galéria megtekintése

Magyar-román: X faktor, gyenge muzsika

Továbbra is tart a harmincnégy éves nyeretlenség a románok ellen, de a péntek esti gól nélküli döntetlen nem rossz eredmény a magyar labdarúgó-válogatott számára. Az egy pont értékét azonban az adná meg igazán, ha hétfőn Belfastban nem kellene beérni x-szel, pláne nem vereséggel.

„Hadd hívjam fel a figyelmet a sportszerű szurkolásra!" – kezdte fülsiketítően zajos monológját péntek ­este az Üllői úti műsorvezető, de egy órával az Eb-selejtező kezdete előtt még csak néhány ezer magyar szurkolóhoz szólt az intelem. So­káig a román drukkereknek fenntartott lelátórész volt az egyetlen zsúfolt szektor az Albert Flórián (a régi Gyáli) út felőli sarokban, aztán, mire kivonultak melegíteni a magyar és a román labdarúgók, már megtelt az aréna, és a közönség a hajdani Illés-koncertek hangulatában énekelte, hogy „újra itt van a nagy csapat..." Majd az óriáskivetítőkön megjelent az 1981 májusában rendezett vb-selejtező filmje, pontosabban a budapesti találkozó kulcsjelenete, Fazekas László bal lábas gólja, mely harmincnégy éven át az utolsó magyar győzelmet jelentette a románokkal szemben (1-0).

Földi Imre / Népszabadság

A hosszú böjt nyilvánvalóan ­Leandrónak fájt a legkevésbé a pályán lévő piros mezesek közül, mégis a brazil származású futballista rúgott először ellenfelébe a mérkőzés kezdetére zaklatottá vált légkörben. Az atmoszférát az alapozta meg, hogy a román himnuszt végigfütyülte a publikum nem csekély része, majd a magyar himnusz alatt a vendég szurkolók fordítottak hátat a pályának. Nem csupán a nézőtéren, hanem a pázsiton is feltűnő idegesség uralkodott, a felek inkább szabadulni akartak a labdától, mint megjátszani azt. Még Anghel Iordanescu román szövetségi kapitány is nyugtalanul járkált a technikai zónában, sőt majdnem annyit mozgott, mint azon az emlékezetes májusi meccsen nyolcvanegyben, még mint játékos...

 
Földi Imre / Népszabadság

A német Bernd Storck, a magyar válogatott ezúttal debütáló szakvezetője viszont egy helyben állt, nemegyszer úgy festett, akár egy szobor szürke öltönyben. Nem ment fel a vérnyomása Sanmarteannak sem: a középpályás két alagútcselt is megpróbált (az egyik bejött, a másik nem). Egyéb esemény nem kötötte le a nézők figyelmét, egészen addig, míg Juhász a huszonnegyedik percben ki nem intett a kispadnak, hogy megsérült, és Storck a középhátvéd helyett be nem küldte az ajánlólevelét nem éppen a románok ellen megszerző Guzmicsot.

Földi Imre / Népszabadság

A labdát rendszerint a vendégek birtokolták, de nem tudtak mit kezdeni vele, a 96. válogatott meccsét játszó Király kapusnak fél óra alatt egyszer kellett közbeavatkoznia. Igaz, román kollégájának, ­Tatarusanunak egyszer sem... Harminc perc múltán a közönség elunta a vendégek körülményes passzolgatását, és hangot adott a „harcoljatok, harcoljatok!" követelésnek, mire Esterházy Márton, a korábbi kitűnő válogatott csatár megjegyezte:

„Az akarással történetesen nincs baj."

Földi Imre / Népszabadság

Amint ezt kimondta, Szalai huszonöt méterről nagyszerű lövést küldött a bal sarokra, de hiába vágyta benn látni a labdát több mint húszezer ember, Tatarusanu osztályon felüli mozdulattal hárított.

Földi Imre / Népszabadság

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 0-0

Labdarúgó Eb-selejtező, Üllői út, 22 060 néző. Jv.: Brych (német).

Magyarország: Király – Fiola, Juhász (Guzmics, 24.), Kádár, Leandro – Stieber (Priskin, 88.), Elek, Tőzsér, Dzsudzsák – Szalai, Nikolics (Németh, 70.).

Románia: Tatarusanu – Papp, Grigore, Chiriches, Rat – Popa (Chipciu, 68.), Hoban, Sanmartean (Budescu, 78.), Prepelita, Torje – Keserü.

Földi Imre / Népszabadság

A második félidő első mozzanata kevésbé volt lenyűgöző, bár szép számmal akadtak olyanok a ferencvárosi sporttelepen, akiknek kifejezetten tetszett Popa rettenetes luftrúgása a magyarok tizenhatosán.

