Lékó Péter kimerült, pihennie kell

Tizennyolcadik Lékó Péter a nemzetközi sportági szövetség legfrissebb világranglistáján; ahhoz képest, hogy a magyar klasszis - stabil top 10-es versenyzőként - volt már negyedik is, továbbá 2004 őszén világbajnoki döntőt játszott, a legújabb pozíció katasztrófának tetszik. Vagy mégsem? Megkérdeztük a szakembert.

„Semmiféle baj vagy negatív folyamat nincs Péter jelenlegi helyezése mögött" - említi lapunknak Kállai Gábor nemzetközi nagymester, rögtön hozzátéve, hogy a kialakult helyzetet elemezni korántsem egyszerű. Hozzávetőleg annyi Élő-ponttal, amennyije most honfitársunknak van (2735), korábban oda lehetett férni a 6-8. hely valamelyikére; ez most legfőképpen azért nem sikerülhet, mert sok a feltörekvő versenyző, szereplésükkel mintegy kiegyenlítődött a mezőny.

„Ha csak azt veszem, hogy a világranglistát Magnus Carlsen vezeti, a tizedik pedig Yue Wang, már érzékelhető az új trend: az első tíz környékén korábban se norvég, se kínai sakkozó nem fordult meg. A világ élvonala erősebb, klasszisokban gazdagabb lett, amire jó példa, hogy a ranglista első száz helyezettjének Élő-értéke átlagban nem kevesebb, mint ötven ponttal lett magasabb az elmúlt tíz esztendőben. Ez a fajta telítettség az egyik oka annak, hogy Lékó visszaesett."

A másik alighanem az, hogy a szegedi sportembernek - mint Kállai fogalmaz - a sok meccstől elfogyott az energiája. „Ha ugyanis egy versenyző harminc játszmán keresztül nyeretlen marad, akkor biztos, hogy a vélelmezhető szakmai problémák mellett más gondja is akad. Péter legutóbb Wijk aan Zee-ben ült asztalhoz, s ottani első győzelme előtt produkálta az említett sorozatot. Hogy kimerült, az aligha kérdéses, ráadásul, noha még egyáltalán nem nevezhető öregnek, harmincegy éves, vagyis a korábbiakhoz képest másként kell megterveznie a regenerációt, a felkészülést, a versenyzés időszakát. Ugyanakkor a felgyorsult tempóból is fakadó fáradtságra mások ugyanúgy panaszkodnak; nem kivétel ez alól a zseniális Carlsen sem, pedig ő még nincs húszesztendős."

Lékó, aki a hírek szerint jelenleg egy hónapos kubai pihenését tölti, legközelebb májusban ül asztalhoz, s a magyar válogatott elsőtáblásaként szerepel majd a szeptemberi, hanti-manszijszki sakkolimpián.

„Mellette szól, hogy szeret és tud is szisztematikusan készülni, s hogy - hallgatva a tanácsokra - magyar és külföldi kollégákkal is bővítette stábját. Ám azt is tudni kell, hogy a rengeteg munka legfeljebb a helyben maradáshoz elég. Az előrelépéshez valami plusz is kell, hogy olyan gondolatokra lelhessen rá az ember, amelyekkel zavarba lehet ejteni az ellenfelet. Olyan ez, mint az aranymosás: hiába feccöl bele az ember rengeteg időt és energiát, nem biztos, hogy megkapja a kincset, amit keresett."

Kállait legutóbb 2001 decemberében faggattuk Lékó hullámvölgyéről; akkor, miután a játékos már a hatvannégy között búcsúzott a kieséses rendszerű moszkvai világbajnokságon, úgy nyilatkozott: „Lékó Péter már az esztendőt sem képességeinek megfelelően játszotta végig, és ebben nem kis szerepe volt annak a ténynek, hogy nősülése után kevesebb időt és energiát fordított a sakkra. (...) Neki nem a tudása hiányzott, hanem az, amit úgy neveznek: a sakkra való teljes koncentrálás."

A kemény szavak után Lékó olyannyira összeszedte magát, hogy - például - ezüstéremig repítette az oroszokat is felülmúló válogatottat a bledi sakkolimpián.

A csapat kapitánya akkor Kállai Gábor volt.

Aktuális világranglista: 1. Magnus Carlsen (norvég) 2813 Élő-pont, 2. Veszelin Topalov (bolgár) 2805, 3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2790, 4. Viswanathan Anand (indiai) 2787, 5. Levon Aronjan (örmény) 2782, 6. Sahrijar Mamedjarov (azeri) 2760, 7. Alexander Griscsuk (orosz) 2756, 8. Peter Szvidler (orosz) 2750, 9. Boris Gelfand (izraeli) 2750, 10. Yue Wang (kínai) 2749, ...18. Lékó Péter 2735.

Lékó Péter gondolkodik a Lékó-Anand rapid sakk párosmérkőzés első partijában a Miskolci Nemzeti Színházban
Miskolc, 2009. június 3. A 30 éves magyar sakknagymester, a 2005-ös Wijk aan Zee-i Szuperverseny győztese Lékó Péter gondolkodik a Lékó-Anand rapid sakk párosmérkőzés első partijában a Miskolci Nemzeti Színházban. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.