galéria megtekintése

Makrancos Katinka

5 komment


Bodnár Zalán

Az NBA idei döntőjében kevesen adtak esélyt a LeBron James vezette Clevelandnek a címvédő, minden idők legjobb alapszakasz-eredményét elérő Golden State Warriors ellen. Pláne 3:1-es állásnál, amikor a Warriorsnak már csak egyetlen győzelem hiányzott. James nyert ugyan két bajnoki címet a bivalyerős ­Miamival, de mindenki azt mondta: régi-új csapatával nem győzhet magára hagyottan a Cavaliersben. De ekkor három meccset behúzott a Cavs, és történelmi fordítást végrehajtva a hetedik meccsen elhódította az NBA-trófeát.

Hogy jön ez Hosszú Katinkához? Ha az övé lesz Rióban az olimpiai aranyérem, könnyen lehet, hogy azon a napon, idén június 20-án, magyar idő szerint hajnali hat óra táján lett az övé. Mindkettőjük pályafutása arról szólt, hogy mindent megnyertek, mindenki tudta, hogy ők a legjobbak, de James soha nem tudott aranygyűrűt nyerni Clevelandnek, Hosszú Katinka pedig olimpiai aranyérmet Magyarországnak. Ott volt már 2004-ben Athénban (31. lett), 2008-ban Pekingben (12.), négy éve pedig nem várt el önmagától kevesebbet, mint a győzelmet Londonban. Még érmet sem nyert, negyedik lett, és abba akarta hagyni az úszást. Soha nem tagadta: LeBron ­James inspirálta, hogy folytassa. Két éve megjelent könyvéhez is az NBA-sztártól vette a mottót: „Ne félj a kudarctól. Ez az út vezet a sikerhez.” Tavaly pedig ezzel a táblával ment ki a magyar úszónő a Cleveland meccsére: „LeBron! Én csak egy lány vagyok Bajáról, Magyarországról, nem is kellene itt lennem! Te inspirálsz engem! Köszönöm!”

Pedig édesapja, aki a bajai kosárlabdacsapat edzője volt, Katinkát is a palánkok felé terelgette, ám őt négyéves korától kezdve nem érdekelte más, csakis az úszás. Apja azzal érvelt: a csapatsportokban könnyebb sikert elérnie, az egyéni sportágakban ahhoz a legjobbá kell válni. „Akkor én leszek a legjobb” – zárta rövidre a témát a makrancos Katinka. Nagyapja volt az első edzője, aki nem rejtette véka alá a meggyőződését, hogy világraszóló tehetség. Katinka már tízévesen kijelentette egy interjúban: olimpiai bajnok akar lenni.

 

Kevesen vannak, akik ma nem őt tartják a világ legjobbjának, és mindenki Egerszegi Krisztinával említi egy lapon. Az útjuk azonban nem is lehetett volna különbözőbb: Hosszúnak nem jöttek olyan korán és olyan magától értetődő természetességgel a nagy sikerek, nem volt 14 évesen olimpiai bajnok, 22 évesen ötszörös ötkarikás aranyérmes, mint nagy elődje. Nem az itthoni úszóiskolát választotta, hanem érettségi után amerikai ösztöndíjhoz jutott, és a sport szempontjából talán a világ leghíresebb egyetemére, a Los Angeles-i USC-re ment, ahol a világklasszisok sorát kinevelő Dave Salo lett az edzője.

Fotó: Kovács Anikó / MTI

Nem volt könnyű út, pláne kezdetleges nyelvtudással. Az első hetekben, hónapokban olyan ­rossz volt angolból, hogy az úszócsapat edzésén nem tudta, 50, 150 vagy 1500 méteres távot mondott-e be az edző, ezért mindig tartalékolva úszott, hátha 1500-at kell, és maradjon ereje a végére is. A klasszisa azonban így is kidomborodott, és 2009-ben, a római világbajnokságon a nagyvilág is megjegyezte a nevét: aranyérmet nyert 400 vegyesen, és még elhozott két bronzot (200 vegyes, 200 pillangó) is az olasz fővárosból. 

A világbajnoki győzelem azonban bénítóan hatott rá: ekkor jött el életében az első olyan korszak, amikor a sikeréhséget háttérbe szorította a kudarctól való félelem. A következő világbajnokságra, a 2011-es sanghaji versengésre már úgy utazott, mint a világ egyik legjobbja – pláne az egy évvel korábban a budapesti Európa-bajnokságon szerzett három aranyérme után –, ám a kínai metropolisban nem tudott nyerni, sőt négy száma közül egyikben sem állhatott dobogóra. ­Érezte, hogy változtatnia kell, amerikai edzőjének is mind kevesebb ideje volt rá rengeteg új tanítványa mellett. Sanghaj után határozta el, hogy irgalmatlanul keményen fog edzeni. Apja NB II-es kosárlabdacsapatánál csinálta végig a nyári alapozást, és nem vallott szégyent a férfiak között. Kiss László akkori szövetségi kapitány próbálta kapacitálni, hogy idehaza készüljön fel az egy év múlva esedékes londoni játékokra, ám újból Kaliforniát választotta, és úgy edzett, mint talán soha senki: reggel nyolc helyett hatra ment le az uszodába, két óra edzés után a csapattagokkal végigcsinálta a közös edzést nyolctól tízig, a fakultatív délutáni tréningre is elment (újabb két óra), majd ezt követően indult futni.

