„Mi történhet, megölnek?” – Kubatov nem hátrál

Marad a szurkolói kártya és a vénaszkenner – mondta Kubatov Gábor a zöld-fehér labdarúgócsapat sajtócsütörtökjén. A ferencvárosi klubelnök, aki a Fidesz pártigazgatója is, nem hátrál meg, és – a mostani blamázs ellenére – azt a célt fogalmazta meg: az FTC-nek „előbb-utóbb” be kell kerülnie az Európa Liga csoportkörébe.
Ha a futballcsapat nem mond csütörtököt a Zeljecnicarral szemben az Európa Liga-selejtezőben, az FTC tegnap nem tartott volna sajtócsütörtököt az Üllői úton, mivel Belgiumban, a Standard Liege ellen lett volna fellépése a harmadik kvalifikációs körben. Ám a nem túl acélos bosnyákokkal szemben a két meccs során egyetlen gólt sem tudott szerezni, kapott viszont hármat, és szégyenteljes kettős vereséggel búcsúzott a kontinentális széria előszobájában.

Kubatov Gábor klubelnök szerint „nagyon nagy csalódás" a harmatgyenge EL-szereplés, a kudarc miatt azonban senkit sem vontak felelősségre. „Inkább az okokat kutatjuk, mint a bűnösöket" – mondta. Az elnök úgy véli, „nyugati körülmények" között készülhetnek a játékosok; azt az elemző rendszert például, amelyet nemrégiben vezettek be a Herthánál, ők már egy esztendeje használják.

Ám nemzetközi szinten egyáltalán nem látszik az eredmény. Ami az itthoni teljesítményt illeti, azzal elégedett a klubvezető, sorozatban huszonkét bajnoki meccsen maradt veretlen a csapat, Magyar és hazai Szuper Kupát nyert, az NB I-ben legutóbb ezüstérmet szerzett. (Az európai selejtező újra rávilágított, mindez mennyit ér.)

– Folyamatosan fejlődő klubot szeretnénk. Bajnokok akarunk lenni. Mindent megteszünk, hogy hasonló Európa Liga-szereplés ne forduljon elő, a második számú sorozat csoportkörébe el kell jutni; egy magyar csapat számára jelenleg ez tűnik a maximumnak.

De milyen messze van még! Sokat mondó, hogy az elnök módosított Seneca-idézetet citált. Azt mondta: minden cél jó, ha tudod, hol van a kikötő. (Az eredeti szöveg: „Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.")

Kubatov megemlítette, augusztus 31-ig még nyitva az átigazolási piac, s bizonyosan szerződtetnek új játékost. Arra nincs pénze a klubnak, hogy külföldi klubtól kivásároljon futballistát, de – ahogyan tavaly Roland Lamah-t az utolsó pillanatban meg tudták szerezni – most is rámennek majd egy-két „lepattanóra". A hírekkel ellentétben David Mateos még mindig a klub labdarúgója; akkor adják ki a játékengedélyét, ha az Orlando City kifizeti érte kért pénzt. Csak pletyka volt, hogy a Hertha ajánlatott tett Dibusz Dénesért, tehát a kapussal még számolhatnak az Üllői úton.

Hogy újabb szurkolói balhékkal ne kelljen kalkulálni, minden marad a régiben, azaz az FTC annak ellenére sem szünteti meg a szurkolói kártyát, hogy az MLSZ már nem teszi kötelezővé azt, s a klub továbbra is alkalmazza vénaszkennert.

Kubatov Gábor. Rámennek a lepattanókra
Kubatov Gábor. Rámennek a lepattanókra
Korponai Tamás / Népszabadság

– Használhatnánk arcfelismerő-rendszert; mi ezt gondoltuk a legkisebb rossznak. Ami a kártya kapcsán zajlik, csak ürügy a klub körüli cirkuszra. Ám rendnek kell lennie! Nem akarunk Csatáry-molinókat, náci zászlókat látni a nézőtéren. Tizenöt embert tiltottunk ki a stadionból. Az átlag nézőszám egy év alatt ötszázzal csökkent, a szkenner miatt a meccsektől távolmaradásukkal tüntető ultrák háromezren lehetnek, tehát kétezer-ötszáz új szurkolót szereztünk. Egyébként a klubnál már hat esztendeje van kártya, előbb vezettük be, mint az MLSZ. Hatvannégy-hatvanötezren váltották ki az újat, a beléptetésnél semmiféle jogsértés nem történt, nincs okunk változtatni.

Az ultrák ebbe nem akarnak beletörődni, múlt szombaton is tüntettek Kubatov háza előtt. – Ezek a reakciók megerősítenek. Mi történhet, megölnek? Nem fogom testőrökkel védetni magam, a családommal éljük eddigi életünket.

Mint köztudomású, a klubelnök felesége nyílt levélben fordult az ultrákhoz, hogy ő és tizenkét éves kislánya halálra rémült a tüntetőktől. Kubatov erre ezúttal nem tért ki, azt mondta: „A személyes érzelmeimről nem akarok beszélni."

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.