galéria megtekintése

Minden fej józan fej a magyar úszásban?

34 komment

NOL

„Eddig egy emberrel akartam beszélni, most már kettővel kell” – mondta lapunknak tegnap Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke néhány perccel az után, hogy lemondott Kiss László szövetségi kapitány. Az elöljáró szerint a szakvezető távozása még nem tekinthető véglegesnek.

Kiss László szövetségi kapitány tegnap előbb hívta fel a Magyar Távirati Irodát azzal, hogy közölje, lemond, mint hogy elhatározásáról értesítette volna Gyárfás Tamást, az úszószövetség elnökét, akinek a telefonját közvetlenül az MTI-vel folytatott beszélgetése után csörgette meg. Azért tett így, nehogy Gyárfás lebeszélje döntéséről. Azt azonban nem úszta – és nem ússza – meg, hogy a szervezet legfőbb elöljárója maradásra bírja. Kiss szándékáról Gyárfás azt mondja: „Baromság.” S elszánt abban a tekintetben, hogy ebben a számban még lesz forduló.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az elöljáró megemlítette: „Eddig egy emberrel akartam beszélni, most már kettővel kell.” Hozzátette: se Hosszú Katinka magába fordulását, se a kapitány elvesztését nem tudja elfogadni. A sokszoros világbajnok úszónővel kapcsolatban viszont leszögezi: a problémákról kizárólag vele óhajt beszélni. „A szövetség elnökeként nem az a dolgom, hogy hangot adjak érzelmeimnek, hanem az, hogy megoldást találjak” – hangsú­lyozza.

 

Az persze Gyárfás diszkréciója mellett is pontosan tudható, hogy Kiss lemondásának hátterében Hosszú Katinka magatartása áll. A kapitány – akit hiába kerestünk, nem vette fel a telefont – az MTI-nek azzal indokolta elhatározását, hogy „megalázó helyzetbe került” Hosszú szerda délelőtti tájékoztatóján. „Én jóindulattal voltam irántuk, semmi olyat nem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy afféle elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt. Méltatlan ez az egész” – fakadt ki. Amint arról beszámoltunk, a tájékoztató után Kiss szeretett volna beszélni Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnoknő faképnél hagyta őt.

Pedig tudomásunk szerint a női válogatottat 1993 óta irányító, szövetségi kapitányként 1999-től tevékenykedő Kiss Lászlónak szerepe volt abban is, hogy Hosszú edzője-férje, Shane Tusup berendezkedhetett Magyarországon. Csütörtökön kerestük Hosszú Katinkát is, de őt sem tudtuk elérni, felvette viszont a telefont Kubatov Vivien, az úszónő sajtómenedzsere. Udvariasan annyit közölt: „Kiss László lemondásáról nem szeretnénk állást foglalni.” (Tekintettel arra, hogy Kiss mennyit tett Katinkáért, ez némán is beszédes távolságtartás.)

Szívesen válaszolt viszont kérdéseinkre Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója. Arra a felvetésünkre, hogy ez az egész ügy több mint kellemetlen az ötkarikás játékok esztendejében, sóhajtva felelt: „De még mennyire az...” Utána viszont bizakodva említette: „Az olimpiai bizottság mindenre kész a megnyugtató végeredmény elősegíté­sében, és Szabó Bence főtitkár már fel is vette a kapcsolatot mind Hosszú Katinkával, mind Gyárfás Tamással.”

A megállapodásra nagy szükség lenne. Még akkor is, ha a viszály közepette nem egyszerűen diplomatikus, hanem a megoldás primátusát hirdető Gyárfás azt tartja:

„Mindenki ismeri, hogy nemcsak ott van balhé, ahol nincs pénz, hanem ott is, ahol van.”

A nyugvópontot Hargitay András, a szövetség alelnöke, a korábbi extraklasszis úszó is nagyon várja.

„Katinka annyit köszönhet Kiss kapitánynak, hogy ki van zárva: a lemondását akarta volna. Most azt remélem – ha elzárkózott, ha nem –, hogy a szakvezető döntése legalább úgy megrázza őt, mint engem, és felhívja a mestert: elnézést, nem így gondolta. Már csak azért is, mert itt már nem személyekről: a magyar úszósportról van szó. Kiss László távozása olyan lenne, mintha Széchy Tamás köszönt volna el annak idején.”

Mint tudjuk, Széchy úszópápa volt. S józan fejjel senki nem akar pápább lenni a pápánál.

De vajon józan-e minden fej?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.