galéria megtekintése

Nagy dunszt, nagy kunszt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 16. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Már sportági sci-finek hat az az éppen negyven évvel ezelőtti nap, amelyen néhány órán belül kétszer játszották el a magyar himnuszt az asztalitenisz-világbajnokságon. Jónyer István előbb egyesben, majd Gergely Gábor oldalán is aranyérmes lett Kalkuttában. A páratlan páros ma úgy mesél az 1975-ös csodáról, mintha csak tegnap történt volna...

Egyéni számban azóta sem esett meg a nagy eset, hogy magyar pingpongos vb-dobogó tetejére állhatott. Igaz, akkor, négy évtizeddel ezelőtt sem volt minden sétagalopp. Jónyer például három nappal az indulás előtt még abban sem lehetett biztos, hogy egyáltalán útra kelhet. – Sefteltem, lebuktam, eltiltottak, még az útlevelemet is bevonták, a kapitányunk, Berczik Zoli rohangászott fűhöz-fához, hogy elérje: részt vehessek a vébén. Sikerrel járt, így mi is sikerrel járhattunk – emlékezik a viharos időszakra a Klampár Tibor partnereként már 1971-ben világbajnoki címet nyerő extraklasszis, aki elárulja: kétségek ide vagy oda, ő semmit nem bízott a véletlenre. – Annyit edzettem, mint még soha, még arra is figyeltem, hogy mit iszom, mit eszem, lemondtam a kávéról, a piáról, nyolc kilót fogytam, mert elhatároztam: én leszek a legjobb. Aztán majdnem mégis fuccs lett az egésznek, mert bár engedélyezték az utazásomat, odakint azonnal gyomorfertőzést kaptam.

Gergely Gábor (balról), Jónyer István: 1975-ben és 2015-ben
Gergely Gábor (balról), Jónyer István: 1975-ben...
Petrovits László / MTI

Azt már Gergely teszi hozzá, hogy a szállodában nem volt leányálom Jónyerrel egy szobában lakni, mert „lényegében az egész napot a mosdóban töltötte, minden kijött belőle”.

 

Szerencsére nem volt ez másképpen az asztalnál sem: a „kiflipörgetéseiről” ismert játékos ott is kiadott magából apait-anyait. A hajdani magyar aranycsapat tagjai amúgy kifejezetten szerettek Ázsiában játszani. Távol az otthontól megszűnt számukra a külvilág, nem üldözték őket a rajongók, így kizárólag a játékra összpontosíthattak.

Persze Berczik is megtett mindent az eredményes szereplés érdekében. Egy alkalommal a tatai táborban lefizette a fűtőt, aki az edzőteremben alaposan begyújtott, sőt odahúzta a kályhát az asztalhoz. A fiúkról természetesen ömlött a veríték. Ahogyan hetekkel ez után a 35-40 fokos, a kevésbé előrelátók számára már-már elviselhetetlen páratartalmú kalkuttai csarnokban is. Ami honfitársainknak semmiség volt a tatai dunszthoz képest...

A csapatversenyben taroló kínaiak közül egyesben senki nem jutott a legjobb négy közé sem. A döntőbe Jónyer és a jugoszláv Sztipancsics masírozott be, és a régi nagy ellenfél a döntő szettben elhúzott 17:13-ra. Jónyer onnan fordított, így lett a sportágnak huszonkét év után – Sidó Ferenc 1953-as sikerét követően – ismét magyar világbajnoka egyesben.

Aztán alig valamivel később párosban is lett.

Pedig Jónyer és Gergely cseppet sem volt összeszokva. Csupán a kényszer – vagy ahogyan utóbbi fogalmaz: „Klampár menetrendszerű eltiltása” – rendelte egymás mellé őket, s ha már ott voltak, legyőzték valamennyi riválisukat. Tegyük hozzá: az égiek segítségével is, hiszen az elődöntőben a francia Secretin, Constant kettős 2:1-re, a negyedik játszmában pedig 20:16-ra vezetett már, amikor éppen az asztal fölött ázott be a csarnok teteje. Megállt a játék, a versenyzők bementek az öltözőbe, majd miután visszatértek, Jónyerék megfordították a vesztett állást. A döntőben aztán már nem volt mese: Surbek és (megint) szegény Sztipancsics volt a szenvedő alanya a magyarok brillírozásának.

Gergely Gábor (balról), Jónyer István: 1975-ben és 2015-ben
...és 2015-ben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Idehaza sajátos fogadtatásban részesültek az indiai hősök. Ferihegyen még a fogkrémes tubusaikat is átvizsgálták az éber vámosok, akik a páros sikerért kapott díszes serleget egyszerűen elkobozták tőlük. De azért akadtak szebb pillanataik is a pingpongzseniknek: Jónyer 30 500 forint jutalmat kapott, s Gergely is annyi pénzt, amennyiből megvásárolhatta élete első autóját.

Egy bogárhátú VW-t használtan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.