München: falfehér karácsony

A Bayern München futballklub vasárnap bejelentette: Pep Guardiola, a katalán edző nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését. A bajor elöljárók a következő évadra megszerezték szakvezetőnek az olasz ­Carlo Ancelottit.

Ragyogó szériája van Pep Guar­diolának a Bayern Münchennél: a szakvezető irányításával 134 mérkőzésen 102 győzelem, 15 döntetlen és 17 vereség a német együttes mérlege. Ez 76,12 százalékos statisztika; jobb, mint amilyen a katalán nagymesternek a Barcelonánál volt (72,47). Ám a Barcával három bajnoki címet, továbbá két-két BL-, klub-vb-, Király Kupa- és ­európai Szuper Kupa-diadalt ért el a tréner, míg a Bayernnel „csak” két bajnoki cím, valamint egy-egy európai Szuper Kupa-, klub-vb- és német kupaelsőség jutott neki.

De nem ezért távozik, hiszen a bajor klub vezérkara nem győzte hangoztatni: mindent megtesz, hogy 2016 nyarától is Guardiola legyen a csapat edzője. A jelek szerint a huszonegyedik század futballköltője új kihívásra vágyott, s bár egyelőre nem tudni, hova szegődik legközelebb, jó néhány orgánum emlegeti a Manchester Cityt. Ne merüljünk el abban, hogy az jó választás volna-e, mert a folytatás tekintetében még semmi sem biztos.

A müncheni transzparens nem Guardiolának készült, de neki is szólhatna
A müncheni transzparens nem Guardiolának készült, de neki is szólhatna
Michael Dalder / Reuters

Illetve, az már fix: a Bayern következő trénere Carlo Ancelotti­ lesz. Az itáliai tréner két BL-diadalt aratott edzőként a Milannal és egyet a Real Madriddal, egy-egy klub-vb-győzelemre vezette a milánói együttest és a királyi gárdát, ráadásul négy országban vitte bajnoki címre csapatát (a Milan és a Real Madrid mellett a Chelsea-t és a PSG-t). A világ mai futballjában talán az egyetlen szakvezető, aki mind a sikereket, mind a stílust illetően guardio­lai magasságokban van, noha azt a futballt, amelyet a jelenlegi szakvezető megvalósított Münchenben, nehéz – ha nem lehetetlen – lesz továbbfejlesztenie.

Mindenesetre Guardiolától és a „tiken-takentől” úgy kezdenek elköszönni Münchenben, hogy a szombaton Hannoverben 1-0-ra  nyerő Bayern 15 győzelemmel, továbbá egy-egy döntetlennel és vereséggel, 45-8-as gólkülönbséggel, a második helyezett Dortmunddal szemben nyolcpontos előnnyel áll a Bundesliga élén.

A táblázat müncheni szempontból megnyugtatóbb, mint a tegnapi hír...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.