Nagy menő

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közleményben tudatta, hogy felfüggesztette pozíciójából Jerome Valcke főtitkárt. Az apparátus vezetőjét pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítják, ezért a FIFA etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene, s a feltárás lezárultáig nem láthatja el feladatait.

„Árva a ház, nincs kacagás...” Franz Schubert Három a kislány című daljátékának emblematikus szerzeménye illik leginkább a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez. Az eddigi legnagyobb botrány nyomán Sepp Blatter elnök már bejelentette, hogy a legközelebbi kongresszuson leköszön, de hovatovább egyedül marad a szervezet zürichi székházában.

Fájhat a feje
Fájhat a feje
Arnd Wiegmann / Reuters

Onnan májusban már jó néhány – korrupcióval vádolt – korifeust elvittek, most pedig Jerome Valcke, az ötvennégy éves francia főtitkár kénytelen szembenézni azzal, hogy feladatainak elvégzése alól „további értesítésig” azonnali hatállyal felmentette a FIFA. Most különösen érthetővé válik az apparátus vezetőjének többször hangoztatott álláspontja: „Irtózom a nyilvánosságtól.”

Pedig annak idején riporter volt a Canal+ francia televíziónál, és folyékonyan beszél angolul, németül, angolul. De –ha már májusban nem – legkésőbb júniusban a legszívesebben megnémult volna, hiszen a The New York Times akkor kezdett cikkezni a „Valcke-ügyről”. Az írások tízmillió dollár nagyságrendű kenőpénz gyanújáról és arról szóltak, hogy az affér másik érintettje az észak- és közép-amerikai, továbbá karibi térség szövetsége, a CONCACAF, illetve annak nem feltétlenül tiszta kezű korábbi vezetője, JackWarner volt 2008-ban.

Embert barátjáról... Valcke szintén meghitt viszonyt ápolt Ricardo Teixeirával, a brazil futballszövetség korábbi elnökével, akit – a régebbi brazil FIFA-elnök Joao Havelange-zsal együtt – elítéltek a világbajnokság tévéjogaival kapcsolatos több mint 40 millió dollár értékű bizonyított visszaélésért. Most pedig az a gyanú, hogy Valcke megegyezett Benny Alon korábbi izraeli futballistával – aki pályafutását a hetvenes évek közepén Chicagóban fejezte be, majd felvette az amerikai állampolgárságot –, hogy a múlt évi világbajnokság három „német” mérkőzésére, valamint a brazilok összes találkozójára 1400 belépőt fenntart abból a 8750-ből, melyet a FIFA vásárolt meg „a krémek krémjéből”.

A félre tett belépőket állítólag amúgy sem kis értékük háromszorosáért értékesítették... Nem feledhető: a riói rendőrség tavaly a vb alatt, a hoch elegáns Copacabana Palace Hotelben vette őrizetbe Ray Whelant, a VIP-csomagokat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kizárólagos partnereként értékesítő cég ügyvezetőjét.

Valcke természetesen tagad, és jogi képviselője közleményt adott ki, hogy ügyfele „soha nem fogadott el pénzt Mr. Alontól vagy bárki mástól, noha a FIFA kétségkívül megállapodást kötött Alon társaságával, a JB Sports Marketinggel”. Azért nem haszontalan, hogy Valcke kedvenc sportágainak egyike a kick-box. A másik a sí (abban is van lecsúszás). A negyedik az autó (biztos, ami biztos: nem árt még hamarjában meghajtani a Ferrarit). Az autó amúgy azért csak negyedik, mert az első a futball.

Nem igaz?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.