Hosszú Katinka megkoronázta a magyar szereplést

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen vasárnap, a barcelonai vizes világbajnokság zárónapján. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna a hatodik helyen végzett. Verrasztó Dávid szintén hatodik lett férfi 400 méter vegyesen. A magyar férfi vegyesváltó hetedikként zárta a számunkra páratlanul eredményes világbajnokságot.

A barcelonai vb-n 200 vegyesen szintén győztes, 200 pillangón pedig harmadik Hosszú Katinka elképesztő iramban úszta végig a távot, az első méterektől vezetett, s végül 4:30.41 perces idővel győzött, nyolc tizeddel megelőzve a második spanyol Mireia Belmonte Garciát. Hosszú ezzel pályafutása harmadik vb-győzelmét szerezte meg.

"A végére annyira elfáradtam, attól féltem, be sem érek a célba" - nyilatkozta Hosszú az MTI-nek. "Az tartotta bennem a lelket, hogy ha megérintem a falat, vége a világbajnokságnak, és boldogan megyek haza. A vb előtt simán kiegyeztem volna a két arany- és egy bronzéremmel is."

Jakabos Zsuzsanna szintén kiválóan úszott, s 4:34.50 perces egyéni csúccsal csapott célba hatodikként.

Verrasztó Dávida hatodik helyen végzett 400 méter vegyesen. A délelőtti előfutamból az ötödik idővel fináléba jutott magyar úszó a táv első felében leszakadt vetélytársaitól, s a hát után a nyolcadik helyen fordult. A harmadik százon, mellúszásban megközelítette riválisait, gyorson ugyanakkor már nem tudott tovább zárkózni, s végül 4:13.68 perces idővel a hatodik helyen ért célba. A számot a japán Szeto Daja nyerte meg 4:08.69 perccel.

"Jobbat mentem, mint reggel, nem lehet okom a panaszra - mondta az MTI-nek Verrasztó. - Nagyon erős volt a mezőny, amelyben legjobb európaiként lettem hatodik, akárcsak két éve, a sanghaji vb-n, de ott sokkal gyengébb idővel végeztem ugyanígy. Szóval nem rossz ez."

A magyar staféta a hetedik helyen végzett a férfi 4x100 méteres vegyesváltók döntőjében. A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián összeállítású csapat délelőtti idején javított, ám 3:34.09 perccel a nyolcadik helyen csapott célba. A futamot nagy fölénnyel megnyerő amerikai együttest végül rossz váltás miatt kizárták, így a magyarok egy hellyel előrébb léptek.

Az aranyérem a kizárás után a francia kvartetté lett, mely 13 századdal győzte le az ausztrálokat.

A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyes úszás döntője után a barcelonai vizes világbajnokságon
Barcelona, 2013. augusztus 4. A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyes úszás döntője után a barcelonai vizes világbajnokságon 2013. augusztus 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.