galéria megtekintése

Még csak most törhet ki az igazán nagy Katinka-botrány

86 komment

Munkatársunktól

Továbbra sincs béke az úszósportban. Az eddig a Hosszú-ügyben rendkívül visszafogott magyar szövetség bekeményített: csak akkor adja meg a versenyzőnek az engedélyt a hétvégi austini viadalon a részvételre, ha Katinka Amerikából telefonon felhívja Kiss László szövetségi kapitányt.

Mint beszámoltunk róla, bár Hosszú Katinka már vasárnap elutazott a hétvégi, austini pénzdíjas viadalra, menedzsmentje csak hétfőn kért rajtengedélyt a Magyar Úszó Szövetségtől. (Egyébként stábja az eddigi gyakorlatot követte, ugyanis gyakran előfordult, hogy az utolsó pillanatban jelezte a szervezetnek indulási szándékát.)

A MÚSZ Népszabadságnak elküldött keddi közleményéből kiderül, hogy a testület, amelynek vezetői eddig szinte minden konfrontációt kerültek – bekeményített.

Mint írják: „A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja az engedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar úszónak, mint ahogy rendezőknek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a viadal rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.

 

Mindezek ismeretében Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy bár a sportolónak a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna kérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében az engedélyt megadja – ha azt Katinka Austinból kéri a szövetségi kapitánytól. Kétségtelen, hogy a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítani, az amerikai városban azonban mégsem az olimpia zajlik; egy néhány perces telefonbeszélgetés Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka."

Hosszú Katinka a 400 méter vegyes megnyerése után a tavalyi kazanyi vizes világbajnokságon. Mi lesz, ha ugrik?
Hosszú Katinka a 400 méter vegyes megnyerése után a tavalyi kazanyi vizes világbajnokságon. Mi lesz, ha ugrik?
Michael Dalder / Reuters

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke találkozót kezdeményezett Hosszú Katinkával és Gyárfás Tamás úszóelnökkel, hogy közvetítésével közösen megoldást találjanak a versenyző és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult vitában.

„A MÚSZ örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt bejelentését. A sportág vezetősége reméli: legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Hosszú Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a szövetségben ezt senki sem tudja."

Bár az utóbbi napokban mindenki békét hirdetett, lehet, hogy a harc csak most kezdődik igazán.

Mert mi van akkor, ha az úszónő, ahogy az utóbbi időben, úgy most sem áll szóba az előbb emiatt lemondó, majd a posztjára mégis visszatérő Kiss László szövetségi kapitánnyal, ám mégis elindul az austini versenyen?

Precedenst sem könnyű találni ilyen esetre. Sőt, érdeklődésünkre az derült ki, ha ez a rendhagyó eset mégis előfordulna, valószínűleg viharos konzultáció követné, mert az esetleges retorziók nincsenek egyértelműen rögzítve, és sporteseményenként eltérőek is lehetnek.

Információnk szerint nem is rutingyakorlat az ilyen pénzdíjas versenyek előtt elkérni a sportolóktól a szövetségi engedélyt, hiszen ki feltételezné egy világsztárról, hogy esetleg engedély nélkül indul el Budapestről a tengerentúlra, Texasba. Úgy értesültünk: ha Hosszú Katinka nem hívja fel Kiss László szövetségi kapitányt, és így nem kap rajtengedélyt a MÚSZ-tól, de ennek ellenére mégis medencébe ugrik,

akkor a honi szövetség útmutatásért fordul majd az illetékes sportfelügyeleti szervhez.

Vélhetően a sportállamtitkárhoz, Szabó Tündéhez – a korábbi olimpikon úszóhoz, szövetségi főtitkárhoz – azzal a kérdéssel: ez a sportolói magatartási minta követendő-e az úszást kedvelő, Katinkára példaképként tekintő fiatalok számára?

Ha a soktényezős történetben szinte semmit nem látni tisztán, gyanítható: utóbbi kérdésre csak egyetlen válasz lehet...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.