Földi Imre / Népszabadság

Sokaknak ez kimaradt: a VIP-vendégek még az 54. percben is sűrű sorokban és nem különösebben nagy iramban érkeztek vissza lelátóra, mert teli pohárral, ugye, nehéz sietni... Kár, hogy Stieber viszont kapkodott, így inkább hazaadott, mint lőtt tizenhét-tizennyolc méterről. Ezzel együtt addigi roppant óvatos játékánál valamivel nyíltabb futballt produkált a magyar együttes, és annyit mindenképpen elért, hogy a románok már nem tudták komótosan körbeadogatni a pá­zsitot.

AZ F CSOPORT ÁLLÁSA

1. Észak-Írország 7 5 1 1 11-5 16

2. Románia 7 4 3 – 7-1 15

3. Magyarország 7 3 3 1 5-3 12

4. Finnország 7 2 1 4 6-8 7

5. Feröer 7 2 – 5 5-11 6

6. Görögország 7 – 2 5 2-8 2

A csoport további szombati mérkőzései: Feröer szigetek–Észak-Írország 1-3, Görögország–Finnország 0-1.

Újabb negyedóra múltán már összetűzés is volt a pályán, miután Guzmics a földre került. Brych német játékvezető rendet teremtett ugyan, de az eredményjelző táblára nem pusztán az elektromosság miatt lehetett volna kiírni: „Vigyázat, nagyfeszültség!" Úgy nézett ki, a hőmérséklet is emelkedik, mert a román tábor tagjai félmeztelenre vetkőztek az éjszakában, és a hatvannyolcadik percben mámorosan készültek a vendégek tizenhét méteres szabadrúgására, de azt Keserü csúnyán fölé lőtte.

Képgaléria

Képeket a meccs előtti összecsapásokról itt nézhet.

A színvonal a hajrában sem emelkedett, esemény sem adódott gyakrabban, mint azelőtt. Bár a 79. percben Torje veszedelmes tizennyolc méteres lövést küldött a jobb alsó sarokra, ám Király nevéhez méltóan mentett. Keserü estéje sem lett édesebb – a csatár megint fölé lőtt –, vagyis a riválisok úgy fejezték be, ahogyan kezdték: 0-0-lal.

Ez történt még Európában

A további – a pénteken rendezett és a csütörtöki lapzártánk után befejeződött – Eb-selejtezők eredményei, illetve a hét végi program:

A csoport: Hollandia–Izland 0-1, Törökország–Lettország 1-1, Csehország–Kazahsztán 2-1.

Az állás hét forduló után: 1. Izland 18 pont, 2. Csehország 16, 3. Hollandia 10, 4. Törökország 9, 5. Lettország 4, 6. Kazahsztán 1.

Vasárnap: Lettország–Csehország, Törökország–Hollandia (Sport1, 17.45), Izland–Kazahsztán.

B csoport: Belgium–Bosznia-Hercegovina 3-1, Ciprus–Wales 0-1, Izrael–Andorra 4-0.

Az állás hét forduló után: 1. Wales 17, 2. Belgium 14, 3. Ciprus 9, 4. Izrael 12, 5. Bosznia-Hercegovina 8, 6. Andorra 0.

Vasárnap: Ciprus–­Belgium (Sport2, 20.30), Wales–Izrael, Bosznia-Hercegovina–Andorra.

C csoport. Szombat: Spanyolország–Szlovákia (Sport1, 20.30), Luxemburg–Macedónia, Ukrajna–Fehéroroszország.

Az állás hat forduló után: 1. Szlovákia 18, 2. Spanyolország 15, 3. Ukrajna 12, 4. Fehéroroszország 4, 5. Macedónia 3, 6. Luxemburg 1.

D csoport: Grúzia–Skócia 1-0, Németország–Lengyelország 3-1, Gibraltár–Írország 0-4.

E csoport. Szombat: San Marino–Anglia (Sport1, 17.45), Svájc–Szlovénia (Sport2, 20.30), Észtország–Litvánia.

Az állás hat forduló után: 1. Anglia 18, 2. Svájc 12, 3. Szlovénia 9, 4. Észtország 7, 5. Litvánia 6, 6. San Marino 1.

G csoport. Szombat: Oroszország–Svédország (Sport2, 20.30), Ausztria–Moldova, Montenegró–Liechtenstein.

Az állás hat forduló után: 1. Ausztria 16, 2. Svédország 12, 3. Oroszország 8, 4. Montenegró 5 (4-8), 5. Liechtenstein 5 (2-12), 6. Moldova 2.

H csoport: Azerbajdzsán–Horvátország 0-0, Olaszország–Málta 1-0, Bulgária–Norvégia 0-1.

Az állás hét forduló után: 1. Horvátország 15 (16-3), 2. Olaszország 15 (10-5), 3. Norvégia 13, 4. Bulgária 8, 5. Azerbajdzsán 5, 6. Málta 1.

Vasárnap: Málta–Azerbajdzsán, Norvégia–Horvátország (Sport2, 17.45), Olaszország–Bulgária (Sport1, 20.30).

I csoport: Dánia–Albánia 0-0, Szerbia–Örményország 2-0.

Barátságos mérkőzés: Portugália–Franciaország 0-1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.