Milliárdok a kluboknak piaci verseny nélkül

Mind nagyobb szabásúak a tervek a kézilabdában. Kocsis Máté, a szövetség elnöke, Józsefváros fideszes polgármestere azt szeretné, ha az itthon egyre népszerűbb és a nemzetközi színtéren is eredményes sportág kiemelt kormányzati figyelmet kapna. Ennek érdekében Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt már – derült ki a tegnapi háttérbeszélgetésen.

Az MKSZ az elkövetkező évtizedekben több világversenyt kíván rendezni, ehhez azonban – a nemzetközi előírások szerint – minimum öt-hat, legalább nyolcezer férőhelyes csarnokra van szükség. Magyarországon jelenleg ennek a feltételnek csak a Papp László Budapest Sportaréna és a debreceni Főnix Csarnok felel meg. Az elképzelések alapján kibővítenék a veszprémi létesítményt, ennek érdekében újratervezték a Szeged leendő új otthonát, s Tatabánya is jövőbeni vb- vagy Eb-helyszín lehet.

Szegedi anziksz (kékben a szlovén Bombac)
Szegedi anziksz (kékben a szlovén Bombac)
Földi D. Attila

Országosan hatvan – kétszáz-háromszáz férőhelyes – munkacsarnok is épülne, mert (ahogyan elhangzott) a szülő dönt, milyen sportágat választ a gyerek, s a mai világban senki sem szeretné, ha lepukkant, ütött-kopott létesítményekben edzene, játszana meccseket a fia vagy a lánya. Kocsis előrevetítette azt is, hogy Vácon, Orosházán, Dunaújvárosban, Siófokon és Szentgotthárdon 1000–4000 férőhelyes csarnokban lehet majd játszani.

A végén hangzott el a legfontosabb: a kézilabdában az állam ezentúl közvetlenül nem támogat klubokat, ezért nincsenek most szponzorlogók a veszprémi férficsapat mezén. Viszont az új ötlet alapján a szövetség megvenné az NB I-es férfi- és női csapatok még értékesíthető reklám- és marketingjogait, amit egyben eladna egy vagy több állami cégnek; az összeg nagysága miatt saját tulajdonú vállalat ekkora kiadást nem tudna vállalni.

Az elképzelés szerint több mint hárommilliárd forintot lehet majd kiosztani a még kidolgozásra váró sávos szisztéma alapján a klubok között, hasonlóan ahhoz, ahogyan az MLSZ juttatja a sportfogadásból befolyó összeget. A csapatok – köztük a Veszprém is – több pénzhez jutnak, mint eddig, s a kisebb klubok is nyugodtan tervezhetnek, sorsuk nem függ majd attól, hogy vezetői éppen jóban vannak-e egy vállalat- vagy cégvezetővel. A kluboknál azonban így sem lehet hátradőlni, hiszen ez a támogatás átlagosan a költségeik negyedét fedezi majd. Ám a piaci alapú verseny nehézségeitől így is szépen megóvják mindnyájukat.

A kímélő szövetség reményei szerint karácsonyig sikerül értékesíteni a jogokat. Állami ajándék kerülhet a fa alá.

Jön a BL-győztes

A címvédő Barcelonát fogadja a Szeged vasárnap (tv: Sport2, 16.30), míg az előző kiírásban döntős Veszprém – a sérült Nagy László nélkül – a Zágráb együttesének vendége lesz szombaton (Sport1, 19.30) a férfi kézilabda Bajnokok Ligája harmadik fordulójában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.