galéria megtekintése

"Moszkvában kőkemény profizmussal találkoztam, nincs jópofizás"

2 komment


Őri B. Péter

Már az edzőtáborban büszkén viseli a KHL-es bírómezt
Már az edzőtáborban büszkén viseli a KHL-es bírómezt
Fotó: Mediaworks

Augusztus 22-től ötvenöt alapszakasz-mérkőzést dirigál a legrangosabb bajnokságok egyikében Gebei Péter, a magyar játékvezető. 

Májusban olyan jól fújta a sípot az oroszországi A csoportos jégkorong-világbajnokságon, hogy a földkerekség második legtekintélyesebb hokibajnokságából, az orosz KHL-ből kapott ajánlatot. Gebei Péterről, a legjobb magyar játékvezetőről van szó, aki májusban még gondolkozott a válaszon, mondván: döntését meg kell beszélnie famíliájával.

 

Azóta összeült a családi tanács, és a bíró úgy határozott: nekivág a nagy kalandnak, elfogadja az egy plusz egyéves szerződést, s ­augusztus végétől a KHL-ben vezet rangosabbnál rangosabb meccseket. Most sincs itthon, ma ér véget az egyhetes felkészítő edzőtábor Moszkvában.

– Ugyan volt még megállapodásom az osztrák ligával, de azt fel lehetett bontani – mondta a Népszabadságnak a játékvezető, aki kilenc évadot töltött el az EBEL-ben, amelynek csaknem négyszáz találkozóján fújta a sípot. – A szeretteim végül beleegyeztek, hogy hosszabb időt töltök majd tőlük távol. A bajnokság augusztus huszonkettedikén kezdődik; már azt is tudom, hogy a huszonkilenc csapatos, négy alcsoportos alapszakaszban ötvenöt meccset vezethetek, ami a maximum. Természetesen nem kell ötvenötször kiutaznom: hét periódusban teljesítem a rám osztott penzumot. A KHL-nek saját utazási irodája van, az szervez meg mindent. Általában két hetet leszek távol, egyet pedig itthon. A KHL-ben a mostani szezontól kínai csapat, a Red Star Kunlun is játszik; amikor nekik fújok Pekingben, akkor huszonegy napot töltök kint.

A KHL-ben a hazai játékvezetők mellett egy cseh, egy finn és a magyar hokibíró kap szerepet. A negyven esztendős Gebei – aki a Fehérvár és a Dunaújváros csapatával négyszer nyert bajnoki címet, ötször Magyar Kupát és ötvenhatszor szerepelt a magyar válogatottban – angolul jól beszél, az iskolában tanult oroszul, az olvasással nincs baj, a kiejtést még gyakorolnia kell.

Apropó, kiejtés! A KHL – mint az NHL, az amerikai nagytestvér – teljesen profi, éppen ezért nem meglepetés, hogy az osztrák bajnokságot elhagyó magyar már azt is tudja, hogy a rájátszás kieséses szakaszában huszonkét találkozón kell szerepelnie.

– Ma ér véget az egyhetes edzőtábor. Nekem valójában ki sem kellett volna utaznom, hiszen már aláírtam a szerződést, de meg akartam csinálni a tesztfeladatokat, ismerkedni próbáltam a környezettel. Kőkemény profizmussal találkoztam mindenütt, nincs mosolygás, jópofizás. Munka, munka és munka van minden szinten. A tréningeken a korcsolyatechnikával foglalkozó szakemberek ugyanúgy leszidnak bennünket, ha hibázunk, mintha játékosok lennénk. A programban napi két jeges és egy száraz edzés szerepel, míg három órán át előadásokat hallgatunk. Az első tapasztalatok alapján azt mondhatom: jól döntöttem. Egyrészt megtiszteltetés a KHL húsz játékvezetője közé tartozni, másrészt különleges ösztönzés, hogy ilyen presztízsű bajnokságban fújhatom a sípot. Még akkor is, ha többet utazom majd, mint Münchhausen báró...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.