galéria megtekintése

Madrid nyert és Madrid veszített: BL-győztes a Real

3 komment

Munkatársunktól

Aligha volt korábban példa arra, hogy egy futballklub rajongótábora olyan kivételes egységben méltassa a szerb orvosképzést, ahogyan az Atletico Madrid drukkerei tették szombaton délután. A dicséret oka az volt, hogy kiderült: Diego Costa, az együttes klasszisa pályára léphet a Bajnokok Ligája-döntőben.

Sergio Perez / Reuters

A Barcelona elleni bajnoki meccsen megsérült csatárt Belgrádban hozták helyre, ám efféle különleges kezelés sem segíthetett török kollégáján, Arda Turanon, akinek ki kellett hagynia minden idők legnagyobb derbijét. Először fordult elő, hogy egy város két csapata találkozott az európai csúcssorozat döntőjében; az ünnepi randevúnak Lisszabon adott otthont.

A meccsből mindössze kilenc perc telt el, amikor a szurkolók körében radikálisan változott a szerb egészségügyi szakemberek megítélése, miután Diego Costa lekocogott a pályáról.

 

Ennél izgalmasabb esemény nem is történt az első fél órában, már ha néhány kíméletlen szabálytalanságot nem sorolunk a kiemelkedő pillanatok közé.

A félidő hajrája viszont fölöttébb mozgalmasan alakult. Tiago eladott labdája után Bale háboríthatatlanul roboghatott Courtois kapuja felé, ám ziccerben ügyetlenül a kapu mellé küldte a labdát. Nem úgy Godin: az Atletico középhátvédje kihasználta a szörnyen kimozduló Casillas hibáját, s fejesével vezetést szerzett a spanyol bajnoknak (0-1).

Kai Pfaffenbach / Reuters

A fordulás után sem vált hatékonyabbá a Real játéka, így Carlo Ancelotti szakvezető Iscóval és Marcelóval próbálta frissíteni a csapatát, amelynek fantáziaszegény támadójátéka nem sok reménykedésre adott okot. Főként annak fényében, hogy az Atletico gépezete az évadban megszokott nívón működött: Cristiano Ronaldo és társai igen ritkán jutottak a szervezett és fegyelmezett „matracosok" kapujának a közelébe.

A piros-fehérek viszont mind közelebb jutottak a klubhistória legragyogóbb sikeréhez. Nem csoda, hogy a Primera Division aranyérmesének drukkerei fesztiválhangulban ünnepeltek az arénában.

Sergio Perez / Reuters

Nem volt oka az örömre a királyi klub szurkolóinak. Fájdalmukat fokozta Bale produkciója: a walesi szélső több kecsegtető helyzetben is meghökkentő megoldást választott. Persze már azzal is magára vonta a figyelmet, hogy sansza volt az egyenlítésre...

A többiek sokáig eddig sem jutottak el. Pedig az Atletico a büntetőterülete előterébe húzódott, a Real nyomása fokozódott. Diego Simeone tréner társulatának több kapu előtti kavarodás alkalmával szerencséje is volt, ellencsapásokra pedig nem maradt energiája.

Egészen a ráadásig úgy tetszett, nem is lesz rá szüksége. Ám amikor az illetékes szakemberek már a kupa gravírozására készülődtek, a futballrajongók a kisebb büdzséből gazdálkodó, állhatatosságával kitűnő, csúcsra érkező „kis" csapatról szóló romantikus történeteket fogalmaztak meg, érkezett Sergio Ramos: a Real középhátvédje pazar fejessel egalizált, s hosszabbításra mentette a mérkőzést (1-1).

Az Atletico kispadján ülők arcukat a kezükbe temették, az eltiltott Xabi Alonso és a hatalmas bakija után lényegében tétlenségre ítélt Casillas megkönnyebbülten sóhajtott föl.

A kétszer tizenöt perces extra első szakaszában a görcs játszotta a főszerepet: az erejükkel teljesen elkészülő labdarúgók közül többen a földre rogytak, izomfájdalmakkal küzdöttek.

Az Atletico a felezővonalat is ritkán lépte át. Az együttesek ott folytatták a fordulás után, ahol előtte abbahagyták. Egészen a 110. percig, amikor eldőlt a mérkőzés: Di Maria lövését még bravúrral védte Courtois, ám a fölpörgő labdát az addig ziccerekben botladozó Bale a kapuba fejelte (2-1).

Az Atletico néhány labdarúgójában már a mozgásra sem maradt erő, így a differencia három nőtt: előbb Marcelo volt eredményes (3-1), majd Cristiano Ronaldo tizenegyesből állította be a végeredményt (4-1).

A Real Madrid 2002 után nyerte meg újra a Bajnokok Ligáját.

Madrid nyert. És Madrid veszített.

Real Madrid - Atletico Madrid 4-1 (1-1, 0-1)
Lisszabon, 65 000 néző. Jv.: Kuijpers (holland).
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Fabio Coentrao (Marcelo, 59.) – Di Maria, Khedira (Isco, 59.), Modric – Bale, Benzema (Morata, 79.), Cristiano Ronaldo.
Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis (Alderweireld, 83.) – Tiago, Gabi, Koke, Raul García (Sosa, 67.) – Villa, Diego Costa (Adrian Lopez, 9.).
Gól: Godin (36.), Sergio Ramos (90.), Bale (110.), Marcelo (118.), Cristiano Ronaldo (120.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.