből egyet sem nyertek meg, ellenben hatot elveszítettek, még a feröeriekkel szemben is kétszer alulmaradtak.

Görögországban is győzni kell
Szabó Miklós / Népszabadság

A magyar válogatottat ellenben a legelső selejtező, az északírektől – az átgondoltan kiválasztott, majd az első tétmeccs után hasonló megfontoltsággal menesztett Pintér Attila szakvezető irányításával – elszenvedett 1-2 óta nem érte vereség, sőt nyolc selejtező mérkőzésen mindössze három gólt szedett be az együttes.

Ebben persze szerepet játszott, hogy a leggyengébb csoportban kapott helyet, s hogy a Pintért követő két kapitány nemegyszer titkos adura számíthatott, mert időnként a kezdő tizenkettő tagja volt Fortuna is. Legutóbb az osztrák játékvezető képében jelent meg, hiszen a jogosnak tetsző, ám meg nem adott feröeri büntető megítélése esetén a duplázó Böde Dániel második gólja bizonyosan nem születik meg, mert az ellenfél valamelyik labdarúgója éppen akkor lőtte volna a tizenegyest, amikor a hős cserecsatár a léc alá zúdította a győztes „dugót".

Ám a részletekben már fölösleges elveszni. A lényeg: nem akárkik nyomába léphetnek a jelenlegi futballisták. A legjobb négy közé ugyan aligha jutnak az Eb-n, de – ez is nagy szó! – szereplők lehetnek, akár legutóbb a hetvenkettesek, akik közül Rapp Imre kapus, továbbá Albert Flórián, Bene Ferenc, Fábián Tibor, Kocsis Lajos, Páncsics Miklós már nem él.

Itt van köztünk viszont Géczi István, valamint a mezőnyjátékosok társaságából Bálint László, Dunai Antal, Juhász István, Juhász Péter, Kovács József, Kozma Mihály, Kű Lajos, Szőke István, Szűcs Lajos, Zámbó Sándor, akárcsak a selejtezőkön bevetett Rothermel Ádám, Dunai Ede, Fazekas László, Halmosi Zoltán, Karsai László, Mészöly Kálmán, Müller Sándor, Nagy II János, Nagy László, Noskó Ernő, Vidáts Csaba.

Talán még maguk a mostani válogatott futballisták sem gondolták, hogy e kiváló elődöket követhetik az Eb-részvétellel, s bár a posztonkénti összehasonlítástól helyesebb kíméletesen eltekinteni, a maiak nevéhez fűződhet majd, hogy több mint négy évtized múltán kontinenstornán játszhat a nemzeti együttes. Igaz, az előző dekádok válogatottjainak nem adatott meg, hogy akár csoportjuk harmadikjaiként, akár másodikjaiként és egyenes ágon eljussanak az Eb-re.  De ez már a múlt.

Momentán meglepően közel van ahhoz a csapat, hogy a jövő évben azt mondhassa: jelen!

GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG

Labdarúgó Eb-selejtező, Athén, vasárnap, 18 (tv: M4). Jv.: Bebek (horvát).

Görögország: Karnezisz (32-szeres válogatott) – Toroszidisz (78), Morasz (24), Papasztatopulosz (60), Holebasz (30) – Tsziolisz (54), Szamarisz (17), Tahtszidisz (11), Kone (27) – Atanasziadisz (12), Mitroglu (43).

Magyarország: Király (98) – Fiola (9), Guzmics (10), Juhász (89), Kádár (25) – Nagy (2), Gera (84), Elek (34), Dzsudzsák (72) – Nikolics (15), Böde (8).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.