galéria megtekintése

Nagypályások

Az új aszfalt és a várható zivatarok még izgalmasabbá tehetik a Forma-1-es világbajnokság 11. futamát, amelyre Nico Rosberg és Lewis Hamilton egyetlen pont különbséggel érkezik.

Nico Rosberg érkezik
Földi Imre / Népszabadság

Azóta versenyeznek egymással, amióta először találkoztak a gokartpályán hatéves kölyökként. „Annyira buzog bennünk a küzdőszellem, hogy így nehéz barátoknak maradni. Ki képes több pizzát megenni? Melyikőnk tud gyorsabban elfutni a lifttől a hotelszobáig?” – ez ment mindig. A napokban a The Guardiannek adott interjújában mesélte ezt Nico Rosberg Lewis Hamiltonhoz fűződő kapcsolatáról.

A Forma-1-es világbajnokság két éllovasa a hétvégén a magyar pályán csap össze ismét. Mindössze fél év a korkülönbség köztük, és most, a 21 futamos szezon 11. versenye előtt csupán egyetlen pont a differencia a tabellán. Előnyük a többiekhez képest tetemes – legalábbis ami a sebességet és az autó stabilitását illeti –, ám ez korántsem garancia semmire. A Mercedes technikája ugyanis olykor rakoncátlankodik, arról nem beszélve, hogy Rosberg és Hamilton az elmúlt futamokon többször is úgy összeakaszkodott, hogy annak az egész csapat megitta a levét. Sőt, Toto Wolff csapatfőnök szerint végül nemes egyszerűséggel már csak egy maroknyi idiótának tűntek, amiért láthatóan nem tudták kordában tartani pilótáikat.

 

A riválisok az 5. futamon, Spanyolországban már az első körben kiütötték egymást, két versennyel később Kanadában Hamilton szorította a fűre német csapattársát, újabb két összecsapással később Ausztriában pedig ismét csattantak. S bár Hamilton nyert, a csapat türelme ekkor végleg elfogyott, és vezetői kénytelenek voltak egyértelművé tenni: bár ez nincs ínyükre, csapatutasításokat fognak alkalmazni, ha folytatódik az eurómilliókat érő autók – és a Mercedes, no meg a szponzorok nevének amortizálása.

Három évtized a lankák között

A Mogyoród és Kerepes közötti völgyben található Hungaroring 4381 m hosszú, szűk, kanyargós pálya. Rekordidő – 8 hónap – alatt épült fel, és a vasfüggöny mögötti országok közül elsőként adott otthont Forma-1-es nagydíjnak: először 1986-ban rendeztek itt versenyt, a hétvégi már a 31. lesz a sorban. Előszeretettel hasonlítják Monacóhoz.

Rosberg még egyszer sem nyert a Hungaroringen, Hamilton négyszer – és a következő diadalával a magyar pálya legsikeresebb versenyzője lehet. Bár a páros a tíz idei futamból kilencet hozott – ötöt a német, négyet a brit húzott be –, a papírforma már a szombat délutáni időmérőn felborulhat. A Hungaroringen ugyanis 57 ezer négyzetméteren terítettek le új az aszfaltréteget tavaly óta, kicseréltek 7500 vízelvezető szegélyt és 2500 rázókövet is – mindez jelentősen befolyásolhatja a pálya sajátosságait. A gumikat szállító Pirelli előzetes számításai szerint például minden bizonnyal megdől majd Rubens Barrichello 2004-ben felállított 1:18.436-os pályacsúcsa a vasárnap délután kettőkor kezdődő futamon. Összehasonlításképpen: az első rajtkockát Lewis Hamilton tavaly 1:22.020-as idővel szerezte meg, a versenyben futott leggyorsabb kör pedig 1:24.821 volt.

Futamgyőztesek:

2015 Sebastian Vettel
2014 Daniel Ricciardo
2013 Lewis Hamilton
2012 Lewis Hamilton
2011 Jenson Button
2010 Mark Webber
2009 Lewis Hamilton
2008 Heikki Kovalainen
2007 Lewis Hamilton
2006 Jenson Button

Megkavarhatja a kártyákat az időjárás is, hiszen pénteken, szombaton és vasárnap 30 fok körüli hőmérséklet várható, elszórtan záporokkal, zivatarokkal. A kanyarokkal tűzdelt, korábban nem éppen hatékony vízelvezetési rendszeréről, és az ennek következtében kialakuló vízátfolyásairól ismert Hungaroringen pedig már egy néhány perces zuhé is a feje tetejére állíthat mindent. Holott Max Verstappen (Red Bull), a két évvel ezelőtti futamgyőztes Daniel Ricciardo (Red Bull), Sebastian Vettel (Ferrari) és Kimi Räikkönen (Ferrari) enélkül is bármikor képes a Mercedesek nyomába érni egy ilyen, az erőviszonyokat sokkal inkább kiegyenlítő, mint élező pályán.

A hétvége programja

2016. július 22., péntek
10.00–11.30 1. szabadedzés
14.00–15.30 2. szabadedzés

2016. július 23., szombat
11.00–12.00 3. szabadedzés
14.00–15.00 Időmérő

2016. július 24., vasárnap
14.00– Magyar Nagydíj

A vb-pontverseny állása:

1. Nico Rosberg Mercedes 168 pont
2. Lewis Hamilton Mercedes 167 pont
3. Kimi Räikkönen Ferrari 106 pont
4. Daniel Ricciardo Red Bull 100 pont
5. Sebastian Vettel Ferrari 98 pont
6. Max Verstappen Red Bull 90 pont
7. Valtteri Bottas Williams 54 pont
8. Sergio Pérez Force India 47 pont
9. Felipe Massa Williams 38 pont
10. Romain Grosjean Haas 28 pont

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.