galéria megtekintése

Menekültcsapat is lesz az olimpián

3 komment


Bodnár Zalán

Egyetemes sporttörténeti pillanat szemtanúi lehetünk, de még a világtörténelmi megjelölés sem túlzás: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt menekültekből álló csapat szerepelhet Rióban, a nyári olimpián. Negyvenhárom ember kapta meg a vissza nem térő esélyt, hogy valóra váltsa álmát.

„Ennek a csapatnak az életre hívásával a világ minden menekültjének azt kívánjuk üzenni: van remény" – fogalmazott Thomas Bach, a NOB elnöke közvetlenül azután, hogy a nemzetközi szervezet végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén megszületett a határozat arról: a 206 tagország küldöttsége mellett Refugee Olympic Athletes – vagyis menekült státusú olimpikonok – néven kizárólag menekültekből álló csapat is szerepelhet Rio de Janeiróban. A pátoszi hangvétel ezúttal csöppet sem keltett olyan érzést, mint a sportvezetők szokásos ünnepi beszédeinek hamiskás sablonmondatai.

Thomas Bach, a NOB elnöke egy athéni menekülttáborban
Thomas Bach, a NOB elnöke egy athéni menekülttáborban
Reuters

A NOB negyvenhárom olyan sportolót válogatott az együttesbe, akinek az ENSZ nyilvántartása szerint elfogadott a menekültstátusza, és bizonyítható az előélete valamely sportágban. Közülük azok versenyezhetnek majd augusztusban az olimpián, akik megszerzik a kvótát. A NOB becslése szerint erre öt-tíz versenyzőnek van reális esélye. A jószolgálati keretbe viszont – az adminisztrációs kötöttségek miatt – már csak rendkívüli esetben kerülhet be újabb sportoló, noha a névsort a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának júniusi találkozóján véglegesítik.

 

Jól csengő neveket is találhatunk az esélyt kapók listáján ­Raheleh ­Asemani iráni tékvandós hölgy (őt a Belga Olimpiai Bizottság javasolta), a Kongói Demokratikus Köztársaságból menekült Misenga Popole dzsúdós (Brazília) vagy Yusra Mardini szíriai úszónő (Németország) személyében.

– A felkészülésüket a kvalifikációs versenyekre és a nyári játékokra a NOB az Olimpiai Szolidaritás mozgalom révén támogatja, amely egyébként más résztvevőket is ösztöndíjjal szokott segíteni – tudatta a Népszabadsággal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtóirodája.

– A támogatás igazán nem elhanyagolható mértékű: a 2012-es londoni játékok előtt például 171 ország 21 sportágban szereplő 1264 versenyzőjére vonatkozott, s közülük 657 sportoló ki is jutott az olimpiára, 72 pedig éremmel térhetett haza. A jelenlegi globális migránsválságra tekintettel pedig az ötkarikás szervezet kétmillió dolláros külön alapot is létrehozott a menekültek megsegítésére.

A NOB-tól azt is megtudtuk: a kvalifikációt kivívó menekültek – a többi versenyzőhöz hasonlóan – az olimpiai faluban laknak majd, ruházatukról, sporteszközeikről, edzőikről, élelmezésükről, kisegítő stábjukról, baleset-biztosításukról a nemzetközi bizottság gondoskodik. Augusztus 5-én, a megnyitóünnepségen utolsó előttiként, a házigazda Brazília előtt vonulnak majd be a menekültstátusú olimpikonok – élükön a NOB zászlaját vivő sors- és csapattársukkal –, s amennyiben valamelyikük aranyérmet nyer, a tiszteletére az olimpiai himnuszt játsszák el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.