Ekkor már csak hallgatólagosan volt Salo az edzője, valójában korábbi csapattársával, Shane Tusuppal készült, akivel 2013-ban össze is házasodott, és aki mindmáig az edzője is. Amerikai trénere eleinte nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat, de aztán be kellett látnia egyrészt azt, hogy Tusup sokkal inkább edzőnek született, mint úszónak, másrészt hogy a legjobb eredményeket hozza ki Katinkából.

Ha ő nincs, Katinka aligha tudott volna kilábalni lelki válságából a londoni olimpiai kudarc után, amikor vizet sem akart többé látni. Shane beszélte rá a rendkívül kemény Világkupa-sorozatra, amelyben káprázatos sikereket ért el (összetett első helyezés), visszanyerte önbizalmát és anyagilag is talpra állt. Az eredmények ezután már jöttek maguktól. A 2013-as barcelonai világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen sem talált legyőzőre, 2014-ben a berlini Eb-n nyert három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot, és még ugyanabban az évben a dohai rövid pályás vb-n négy aranyat, három ezüstöt és egy bronzot. Ekkor már mindenki Iron Ladynek becézte, ami már valóságos brand. A kínaiak „akasztották rá” az elnevezést 2012 őszén Pekingben, a Világkupa-sorozat ottani állomásán, miután rövid időn belül két ikonjukat, előbb Je Si-vent, majd Liu Ce-kót is legyőzte. A legnagyobb világlapok is átvették, amit a China Today írt: „Hosszú olyan kemény, mintha vasból lenne. Elnyűhetetlen és fáradhatatlan. Ő a Vaslady.” Attól fogva állandó eposzi jelzője lett.

Ekkoriban már univerzális úszó volt, nem volt fő száma, ahogy a legtöbb úszónak, hanem szinte mindenben kimagaslóan teljesített. Az olimpiát leszámítva a sportág minden ormát megmászta, és ismertsége, legendája ekkor törte át a sportot a civil világtól, ha úgy tetszik a celebségtől elválasztó falakat. Hosszú Katinka nemzedéki ikon lett, különösen miután gigászi keresete miatt a bulvárlapok számára is érdekessé vált. Számolatlanul nyerte a pénzdíjas versenyeket, évi 90-100 millió forintot úszott össze, amivel a teniszező Babos Tímeával holtversenyben a legjobban kereső magyar női sportolóvá lépett elő, és a világ első dollármilliomos úszónője lett.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

A Nemzetközi Úszószövetség 2014-ben és 2015-ben választotta meg a világ legjobb úszónőjének. Külön dimenziót jelentett a sportvilágon belül, talán emiatt is lehetett önbizalma ahhoz, hogy 2015 decemberében olyan útra lépjen, amely még nem tudni, hová vezet. Látványosan összeakaszkodott a honi sportági vezetőséggel, elsősorban Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel, miután először élesen kritizálta a magyarországi viszonyokat, a felkészülési körülményeket, majd miután a szövetség gesztusként tizenkétmillió forintos támogatásról szóló szerződéssel lepte meg több úszótársával együtt, sajtótájékoztatón tépte szét a szerződést, mert úgy érezte: ezzel csupán elhallgattatni akarják és elkendőzni a problémákat.

A történet hátterében felsejlik, hogy nem vállalta ingyen a 2017-es budapesti úszó-vb promóciós filmjében való szereplést, mint ahogy – több legendás sportolóval egyetemben – a MOB és a Túró Rudi olimpiai matricagyűjtő kampányához sem adta ingyen a nevét. Ha azt nem mondhatjuk is, hogy ezzel csökkent a népszerűsége, mindenesetre megosztóvá vált a személye: egyesek a hálátlan lázadót, mások a Gyárfás elnök elleni bátor szabadságharcost látják benne.

Két külön világ az övék. A magyar és az amerikai iskola nem csupán módszertanában különbözik, de a sporthoz tapadó üzleti látásmód is alapve­tően más. Mindenki csak remélni tudta, hogy az olimpia évében a belharc nem megy a felkészülés rovására. A május végi, ­londoni ­Európa-bajnokság tanúsága szerint aligha: négy aranyat és egy ezüstöt tett be a zsákba, még a 4x200 méteres gyorsváltót is győzelemhez segítette, pedig az uszodai pletykák szerint váltótársaival sem sokkal barátibb a viszonya, mint az szövetség vezérkarával, amellyel lényegében csak írásban érintkezik, közlésszinten.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

De akárcsak LeBron James, ő sem törődik különösebben a bírálatokkal, járja a saját útját. „James király” idén valóban királlyá vált az oaklandi arénában. Hosszú Katinka is legyőzi végre olimpiai démonát? Talán nem véletlen, de a Katinka név jelentése: korona.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.