Milyen társaságba került Orbán Viktor?

Orbán Viktort nem lehetett nem észre venni a riói Maracana stadionban: fia mellett olyan politikusokkal szurkolhatott együtt, mint a gaboni elnök, Ali Bongo Ondimba, a namíbiai miniszterelnök, Hage Geingob, Trinidad és Tobagói első női kormányfője, Kamla Persad-Bissessar, valamint a Antigua és Barbuda-i miniszterelnök, Gaston Browne.
Orbán együtt izgul Merkellel
Orbán együtt izgul Merkellel
Eddie Keogh / Reuters

A tribünön ott izgult természetesen Angela Merkel kancellár és Joachim Gauck államfő, akiknek jó okuk volt erre: a döntőt játszó német válogatottat buzdították. (Merkel már az első, portugálok elleni meccsre is elment a kormánygéppel, kapott is kritikát, amiért félig üres géppel utazott, miközben csupán az útiköltségek a német adófizetők szervezete szerint a 300 ezer eurót is elérték. Most azonban ezt senki sem firtatja. A vasárnap sugárzott ZDF-interjúban Merkel azt mondta, az állam képviselőinek igenis feladazuk, hogy jelenlétükkel mutassák, hogy az ország a csapat mögött áll.) Ráadásul a mérkőzés előtt kétoldalú tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyinnal is a világpolitikai aktuális kérdéseiről – van belőlük elég.

Az argentin államfő, Cristina Fernandez viszont egészségügyi okokra hivatkozva nem ugrott át a szomszédból, csupán a Brazíliába delegált argentin nagykövetet küldte a meccsre.  

A díszes társaság
A díszes társaság
Marcus Brandt / MTI/EPA

Vlagyimir Putyin orosz elnök is tömbösítette a programját: a tribünön mint a 2018-as világbajnokságot szervező Oroszország elnöke volt jelen, de amúgy is latin-amerikai körúton tartózkodik. Jacob Zuma dél-afrikai államfővel, az előző vb szervezőjével együtt hivatalos programot is bonyolítanak, mert kedden a brazíliai Fortalezában rendezik a BRICS országot csúcstalálkozóját, ahol Zuma és Putyin ismét összefut Dilma Rousseff brazil államfővel, valamint a kínai és az indiai vezetőkkel.

A magyar miniszterelnöknek (és fiának) a futball iránti szenvedélyén kívül más hivatalos progamja nem volt a távoli kontinensen. Legfeljebb annyi, hogy a spanyol EFE tudósítása szerint Dilma Roussef a döntő előtt hivatalos ebédet adott a tíz vezető politikusnak.

Milliót kóstolta Orbán repjegye

A vb-döntőre utazó turisták, így a magyar miniszterelnök is 6-800 ezer forintot, vagy annak megfelelő eurót fizethettek ki egyetlen turista osztályú repülőjegyért. Lapunk tudósítójának útjának szervezésekor, a torna előtt bő három hónappal magunk is szereztünk tapasztalatokat arról, mibe kerülnek a repülőjegyek a vb idején, különösen a döntőt és az elődöntőt megelőző és követő napokban. Az első árajánlat, amit utazási irodától kaptunk, 850 ezer forint volt a Budapest-Rió viszonylatra és vissza. Épp ezért saját keresésbe fogtunk. Kiderült, hogy ha munkatársunk a döntőt követő három-négy napon belül jönne haza Rióból, 580 ezer forint alatt nem áll meg a repülőjegy, ám ezért a „legolcsóbb” változatért is olyan áldozatokat kellett volna hoznia tudósítónknak, mint például egy amerikai városban vállalt húszórás csatlakozás. A döntőt követő negyedik nap után a hazautak ára radikálisan leesik, így a jegyek már 400 ezer forint alatt is elérhetők voltak. Ha az extrém hosszú átszállásokat kiszedtük az ajánlatok közül, akkor két átszállás mellett 6-700, míg Európából közvetlenül Rióba repülve 700 ezer forint fölötti jegyeket találtunk. Ha a miniszterelnök nem a turistaosztályon „nyomorgott” a fiával a 12 órás repülőúton, hanem a prémium turista, vagy a business osztályú szolgáltatások valamelyikét vette igénybe, akkor fejenként akár egymillió forintot is meghaladhatta a repülőjegyének az ára. Mindez persze természetes: a légitársaságok a nagyobb konferenciák, sportesemények idejére gyorsabban tudják tölteni a gépeiket, ezért magasabb árakkal dolgoznak. (V. G. G.)

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.