galéria megtekintése

Lex ikon: Mocsai, a rektor

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Lemondott a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya: Mocsai Lajos, a sportág legnagyobb tekintélyű hazai szakembere az immár önálló Testnevelési Egyetem rektori posztjának kedvéért vált meg a kispadtól.

„Erkölcsi kötelességem volt, hogy időben jelezzem a döntésemet” – így indokolta a férfi kézilabda-válogatott éléről vasárnap leköszönő Mocsai Lajos azt a bejelentést, amellyel az egész sportág hetek óta kalkulált, elvégre magyar ember egy üleppel csak egy lovat képes tisztességgel megülni, mint tudjuk.

Csak a váltás fokozatos
Csak a váltás fokozatos
Marko Djurica / Reuters

A nemzeti együttest 2010 óta irányító szakember aligha morfondírozott sokat, mielőtt vette a kalapját, hiszen szinte nem is volt mit mérlegelnie azok után, hogy a csapat júniusban „kiejtette magát” a szlovénok elleni vb-selejtezőn, ő meg már jó ideje kinézte magának a tegnap óta önálló intézményként működő Testnevelési Egyetem rektori székét.

 

Mocsai – akit Buday Ferenc szakfelügyelő „a magyar kézilabdaélet meghatározó, legkomolyabb szakmai ismeretekkel bíró edzőjeként” aposztrofált a Digisport reggeli műsorában – távozik tehát, s ez a legkevésbé sem jó hír a sportág barátai számára. Még akkor sem, ha a mester nevéhez nagyszerű sikerek mellett – csapatával az utóbbi négy évben öt világversenyen jutott a legjobb nyolc közé – felejthetetlen vereségek sora fűződik. Ő volt a női válogatott kapitánya 2000-ben, a sydney-i olimpián, amelynek döntőjében a honosított extraklasszis Radulovics és társai már hat góllal vezettek a dánok ellen, ám az utolsó negyedórát „sikerült” 14:4-re elveszíteniük. Ugyancsak Mocsai dirigálta azt a női társulatot, amely 2003-ban a vb zágrábi döntőjében hét perccel a lefújás előtt még hétgólos előnyben volt a franciákkal szemben, majd a döntetlen után alulmaradt a hosszabbításban. S a legfrissebb: Mocsai dirigálta az idén júniusban azt a férfigárdát, amely a szlovénok elleni vb-selejtező hazai meccsét három góllal megnyerte, aztán a visszavágó 58. percéig továbbjutásra állt riválisával szemben, de az végül hatgólos „zakót” adott fel rá.

Mindezzel együtt: Mocsai lelépése már-már pótolhatatlan veszteség a kézilabdasportnak, még akkor is, ha a szövetség látványos gesztusként felajánlotta számára a felelősség és konkrét feladatkör nélküli – szakmai igazgatóra keresztelt – tanácsadói posztot. Ugyanakkor nem kétséges: Mocsai „fellépése” hatalmas nyereség lehet az egyetemes magyar sport számára.

Már törvény is viseli a nevét.

Amint azt minden valamirevaló sportkedvelő kívülről fújja: a parlament két hónapja módosította azt az oktatási jogszabályt, amelynek nyomán a Semmelweis Egyetemből kivált a Testnevelési Egyetem. A kormány azzal indokolta a decentralizálást, hogy az egészségügy és a sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatot intézményesen is meg kell erősíteni.

Az exkapitányhoz (vagy éppen a miniszterelnökhöz) közel állók viszont állítják: a legendás TF önállósodásának ötlete a kormányfővel rendkívül jó viszonyt ápoló Mocsaitól ered, aki saját következő munkahelyét teremtette meg azzal, hogy kijárta az intézmény leválását a SOTE-ról. S hogy ő legyen az új egység irányítója, már csak a felsőoktatási törvény rektorokról szóló passzusát kellett megváltoztatni, hiszen a kézilabdaedzőnek nincs professzori minősítése vagy bármiféle tudományos fokozata.

A megoldás megszületett: a lex Mocsaiként emlegetett törvényben a sporttudományok területén a doktori fokozattal egyenértékűnek fogadják el az olimpián elért dobogós helyezést. Mindezek után keveseket lepett meg a Népszabadságban augusztus közepén megjelent információ: az intézményben – jelentős szünetekkel – 1978 óta alkalmazásban álló, később menedzserigazgatóként, majd dékánhelyettesként is dolgozó Mocsai pályázik a Testnevelési Egyetem rektori székére.

Egy múlt heti bejelentés szerint még e héten kiírják a vezetői posztra a pályázatot, de a felsőoktatási államtitkárság azt is közölte: csak december közepén lehet rektora az egyetemnek, amelyet addig ideiglenesen Sterbenz Tamás irányít.

Lapunkat a TF-en úgy tájékoztatták, hogy tegnap megtartotta alakuló ülését az intézmény szenátusa, amely úgy döntött: noha korábban rendre kilencven (vagy éppen száz-) százalékos támogatottsággal választottak vezetőt az iskola élére, most elegendő lesz az ötvenegy százalékos szavazati arány is. Nem véletlenül nem vették figyelembe a legalább kétharmados többséget forszírozók érvelését: információink szerint attól tartanak a TF-en, hogy „külső” riválisa akadhat Mocsainak. Márpedig – állítják egybehangzóan az ott dolgozók –, ha valamilyen csoda folytán nem a kézilabdatréner lenne a befutó, az az új életre keltett TF halálát jelentené, hiszen (miképpen egyikük megfogalmazta) „pénz itt csak akkor lesz, ha Mocsai a rektor, igaz, akkor annyi, amennyiről eddig nem is álmodhattunk”.

S hogy ki ül az októberben már újra pályára lépő férfiválogatott kispadjára? Ezt egyelőre megtippelni is nehéz volna. A hazai mezőnyben alig akad szakember, aki megfelel a szövetségi kapitányi kritériumnak, miszerint a nemzeti együttes szakvezetője nem dolgozhat klubnál. Fölvetődhet természetesen, hogy külföldről szerződtessenek szakembert, de szezon közben ez sem egyszerű feladat.

Meglehet persze: az újdonsült tanácsadónak éppen az utódjáról szól majd az első javaslata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.