galéria megtekintése

Törpe óriások

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, London
Népszabadság

A múlt hét végén minden olyan közhely és szófordulat érvényesült, amelyet az 1871-ben létrehozott, így a világ legrégebbi direkt kieséses labdarúgótornájának joggal tartott vetélkedővel kapcsolatban emlegetni szoktak.

Az Angol Kupa vonzereje híresen abban rejlik, hogy az alsóbb kategóriájú, sőt ligán kívül játszó csapatok, az úgynevezett óriásölők rendszeresen kiterítik tekintélyesebb, a legfelső osztályban szereplő ellenfeleiket. Kevesen hitték volna, hogy a negyedik fordulóban nagyobb meglepetés is születhet annál, hogy a negyedik divízióra „jó” Cambridge United gól nélküli mérkőzést játszott a kupát az Arsenallal holtversenyben a legtöbbször (11-szer) magasba emelő Manchester Uniteddel.

A Chelsea bús négyese. Balról: Drogba, Willian, Oscar, Fabregas a Bradford Bridge-en
A Chelsea bús négyese. Balról: Drogba, Willian, Oscar, Fabregas a Bradford Bridge-en
Stefan Wermuth / Reuters

A Cambridge, mely egyeteméről híresebb, mint futballjáról, annak ellenére sem adta meg magát, hogy a vendégek 400 millió font értékű játékost küldtek a pályára, 100 millió font pedig hosszabb-rövidebb ideig az MU kispadján vesztegelt. De legalább van még esély, hogy a United 2004 óta először elnyerje a trófeát. Nem kellett minden reményét feladnia a Liverpoolnak sem, amelytől ugyancsak szerény 0-0-ra telt a Championshipben futballozó Bolton ellenében.

 

Az angol lapok nem győzik eléggé méltatni a találkozó hősét, Bogdán Ádám kapust, aki ellenállt Henderson, Philippe Coutinho, Johnson, Sterling és Lucas Leiva egyaránt góllal fenyegető próbálkozásának. A találkozó után Neil Lennon, a Bolton új edzője megjegyezte, hogy napokon belül foglalkozni kell a magyar válogatott játékos – az évad végén lejáró – szerződésének meghosszabbításával.

A Premier Liga jelenlegi dobogós együttesei végképp búcsút mondtak az idei tornának. A legnagyobb bravúrt vitathatatlanul a harmadosztályú Bradford érte el a bajnoki listavezető Chelsea kiütésével a Stamford Bridge-en. A találkozó előtt José Mourinho tréner kijelentette, hogy „szégyen lenne kikapni” az észak-angliai gárdától, ám – a londoni szurkolók teljes megdöbbenésére – a 7500 fontot érő „baromfik” (Bantams) 2-0-ás hátrányból 4-2-re legyőzték, sőt egyenesen megalázták az „arisztokratikus kékeket”.

Mourinho ugyan a Liverpool elleni kedd esti Liga Kupa-elődöntő miatt kilenc helyen változtatott kedvenc összeállításán, de még így is csaknem 100 millió fontra becsült tehetség bizonyult tehetetlennek Phil Parkinson edző „Dávidjaival” szemben. Sokkjával dacolva a portugál mester a meccs lefújása után minden egyes yorkshire-i játékossal kezet fogott a vendégek öltözőjében, majd – ha a sport területén „gyalázatnak”minősítette is a történteket – ritka sportszerűséggel „örömmel” tisztelgett a látogatók világraszóló sikere előtt.

Bogdán, a meccs embere, aki – több brit forrás szerint – felkeltette a Liverpool érdeklődését, ezt a labdát is a kapu fölé tolta
Bogdán, a meccs embere, aki – több brit forrás szerint – felkeltette a Liverpool érdeklődését, ezt a labdát is a kapu fölé tolta
Peter Powell / MTI/EPA

Csekély vigasz Roman Abramovics emberei számára, hogy a Manchester City, a Southampton és a Tottenham is a sebeit nyalogatja ahelyett, hogy az ötödik forduló hétfő esti sorsolását várná. Manuel Pellegrini, a City trénere tagadta, hogy a második ligás Middlesbrough-tól elszenvedett sima 2-0-ás vereségnek köze volt az égszínkékek Abu-Dzabiban tartott edzőtáborozásához, melyről – hétórás repülőút után – csak pénteken tért vissza a csapat a jeges szigetországba.

A chilei tréner szakmai és nem utazási problémának nevezte, hogy a bajnoki cím védője legutóbbi két mérkőzésén egyszer sem talált a hálóba. A bukott titánok közé tartozó Southamptonnak éppen az erőssége, a védelme omlott össze, amikor a Crystal Palace ellen otthonában 3-2-re kikapott. A brit futball köreiben egyöntetűen örülnek a dél-londoniak sikerének, hiszen a Newcastle-től elcsábított, becsvágyó Alan Pardew alig néhány hét alatt hatékony együttest kovácsolt a korábban is tehetséges, de szervezetlen keretből.

A titkon még Bajnokok Ligája-helyezésről álmodó Tottenhamet a Premiership utolsó helyén rostokoló Leicester múlta felül (2-1), és hasonlóképpen váratlan volt a szintén második ligás Blackburn 3-1-es győzelme a Swansea felett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.