galéria megtekintése

Állami konkurenciát kaptak, de nem akarnak bekkelni

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Fennállásának tizenötödik évfordulójára állami konkurenciát kapott a Sport TV. Ám a csatorna egyáltalán nem bekkel, továbbra is offenzív felfogásban játszik. Erről beszélgettünk Málnay B. Leventével, a televíziótulajdonos AMC Networks Central Europe vezérigazgatójával.

Volt nyomás?

Az mindig van. A közönségért örökösen meg kell harcolni. Még abban az esetben is, ha minden jogot ugyanaz a tévé birtokol.

Úgy értem, volt-e külső nyomás a tekintetben, hogy a Sport TV ne közvetítsen magyar bajnoki futballmérkőzéseket?

 

Korrekt háromoldalú üzletet kötöttünk.

Bővebben?

Miután az MLSZ kifejezte azt az óhaját, hogy kevesebb NB I-es meccs legyen a tévében...

Elnézést, amiért közbevágok: az MLSZ korábban azt az óhaját fejezte ki, hogy minél több mérkőzés legyen a képernyőn!

...miután a szövetség kinyilvánította: kevesebb találkozót akar látni a televízióban, döntenünk kellett, érvényesítjük-e azt, hogy egy évig még jogunk van az NB I-es közvetítésekre. Egyúttal annak mérlegelésére is szükség volt: hosszabb távon vajon milyen feltételekkel szállhatnánk versenybe? S amikor úgy éreztük, az egy meccsre jutó költség akár az általunk elfogadható érték fölé is emelkedhet, a fenntartható fejlődés érdekében vissza kellett lépnünk. Bármennyire bánom – mert bánom –, hogy ettől az évadtól nincs első osztályú magyar mérkőzés nálunk, ez rajtunk, a mi üzleti elképzeléseinken is múlt.

„Mi teremtettük meg a modellt”
„Mi teremtettük meg a modellt”
Földi Imre

A másfél évtized alatt soha nem volt anyagi erősségű vetélytárs megjelenését nem bánja?

Rossz úton jár, aki azt nézi, mit csinál a konkurencia. Amúgy azM4 csatorna létrehozása nemcsak az állami tévének, hanem elvileg akár a teljes sporttelevíziózásnak jót tehet. Ami konkrétan bennünket illet: amennyiben az egész műfaj nézettsége, népszerűsége, értéke tovább nőhet, úgy másodiknak is jó lenni a mezőnyben. Kiváltképp, ha hozzáteszem: a közszolgálati adók húsz százalékkal több háztartásban foghatók, mint a Sport TV.

Bekkelni kell?

Éppen ellenkezőleg: offenzívek maradunk, a büdzsé nem csökken azzal, hogy a magyar futball – a sugárzást tekintve – nem a miénk. Sikerült újra megszereznünk a spanyol labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait, továbbra is adjuk a Német Kupa-, valamint az angol FA Kupa-meccseket, és részben az állami tévében, részben nálunk lesz a futball Bajnokok Ligája, melynek találkozóiból keddenként és szerdánként egyaránt legalább hármat – ha oroszországi mérkőzés is van, akkor négyet – közvetítünk a Sport 1-en, a Sport 2-n, illetve az AMC csatornán. Ilyen gazdag BL-kínálatból Magyarországon még nem választhattak a nézők. Ezt csupán a labdarúgásra vonatkoztattam, de nyugodtan mondhatom tágabb értelemben is, hiszen a következő öt esztendőben – frissen megszerzett jogként – kizárólag nálunk látható a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája évadonként százharminckét találkozóval, és változatlanul közvetítjük a vízilabda, valamint újonnan a jégkorong első számú európai klubtornájának mérkőzéseit. Szintén mi adjuk a labdarúgó Eb-selejtezőket és -pótselejtezőket, ahogyan a 2018-as világbajnokság kvalifikációs meccseit is. Önkéntelenül hagytam a lista végére, de még véletlenül sem felejteném ki az NFL-t, amelynek magyarországi népszerűsítésében főszerepet játszottunk, valamint az NBA-t.

Ilyen nyomulás mellett meg kell kérdeznem: előbb-utóbb lesz más is?

Több drága jogmegszerzését egyhamar aligha termeli ki a piac, de a sporttartalmak börzéjén ma nehéz megmondani, mi lesz holnap.

Két hónap múlva a tizenötödik születésnapjához érkezik a Sport TV. Oktoberfestre készülnek?

Nem volna ízléses magunkat ünnepelni. Akármilyen jó érzéssel tölt is el, hogy másfél évtizede mi teremtettük meg a modellt, és sikerült bebizonyítanunk: érdemes Magyarországon sporttelevíziót működtetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.