galéria megtekintése

Felcsúti aréna: közpénz vagy nem közpénz?

40 komment


Pető Péter
NOL

A Pancho Aréna fölhúzásának 3,8 milliárd forintos költségéből 2,7 milliárdot az úgynevezett látványsportágak támogatóinak társaságiadó-kedvezményt nyújtó program (TAO) keretében hívtak le.

Igaz, ez csupán a centerpályához kapcsolódó összeg, a felcsúti akadémiát működtető alapítvány további milliárdokat költött az élő- és műfüves játékterek kialakítására, valamint „utánpótlás-nevelési feladatok" ellátására. (Nézze meg videónkat is, hogy teljesebb képet kapjon az adóforintok felhasználásáról.)

A névadó szobrát majd hétfőn leplezik le
A névadó szobrát majd hétfőn leplezik le
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindennek ellenére Orbán Viktor, az akadémia alapítója, valamint az intézmény is rendre arról tájékoztatja az érdeklődőket: nem közpénzből finanszírozták a stadionfejlesztést. Ez az állítás viszont csupán abban az esetben lehet igaz, ha a TAO-projektből származó summát nem tekintjük közpénznek.

 

Márpedig az közvetett állami támogatás. Ezt igazolja az is, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a TAO-t értékelő összegzésében így fogalmaz: „A programot az Európai Bizottság az uniós állami támogatásokra vonatkozó szabályozásokkal összhangban lévőnek találta és jóváhagyta."

Egy másik helyen pedig a „Közpénzek a futballban" cím alatt tárgyalja – a közvetlen költségvetési támogatás mellett – az adókedvezményt. Az már csak a hab a tortán, hogy a sportpolitikai elöljárók újra és újra az állami szerepvállalás emblémájaként említik a TAO-t.

Ilyen magasságból szinte térkép e táj
Ilyen magasságból szinte térkép e táj
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Minthogy az állam magánadományokat nem kínál, két eset lehetséges: vagy a TAO-rendszerhez nincs semmi köze, s akkor a politikusok ok nélkül kérkednek vele, vagy mégis csak közpénznek tekinthetők az átengedett forintok, amelyekből – a többi közt – a felcsúti aréna is elkészült.

A beruházás pénzügyi részletei az adományozók oldaláról is sajátosak. Elvégre nem könnyű racionális magyarázatot adni arra, hogy megannyi nagy cég éppen a felcsúti sportszervezetet támogatja.

Márpedig a Fejér megyei akadémiát kitömik szépen, amire szüksége is van, mert a grandiózus fejlesztéshez jelentős önerőt is muszáj felmutatni: a pályázóknak – tárgyi beruházások esetében – a költségek harminc százalékát kell vállalniuk. Azaz a felcsúti kandidatúrákhoz milliárdos összeg előteremtésére volt szükség.

Ennek egybegyűjtése nem lehetetlen, ha egy sportszervezetnek módfelett gáláns szponzorai vannak. A felcsúti akadémia honlapjának tanúsága szerint a segítő szándékú vállalatok között föllelhető az OTP, a MOL, a takarékszövetkezeti integrációt ritka kivételként túlélő Duna Takarék, továbbá a Közgép, a CBA, az újdonsült sokmilliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., a Hír TV, de magánemberként még Simicskó István sport-szakállamtitkár is föltűnik a sorban.

A stadion Makovecz Imre tervei alapján épült
A stadion Makovecz Imre tervei alapján épült
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Igaz, az nem unikum idehaza, hogy nagy cégek – marketingszempontból értelmezhetetlen módon – minimális reklámértéket sem hordozó csapatnál tűnnek föl. Emlékezetes: az akkor még a futsal NB II Nyugati csoportjában – mások mellett az Asterix SC Érddel, az ELTE-BEAC-cal vagy az Örkénnyel – rivalizáló, ám Szijjártó Péterrel „megerősített" dunakeszi együttest a Közgép, a Porsche Hungária és a TEVA patronálta.

Nyilván nem létezik az a direktor, aki szakmai alapon indokolni tudná a szerepvállalást, így csupán politikai magyarázat kínálkozik a „befektetésre". Az pedig arról szól, hogy politikusok közhatalmi szerepüket használják fel arra, hogy magánérdekeiket érvényesítsék.

felcsúti megjelenés azért is különös, mert utánpótlásrészlegek a legritkább esetben hívják fel magukra a társaságok figyelmét. Még csak azt sem lehet állítani, hogy a Puskás Akadémia uralná az ifjak bajnokságait. Az U16-osok között az Honvéd vezet a Győr előtt, a Felcsút a negyedik helyen áll.

Az U17-eseknél óriási fölénnyel első a Puskás a Honvéd előtt. Az U18-asoknál a Honvéd a listavezető, a Puskás a harmadik. Az U21-esek mezőnyében a Videoton az ötödik, a Felcsút kilencedik. (Az NB I-es első csapat meg „túlkorosokat" igazol, amilyen a sokat megélt, de vajmi kevés sikert arató Czvitkovics.)

Ennek alapján néhány más intézmény sem tetszik kevésbé ígéretesnek, mint a Puskás Akadémia.

Elírás. A páholy nem a Miniszterelnökségé, hanem Orbán Viktoré
Elírás. A páholy nem a Miniszterelnökségé, hanem Orbán Viktoré
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A számok alapján viszont a TAO-ból 6,8 milliárd forintot kasszírozó felcsúti alapítvány dominanciája vitathatatlan. Már-már dermesztő adat, hogy a szervezet – a saját honlapján közzétett TAO-kérelme szerint – hét milliárd forintos bevétellel kalkulált 2013-ra. (Ha a stadionra kapott summát levonjuk, akkor is óriási a büdzsé.)

A TAO-pénz mellett 185 millió forint közvetlen állami támogatás is szerepel a táblázatban, a magánszektorból származó forintok összege pedig két milliárd forint. Ez önmagában több, mint – a Felcsúttól elválaszthatatlan Videotont kivéve – a legnagyobb költségvetésű NB I-es csapatok büdzséje...

Hogy mire költenek még? Az MLSZ 2013. októberi határozata szerint a TAO-projekt keretében hozzávetőleg fél milliárdot szánhattak a stadionhoz tartozó parkoló kialakítására, valamint a pályához vezető utak felújítására. Ezen kívül 341 millió forintból rendezhették be az arénát, s 74 millióért vehettek egy Scania típusú autóbuszt.

Beépített fékkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.