galéria megtekintése

Lefelé a csúcsra fel

0 komment

Szatmári Károly

Nagy Brit Ritkán terjed az interneten olyan lenyűgöző klip, mint Martyn Ashton száguldása. A brit kerékpáros deréktól lefelé lebénulva sem adta fel álmait.

Húsz év professzionális kerékpározás után elég volt egy rossz mozdulat, és az akkor 39 esztendős Martyn Ashton tolószékbe került. Ez azonban miért akadályozná abban, hogy tovább biciklizzen – kérdezte magától a világbajnok sportoló, és megtalálta a módját, hogy újra érezze a menetszelet, és a testét elárasztó adrenalint a világ legdurvább lejtőin.

Tíz napja rakták ki a legnagyobb internetes videomegosztóra a felvételt, amelyen Ashton a skóciai Fort William világkupa nyomvonalán hasít lefelé, és közben örömében kurjongat. Az egyik kanyarban aztán egyensúlyát veszti, és használható lábak nélkül bizony oldalra bukik. De nem kell láb, ha van közönség, amely szeretetével, és ha épp kell, két kezével biztosítja a száguldást.

 

Martyn Ashton trial motorosként kezdte pályafutását, később nyergelt át a mountain bike trialra. Szakága megannyi csúcsát tartja, övé a biciklis magasugrás rekordja is. A pályafutása során sokszor esett el és sok sérülést szenvedett. Ám 2013 szeptemberében olyan szerencsétlenül bukott, hogy annak maradandó következménye lett – legalábbis fizikálisan. Egy trialtrükk kivitelezése során három méter magasból a földre zuhant, és az esés során a 9-es és a 10-es csigolyájánál tartós gerincvelő-­sérülést szenvedett, kerekes székbe kényszerült.

Négy kerékről vissza kettőre – Martyn Ashton speciális kerékpárjának ülését 3D-s nyomtatóval készítették a Canyon mérnökei
Négy kerékről vissza kettőre – Martyn Ashton speciális kerékpárjának ülését 3D-s nyomtatóval készítették a Canyon mérnökei

Öt hónap kórházi kezelés után tervekkel tele tért haza. Először az otthonát átalakíttatta speciális igényeihez, miután a házában rendet tett, saját maga következett. A sport mindig fontos volt számára, kitöltötte a mindennapjait, ezt nem akarta feladni.

Névjegy

Martyn Ashton (1974. december 2.) korábbi brit és világbajnok mountain bike­ trial sportoló, kaszkadőr és csapatmenedzser. 1993 óta professzionális triál­kerékpáros- és mountainbike-legenda. 2013. szeptember 1-jén a brit Moto GP bemutatóján egy baleset során megbénult.

– Megígértem magamnak, hogy minden nap a saját határaimat fogom feszegetni – nyilatkozta. A paralimpián küzdő sportolók teljesítményéből merített erőt. Felmérte saját fizikai állapotát és nekilátott a kemény munkának. Több új sportot is kipróbált, de akkor érezte igazán jól magát, amikor két kerék volt alatta.

Régi barátai, Danny Macaskill és Gee Atherton segítették, hogy újra kerékpározhasson. Először egy olyan kerekes széket készítettek számára, amellyel el tudtak menni túrázni, majd később egy olyan mountain ­bike-ot, amellyel Martyn és barátai ismét együtt élvezhették a hegyek lankás lejtőit.

Ashton a skóciai világkupán
Ashton a skóciai világkupán

Az idei évben aztán a németországi Canyon kerékpár manufaktúra egy igazi XXI. századi megoldással készített számára egy speciális downhill kerékpárt. A nyereg helyett egyedi, 3D-s nyomtatással készült ülés található, amely védi Martynt az esetleges eséseknél és optimális pozícióban tartja a testét. A kerékpárt egy 3400 wattos elektromos motor hajtja, amelynek teljesítménye szabályozható. Ashton az idei skóciai Fort Willam világkupán debütált új gépével. Nemcsak a gravitáció, de a nézők és a barátai szeretete is hajtotta a lejtőn lefele.

Magyarázat

Trial: Könnyű, lecsupaszított hegyi kerékpárok, jellemzőjük, hogy a váz nagyon alacsony, általában nincs nyereg, és főleg trükkök bemutatására használják, egy sajátos sportág épül rá, amely során a sportoló a talajtól elrugaszkodva extrém helyekre jut el kerékpárjával, a sport során a kerékpáros lába nem érintheti a felületet, amelyen éppen tartózkodik.

Downhill: A downhill a hegyikerékpár-sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell a sportolónak a lehető leggyorsabban lejutni és célba érni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.