galéria megtekintése

Kell még izgulni a pólósok olimpiai részvételéért

Laza nap volt magyar szempontból a csütörtöki a vizes vb-n. A csalódást okozó férfi pólócsapat legyőzte az amerikaikat, így szombaton Montenegró ellen az ötödik helyért játszik. Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel lett döntős 200 m mellen.

Volt szerencsém éppen a pólósok szálláshelyén ácsorogni, amikor a magyar fiúk szállingóztak kifelé a buszhoz. Mit mondjak, nem vetette szét a jókedv a társaságot, de ezen igazán nincs mit csodálkozni: a legjobb négy közül kimaradó társaság számára az volt az amerikaiak elleni meccs tétje, hogy a szombati zárónapon az ötödik, vagy a hetedik helyért játszik-e. S ez abban a sportágban, amellyel kapcsolatban úton-útfélen azt hallani, hogy már a második hely is kudarc, nem nagy motiváló erő...

Kell még egy-két nagy levegő az olimpiai kvóta megszerzéséig
Kell még egy-két nagy levegő az olimpiai kvóta megszerzéséig
Kovács Anikó / Népszabadság

Ehhez képest az együttes simán legyőzte a tengerentúli riválist (13:9), s ha másért ezúttal nem is, a tartásért, az akaratért elismerés jár. Egyéb egyelőre nem, olimpiai kvóta például a legkevésbé sem.

 

Önmagában persze az is a fantasztikum birodalmába tartozik, hogy magyar pólócsapat ötkarikás részvételéért kell aggódni. Igaz, még nem nagyon, de azért nem árt áttekinteni, hányadán is állnak a dolgok. A férfitorna tizenkét helyéből a rendező brazilok, a Világ Liga-győztes szerbek, valamint a Pánamerikai Játékokon első amerikaiak elvittek hármat. A kazanyi vb-n két újabb hely elkel (amennyiben a szerbek döntőt játszanak, akkor a bronzérmes örülhet).

A maradék hét kontingensből három jut Ausztrália, Ázsia és Európa legjobbjának (az Eb-ről értelemszerűen az a válogatott jut el Rióba, amely a részvételt már kiharcolókat leszámítva a legelőkelőbb pozícióban végez). Amennyiben Afrika nem él a szereplés jogával (nem szokott), a utolsó esélyt jelentő selejtezőtornát a további négy kvótáért rendezik.

Maradjunk annyiban: józan ésszel nehéz elképzelni, hogy a lehetőségek egyikét se ragadja meg a szombaton Montenegró ellen vízbe szálló csapat.

Bár a pólóuszodában sem ordítottuk rekedtre magunkat, az úszóversenyeknek otthont adó Kazany Arénában végképp csendes nap volt a csütörtöki. Igaz, 100 m férfi gyorson történelmi sikert aratott a kínai Ning Ze-tao: őt megelőzően honfitársa még sosem nyert vb-aranyat a sportág klasszikus számában. Ráadásul a huszonkét éves versenyző győzelme a szupermeglepetés kategóriájába tartozik, tekintve, hogy karrierje eddigi csúcsát tavalyi Ázsia-bajnoki címe jelentette...

Gyurta úszik. A harmadik döntős idő is az álmok netovábbja
Gyurta úszik. A harmadik döntős idő is az álmok netovábbja
Kovács Anikó / MTI

Az egyetlen magyar döntős, Szilágyi Liliána hetedik lett 200 m pillangón (2.07,76), míg Balog Gábor a 200 m hát középdöntőjében a tizenkettedik időt elérve befejezte a versenyt (1:57,91). A „húzóesemény" magyar szemszögből a 200 m férfi mell volt, mégis csak egy olimpiai bajnok sorakozott a mezőnyben. Noha Gyurta Dániel délelőtt csupán az ötödik idővel (2:09,81) jutott tovább, erősen bíztunk benne, hogy nem úszta ki magát. Nos, délután kiderült, hogy tényleg nem, noha a 2:08,53 és az azzal járó harmadik hely még mindig nem az álmok netovábbja. A japán Koseki és a német Koch is gyorsabb volt Daninál, akin azonban nem érződött csalódottság. „Az utolsó ötvenen visszavettem a tempóból, mert a döntőt csak egy nappal később rendezik" – mondta a 2009 óta veretlen klasszis, és tett ő már le annyit az asztalra, hogy elhiggyük neki, tényleg nincs ok az aggodalomra.

Úszás. Férfiak. 100 m gyors: 1. Ning Ze-tao (kínai) 47,84, 2. McEvoy (ausztrál) 47.95, 3. Grabich (argentin) 48,12. 200 m vegyes: 1. Ryan Lochte (amerikai) 1:55,81, 2. Pereira (brazil) 1:56,65, 3. Wang Sun (kínai) 1:56,81. Nők. 50 m hát: 1. Fu Yuan-hui (kínai) 27,11, 2. Medeiros (brazil) 27,26, 3. Liu Xiang (kínai) 27,58. 200 m pillangó: 1. Hoshi Natsumi (japán) 2:05,56, 2. Adams (amerikai) 2:06,40, 3. Zhung Yu-fei (kínai) 2:06,51, ...7. Szilágyi Liliána 2:07,76. 4x200 m gyors: 1. Egyesült Államok (Missy Franklin, Leah Smith, Katie McLaughlin, Katie Ledecky) 7:45,37. 2. Olaszország 7:48,41,3. Kína 7:49,10.

Vízilabda. Férfiak. Elődöntő: Szerbia–Olaszország 10:6, Horvátország–Görögország 10:10 (ötméteresekkel 5:3). Az 5–8. helyért: Magyarország–Egyesült Államok 13:9, Montenegró–Ausztrália 11:8.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.