galéria megtekintése

Küszöbön a tárgyalóterem-futball

5 komment


Hegyi Iván

A FIFA szabályalkotó testületének döntése nyomán hamarosan több lesz a mérkőzésmegszakítás a futballban, mint valaha. Már ha az a játék, amely a vitatott jelenetek sorozatos helyszíni megtárgyalásával párosul, labdarúgás lesz még egyáltalán. A több mint sportág efféle reformja mindenféle mutató alapján fölösleges, egyúttal kétséges, akár a leginkább billegő bírói ítélet.

Azt már régen megértük, hogy a magyar futball nem futball, de hogy az igazi labdarúgás se legyen labdarúgás, az teljesen új.

Ha egyáltalán labdarúgásnak nevezhető az a játék, amelynek alapkövét az erkölcsileg immár nyilván feddhetetlen FIFA szabályalkotó testülete letette. Arról van szó ugyanis, hogy a jövő év őszétől tesztelni kezdik, majd előbb-utóbb bevezetik, hogy – a lesállásokat kivéve – valamennyi vitás szituációt újra tárgyalnak, majd a technika segítségével valahol a pálya környékén megoldanak majd. A valamennyi nem azt jelenti, hogy minden egyes eset górcső alá kerül – hiszen azt még nem tudni, félidőnként hányszor lehet majd „televíziózni” –, csupán annyit tesz: a kritikus helyzetek bármely fajtája helyszíni disputa témája lehet.

A Nemzetközi Labdarúgó Szö­vetség legújabb elnöke „történelmi döntésnek” nevezte a képernyős határozatot. Annyiban igaza van, hogy a játéknak az a válfaja, amely e verdikt nyomán színre kerül, átrendezi a viszonyokat. Például a közönség kapcsolatát az Infantilino-féle változathoz. Mert abból a rengeteg vitából nem lesz dolce vita. A futball jelenleg több, mint sportág, saját olim­piája van – sőt a világbajnokságát többen nézik a föld kerekén, mint a nyári játékokat –, és ha a legjobbjai­val bevonulna az ötkarikás találkozóra, akkor alighanem zárójelbe tenné szinte minden más sportág csaknem mindahány viadalát.

 

A labdarúgás nem pusztán hallatlanul népszerű: különleges társadalmi hatása van.

Elemzés, akár a szellemi sportban. Sakk-matt
Elemzés, akár a szellemi sportban. Sakk-matt
Tony Gentile / Reuters

Ez pedig a szenvedélyből fakad. Miként immár gigantikus üzleti jellege is, hiszen az érzelmek általa kiváltott áradata nélkül nem létezne grandiózus futballbiznisz. Ám az irdatlan rajongótábor a korábbi idők és a jelenkor verziójához kötődik, és egyáltalán nem biztos, hogy kíváncsi az előtte zajló szüntelen perlekedésre. Már most is állandóan fütty­szó hangzik a lelátóról, ha valaki húzza az időt, azaz a közönség utálja a holtidőt; képzeljék el, mennyire unja majd, ha ki tudja, hány percenként ki tudja, hány percre megáll a játék. A magam részéről már most leszögezem: inkább „egye meg” a játékvezető a műesést, mint hogy valamely plénum komor képpel kiderítse, „eldobta” magát a csatár. Némi futball, aztán perpatvar, de legjobb esetben is fejtörés, majd megint egy kis labdarúgás, utána újfent analízis, a kezezés szándékos volt-e vagy sem kérdés boncolgatása.
Mondom, ennél jobb a játékvezetői tévedés.

S egyelőre nem is veszem komolyan az előrevetített variációt, mert a végtelenségig lehetetlen kutakodni. A futball története leírhatatlan a nyomozások nélkül, de azok a labda után folytak, amikor az Aranycsapat, jó néhány brazil vagy a 2010-es spanyol válogatott játszott, és jelenleg is van sok „detektív”, ha a Barcelona lép fel. Az efféle szimatolás a sportág híveit örömmel tölti el – szemben a vizsgálódókkal –, ám a jelenetek rendszeres utólagos tisztázása elfordítja a népeket a labdarúgástól. Az este nyolckor kezdődő meccs akár éjfélig is tarthat...

Az új divatért a televíziók sem repesnek majd, hiszen meghatározhatatlanná válik a műsoridő, és a civakodás csak a balhét kedvelőket ülteti a képernyő elé.

Szerényen azt javasoltam volna a szabályalkotóknak: maradjunk a labdás technikánál. Már csak azért is, mert a következő évtized „futballját” úgy látom magam előtt, mint az 1982-es vb gijoni mérkőzéseinek egyikét a helyi újság. Az a bűnügyi rovatában közölte: NSZK–Ausztria 1-0... Nem, nem azt feltételezem, hogy ezentúl növekszik a bundák száma, csupán arra gondolok, hogy perekben jártas tudósítók számolnak be majd a mérkőzésekről.

Attól tartok: amint beköszönt a tárgyalóterem-futball, kriminális lesz a helyzet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.