galéria megtekintése

Elődöntős a címvédő magyar kardozó Rióban

0 komment

MTI

Szilágyi Áron harmadik mérkőzésén is nyert, ezzel bejutott az elődöntőbe szerdán a riói olimpia férfi kardversenyében.


Kovács Tamás / MTI

A szám magyar címvédője a negyeddöntőben a román Tiberiu Dolniceanuval csapott össze, és 15-10-re győzött.

Az asszó első felében sokkal dinamikusabban, aktívabban vívott, mint előző mérkőzésén, a fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel szemben. Volt, hogy pengeütésről vágott határozottan, akadt olyan is, hogy a pást végébe szorulva tudott védeni és visszavágni, máskor pedig egy kicsit gyorsabb volt ellenfelénél. Ennek eredményeként 8-4-re meglépett. A pihenő után viszont megtorpant, a védései nem sikerültek ekkor, sorozatban kapott öt tust. A végére aztán megint összeszedte magát, és 9-10-es állásról egymás után hatszor az ő akciója volt érvényes és eredményes.

 

Az elődöntőben 23.30-kor lép pástra a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen.

"Előre sejtettem, hogy kőkemény meccs lesz, Dolniceanuval szoros asszókat szoktunk vívni, sőt, legutóbb le is győzött" - kezdte a negyeddöntő után értékelését a címvédő a vegyes zónában. - "Örülök annak, hogy az, amit kitaláltunk, bevált. Decsi András edzőm végig azt kiabálta, hogy maradjak nyugodt, vívjam azt, amit elterveztünk. Ne foglalkozzak semmivel, se a zsűrivel, se az ellenféllel, aki, ugye, nagyon sokszor kardot, kesztyűt cserélt, sérülésre hivatkozott, mindent bevetett, amit lehet. Ez persze benne van a kardvívásban, de örülök, hogy fel tudtam dolgozni elég hamar, ez kellett a győzelemhez."

Szilágyi Áron az elődöntős ellenfeléről azt mondta: a legutóbbi világkupa-versenynen egyéniben és csapatban is sikerült megvernie, ezért bizakodóan tekint az összecsapás elé.

"Tapasztalt, nagyon jó vívó, aki nyilván kiváló formában van. Kőkemény csatára számítok ellene is. Elő kell vennem az összes fegyveremet"

- hangsúlyozta a 26 éves magyar klasszis.

Az elődöntőig rajta és a Kimen kívül az amerikai Daryl Homer és az iráni Mojtaba Abedini jutott el.

Előtte Szilágyi a bő élmezőnyhöz tartozó fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel vívott, akit 15-12-re győzött le. A párharc során nem volt olyan szakasz, amikor Szilágyi igazán elkapta volna a fonalat, de végig küzdött, hogy előnyt csikarjon ki. A fordulatos mérkőzésen 4-3 után mutatta be az első határozott akciót, amivel szép egylámpás találatot ért el.

Ezzel együtt az egyperces pihenőre 7-8-nál került sor. A folytatásban 9-9-nél volt utoljára egyenlő a sok állással megszakított asszóban, majd Szilágyi a 13. tusánál mutatott be először látványos és eredményes védés-visszavágást. Ezzel 13-9-re vezetett, és onnan Bujkevicsnek már nem volt reális esélye a fordításra. Az utolsó tust a fehérorosz vitatta, de végül kénytelen volt beletörődni a döntésbe.

Eredmények:

32 között: Szilágyi Áron-Julian Ayala (mexikói) 15-9, Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Decsi Tamás 15-10

16 között: Szilágyi-Aliakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-12

Negyeddöntő: Szilágyi-Tiberiu Dolniceanu (román) 15-10

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.