Szakított Janiccsal, de itthon marad a fiatal kajakos

Homonnai Luca itthon marad, csak edzőtáborozni megy győri klubtársaival az Egyesült Államokba.

– Remek a hangulatom, már száz százalékig az edzésekre tudok összpontosítani – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Homonnai Luca. – Most főleg a konditeremben töltöm az időm nagy részét. Vízre az idén már nem szállok, sokat futok, a jövő héten pedig mind többször megyek majd uszodába is.

A tizenhét éves győri kajakos lányról az utóbbi napokban elterjedt: a továbbiakban nem Douchev-Janics Natasával ül egy hajóban, hanem az Egyesült Államokba költözik.

– Félreértették a szavaimat – folytatta az idei milánói felnőtt világbajnokságon a háromszoros olimpiai bajnok sportoló párjaként a 200 m-es számban ezüstérmet szerző ifjú tehetség. – Valóban nem Natasával lapátolok tovább, de nem költözöm Amerikába, hanem csak január végétől április közepéig – több győri versenyzővel, valamint az ott élő, szintén klubtárs Fazekas-Zur Krisztinával és edző férjével, Rami Zurral közösen – készülök a jövő évi vetélkedőkre.

Homonnai: fiatalon felnőtt
Homonnai: fiatalon felnőtt
Földi D. Attila

Luca a szakítás óta többször beszélt Natasával – aki szintén a győri egyesület tagja –, józanul megtárgyalták a történteket, nem haraggal váltak el. Többen azzal magyarázták a döntést, hogy Janics a vb-n „beszólt” a lánynak, ám Luca szerint nem ez számított.

– Még nagyon fiatal vagyok, erősödnöm kell, a következő évben a megszokottól korábban kezdődnek a válogatók. Többek javaslatára határoztam úgy, hogy nem Natasával folytatom. Remélem, jól sikerül a Los Angeles melletti edzőtáborozás.

Homonnainak az október a kedvenc hónapja. Az orosházi születésű lány hét éve, 9-én kezdett el kajakozni, s a múlt vasárnap, 11-én ünnepelte tizenhetedik születésnapját. Az idén a portugáliai ifjúsági vb-n K–1 200 és 500 m-en is aranyérmet nyert.

A civil életben is nagyon céltudatos, határozott: két éve egyedül él győri albérletében, egy ottani gimnázium 11. osztályos magántanulója. Nemcsak teljesítményével hívja fel magára a figyelmet: az ifi vb-n kék, a felnőtt-világbajnokságon zöld színű volt a haja, most pedig – a már gyakran borongós időhöz illően – szürkés, őszes.

Azt még nem tudni, a következő világversenyeken milyen színűre festet, azt viszont igen, hogy 2016-ban ismételni szeretne a fiatalok vetélkedésén. Ahogyan mondja: – Az olimpia is nagy cél, de azzal még ráérek...

Lucából lehet még művészettörténész, de azt is el tudja képzelni: jógaoktatóként keresi a kenyerét. Addig azonban még nagyon sokat edz és versenyez, s ki tudja, az is előfordulhat tán, hogy bemondják valamelyik viadalon: „A kettes hajóban Douchev-Janics, Homonnai...”

Jonatán, nem alma

Kadler Gusztáv, a győri klub szakosztályvezetője szerint Luca korát meghazudtolóan érett; másként gondolkodik, mint a többi tizenhét éves. „Maximálisan támogattam a döntését, az idősebb Natasának és a fiatalabb Lucának teljesen más terv szerint kell készülnie. Az edzőtábor a szövetségnek, az egyesületnek és a Zur házaspárnak köszönhető. Az amerikai túra – bármennyire hihetetlen – jóval olcsóbb, mintha Európában tréningeznénk.”

Kadler kicsit korainak tartja, hogy Homonnai kapcsán a riói szereplés kerüljön szóba, de hozzáteszi: „Amióta Hajdu Jonatán, a szintén többszörös ifjúsági világbajnok, tizenkilenc éves dunaújvárosi kenus a milánói vb kétszáz méteres számában olimpiai kvótát szerzett, óvatosabb vagyok az esélylatolgatással.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.