Narancs Csepel

Huszonhárom esztendő után új elnöke van a birkózószövetségnek. A tegnapi tisztújító közgyűlésen Németh Szilárd, a Csepeli Birkózó Club elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, rezsibiztos 70:55 arányban legyőzte Hegedüs Csabát, a magyar sport századik olimpiai bajnoki címének birtokosát.

Mintha cukrot osztottak volna, oly nagy volt a sokaság a Magyar Sport Háza első emeletén: a birkózók tisztújító közgyűlésének küldöttei tömött sorokban várakoztak a regisztrációs pultnál. A politika bejövetele vonzotta a tömeget, valaki meg is jegyezte: „Előfordult, hogy hasonló eseményen csak ötvenöten lézengtek.”

Semmi gáz, itt van Németh
Semmi gáz, itt van Németh
Szabó Miklós / Népszabadság

Az adminisztráció nem haladt túl gyorsan, épp ezért a 10 órára meghirdetett kezdés több mint ötven percet csúszott. A várakozás hosszú-hosszú perceiben fel lehetett fedezni azt, ami eddig sem volt titok: a „karfiolfülűek” (értsd: a birkózók) nem egységesek: a különböző érdekcsoportok képviselői –köztük megannyi olimpiai, világ- és Európa-bajnok – egymás közt diskuráltak. A hangulat viszont meglepően barátságosnak tetszett: amikor például az elnök, Hegedüs Csaba megérkezett, oly szívélyesen üdvözölte, ölelte át kihívóját, Németh Szilárdot, mintha habos kakaós farsangi zsúrra, s nem kőkemény megméretésre készülnének.

Százhuszonheten voltak jogosultak szavazni, ennyi szék viszont nem akadt a teremben, sokaknak csak állóhely jutott. A küldötteken kívül a meghívottaknak, a sajtómunkásoknak is, jelezve, hogy a birkózás nagy állóképességet igényel. Persze nem mindenkitől. Dr. Nagy József levezető elnök a köszöntő szavak után arra kérte a hallgatóságot: engedje meg, hogy ülve folytassa. „Ezt mi is szívesen megtennénk!” – jegyezte meg valaki közülünk, ám sokat nem lehetett meditálni ezen a kérdésen, mert „Kurucz, gyere be!”-üvöltés hasított a levegőbe.

A bekövetelt úr, a mandátumvizsgáló bizottság vezetője kisvártatva meg is érkezett, s közölte: az összes küldött szavazhat. Gyors matematika a jogász végzettségű levezető elnöktől: a győztesnek 64 voksot kell szereznie. Remek ötlet írásban egy küldöttől: a két jelölt 15-15 percig szóljon a néphez, utána azonnal következzék a szavazás, ne legyenek kérdések, hozzászólások. Egyetlen küldött, egy közelben álló férfi voksolt a kék cédulájával az ötlet ellen, ám ha nem akartam, akkor is meghallottam volna indokát: „A fenébe, az is fél óra...”

Németh rezsibiztos léphetett először a pulpitusra, s mint az Új-Szövetség a birkózásért mozgalom jelöltje, elmondta: Hegedüs 1972-es olimpiai győzelmének hatására kezdett el birkózni. Megállapította: nincs jó állapotban a szövetség, most lehetőség nyílik a megújulásra; kampánykörútja során ötezer kilométert utazott; félő, hogy 2016 után nem lesz megfelelő utánpótlás; életpályamodellt kívánnak bevezetni, javítani akarnak a létesítményhelyzeten, megreformálni a testület kommunikációját. A szónoklat után felcsattanó, hosszan tartó taps már jelezte: politikus elnöke lesz ennek a szövetségnek is.

Ezzel együtt Hegedüs elnök higgadtan, megfontoltan beszélt: hiba lenne lecserélni, ami jól működik; „büszkék lehetünk az eredményekre”; ami az utánpótlást illeti, van jövőkép, megháromszorozódott a gyermekversenyzők száma; tízezer kilométert utazott: „ott vagyok minden kilométerkőnél”; meg hogy „nekem nem kell elmondanom, mikor léptem be először birkózóterembe”.

Aki volt már sportági közgyűlésen, az jól tudja: mindig eljön a pillanat, hogy a külső szemlélő is feszeng. Most ez akkor következett be, amikor arról szavaztak a küldöttek, hogy Hegedüs és Németh neve felkerülhet-e a szavazólapra. Volt, hogy újra kellett számolni a voksokat: a kék cédulákat már nem lehetett látni, viszont az összeadás túl lassúra sikeredett; volt, hogy az ellenzék képviselői azt kifogásolták, miért nem számolják újra a Hegedüs-voksokat, mert szerintük – a hivatalos eredménnyel szemben – hárommal kevesebben emelték fel a papírlapot.

A kihívót hatvankilencen, a prosperáló elnököt hatvanheten jelölték. Dr. Nagy újra matematikusként brillírozott: mivel a 64 is elegendő, teljesen mindegy a három kék cédula, s lezárta a vitát. Az addig üres folyosót ismét harctéri lárma verte fel, a küldöttek sorba álltak, hogy megkapják a szavazólapot, s hogy majd a fülke magányában ikszeljenek. Amikor több mint egy óra múltán mind többen szorongatták a fideszes rezsibiztos kezét, már biztos volt: a várakozók nem a szavazatszámláló bizottság vezetőjétől tudják meg a végeredményt.

Hegedüs lépett a terembe, s azt kérdezte a legközelebb állótól: „Mi lett?” – „Vesztettél” – hangzott a válasz. Idillikus kép: mikor hivatalosan is bejelentették, hogy Németh 70:55-re győzött, Hegedüs azonnal gratulált, és megpuszilta utódját. Mr. Tust ezúttal két vállra fektették. Bacsa Péter, az Új-Szövetség Németh előtti elnökjelöltje nemrégiben azt nyilatkozta lapunknak: „Felmértük a lehetőségeket, s kiderült: akkor a legnagyobb az esélyünk, ha a politika támogatását is élvezzük.” A közgyűlésen bejött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.