„Magyarország képes olimpiát rendezni”

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése szerdán úgy döntött, támogatja a 2024-es magyarországi olimpia megrendezését.

A közgyűlés előtt az újságíróknak átadták az olimpia megvalósíthatósági tanulmányát, melynek három kulcsmegállapítása a következő:

1. Magyarország képes rá
2. Az olimpia megéri
3. Magyarország esélyes

<a href="http://polldaddy.com/poll/8924806/">Legyen Budapesten olimpia?</a>

A megvalósíthatósági tanulmány szerint az olimpia gazdasági előnye, a nemzetgazdaság többletjövedelme 1100 milliárd forintra becsülhető, az olimpiához szükséges befektetés összege pedig ennél kevesebbre, 774 milliárd forintra tehető.

A dokumentum dél-budapesti helyszínt javasol, de vidéki helyszínekkel is számol, és 2024. július 19. és augusztus 4. közötti időpontot tart megvalósíthatónak.


A szerdai közgyűlésen a MOB úgy döntött, támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását és  ugyanezt javasolja Budapest közgyűlésének, a mellett, hogy hatalmazzák fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést.

Ahogy arról beszámoltunk, a MOB februárban határozatban kezdeményezte, hogy Budapest, illetve a kormány vizsgálja meg a 2024-es nyári játékok megrendezésének lehetőségét. A februári közgyűlésen Bienerth Gusztáv, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, a PricewaterhouseCoopers korábbi magyarországi vezérigazgatója arról beszélt, hogy a játékok újonnan kiszemelt helyszínei a Duna-szigetek, az események központja pedig Csepel lenne.

A nyári játékok megrendezéséért idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Mostanáig Boston, Róma, valamint Hamburg jelezte, hogy biztosan versenybe száll a 2024-es olimpiáért, ugyanakkor Párizs, Baku, Doha és Isztambul is fontolgatja jelentkezését.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.