Saját várost építenek az FTC-nek

Már jövőre kiírhatják a tervpályázatot a Népliget komplex rekonstrukciójára: a program keretében megépülő mini-futballstadion, kézilabdacsarnok és uszoda teheti teljessé az úgynevezett Fradi-várost. Ha így lesz, az állam – az új Üllői úti aréna felhúzása után – ismét jelentős összeggel járul hozzá a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató elnökölte zöld-fehér klub infrastrukturális feltételeinek javításához.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik, és talán ennek köszönhető, hogy az FTC elöljárói mernek nagyot álmodni. Úgy értesültünk, az illetékesek részletes listát állítottak össze arról, milyen létesítményekkel szeretnék gazdagítani az úgynevezett Fradi-várost. Minthogy a finanszírozás feladata nagyrészt az államra marad, a pénzügyi korlátokat kizárólag a költségvetés határai jelenthetik.

Ujjé, a ligetben?
Ujjé, a ligetben?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ám a pártdirektor Kubatov Gábor eddig fölöttébb sikeresen lobbizott egyesülete érdekeiért: nem csupán az Üllői úti arénát építtette meg az állam, de több, közpénzből gazdálkodó cég is a klub támogatójává lépett elő. A népligeti programnak egyébként az a Fürjes Balázs – a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos – a felelőse, aki a nyáron átadott FTC-stadion felhúzását is irányította.

Információink szerint a népligeti projektet érintő nyílt tervpályázatot már jövőre kiírhatják, és úgy tudjuk, a tervek szerint a munkát a ciklus végéig be is fejezik. A cél az, hogy létrejöjjön egy sport- és szabadidőpark, amely sokak számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Ezért nem csupán játszóterek, hanem futó-, street ball- és egyéb pályák is épülnek majd a területen, amelyen még kerékpározók is helyet kaphatnak.

Az egész rekonstrukció tervét –a többi közt – azzal indokolják: „A családok kedvelt, biztonságos és modern igényeket kiszolgáló, újjávarázsolt közparkjává alakítanánk Budapest legnagyobb egybefüggő zöld területét.” Ennek a projektnek lehet a haszonélvezője az FTC: a klub kézilabdacsarnokkal, uszodával, valamint egy – legfeljebb két-háromezer néző befogadására alkalmas – futballpályával is gazdagodhat.

Igaz, az előkészítés semmiképpen sem lesz könnyű, mert a terület tulajdoni viszonyai meglehetősen bonyolultak: a telkek részben magán-, helyi önkormányzati, fővárosi, illetve állami tulajdonban vannak, azaz első körben hosszú egyeztetések várnak az érintettekre.

Aztán további tárgyalások az FTC-re. Merthogy ezen a területen helyezkedik el a Építők sporttelepe, és – értesüléseink szerint – a zöld-fehérek céljai között szerepel, hogy a Fradivárosba integrálják azt is. Ehhez viszont a zöldeknek meg kell venniük a klub létesítményeit. Vásárló lehet az állam is, amely aztán továbbadhatja az ingatlant a kedvezményezett klubnak.

Ezek egyike mostanában az FTC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.