galéria megtekintése

Közkincs, ami nincs

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Aki tizenöt éven át megszokta, hogy magyar NB I-es labdarúgó-mérkőzést néz a Sport TV-ben, az ezentúl a kereskedelmi adón nem láthat közvetítést. Hosszú huzavona után ugyanis eldőlt: magyar bajnoki meccset ezentúl csak a közmédia új sportcsatornája, az M4 sugároz.

A Sport TV-nek az MLSZ-szel megkötött szerződése négy esztendőre szól, vagyis még egy bajnoki évig érvényes. A Magyar Labdarúgó Szövetség a kereskedelmi televíziótól és az MTVA-tól idényenként 3,54 milliárd forint kapott a közvetítési jogokért. A két adó osztozott a meccseken, a legutóbbi időben például az előbbin három, az utóbbin négy találkozó volt látható.

Csütörtökön hosszú tárgyalássorozat után, alig két nappal az NB I-es rajt előtt (hm...) eldőlt: a köztelevízió szombaton induló új sportcsatornája, az M4 nyerte meg a versenyt, a Sport TV lecsúszott a mérkőzések sugárzásáról.

A kereskedelmi céget anyagilag bizonyosan kompenzálták, de hogy mennyivel, arról hivatalos információt nem adtak a felek.

Nemcsak az új sportadó debütált szombaton, hanem a 2015/16-os, új rendszerű első osztályú futballbajnokság is e hét végén kezdődik. Mint köztudomású, az MLSZ öt csapatnak – a Győrnek, a Kecskemétnek, a Nyíregyházának, az amúgy is kieső Pápának, valamint a Pécsnek – nem adta meg az NB I-es licencet, és gazdasági, illetve szakmai okok miatt nem akarta feltölteni a létszámot. Így az évad 12 csapattal kezdődik.

 

Az előző bajnokság nézőátlaga 2449 volt; ez a rendkívül alacsony szám érthető módon nem késztette örömtüzek gyújtására a minálunk egyébként (nem tudni, mitől) örökké és sugárzóan optimista futballkorifeusokat.

Az úgynevezett hozzáértők arra a következtetésre jutottak, az érdektelenség fő oka az volt, hogy egy-egy forduló nyolc meccséből hetet közvetített valamelyik csatorna.

Azaz – érveltek, miközben néhány éve még ennek az ellenkezőjét állították – ha kevesebb találkozó látható a „dobozban”, akkor kezdhetik dörzsölni a tenyerüket a klubpénztárosok... Most tehát az állami televízió hetente csak két-három találkozót sugározhat, így – a hivatalos remények szerint – csökkenthető a „foteldrukkerek” száma, és növelhető a helyszínen szurkolóké.

Hiú ábránd. Emlékeztetjük az urakat, hogy amikor még labdarúgás, s nem focika volt Magyarországon, a Népstadion telt házas kettős rangadóit (vagy azok három félidejét) is sugározta az akkor még egyetlen televízió.

Ha a magyar pályákon ismét valódi, és nem műfutball lenne, akkor a nézők – a tv-közvetítések ellenére – sokkal többen mennének ki a stadionokba.

Ettől azonban most még nem kell tartani, s mivel kisebb lett a torta (fordulónként hat meccs van), ráadásul közismert a közmédia hátszele, nem lehet azon csodálkozni, hogy a Sport TV-nek nem jutott szelet. Az új sportadó az eredeti kettő helyett három meccset sugároz egészen addig, amíg az Európa Liga-selejtezőben szereplő csapatok versenyben vannak... A búcsújuk után – a tervek szerint – már csak szombaton rendeznek mérkőzéseket, s attól kezdve az M4-en is csupán két találkozót lehet nyomon követni.

A Sport TV stúdiója.  Lefújták a meccset
A Sport TV stúdiója. Lefújták a meccset
Forrás: sporttv.hu

Felvételről azonban a többi meccset is sugározzák. Az összefoglaló műsor is a közszolgálati adóra kerül, a Góóól! a Harmadik félidővel ellentétben inkább szakmai lesz, nélkülözi a show-elemeket. A Sport TV munkatársa, Molnár Mátyás, aki az egyik arca volt a vasárnap esti adásnak, már a Kunigunda útjai bázison dolgozik. S visszatérnek a régi idők: sokak örömére Hajdú B. István is csatasorba áll, valamint az egy időben kezdődő meccsekről a közszolgálati rádió a valaha közkedvelt Körkapcsolás című műsor keretében számol be.

Ha már szóba került a szakma. Az MLSZ új szabályzata szerint a sportfogadásból származó, csapatonként több százmilliós összeghez akkor juthatnak hozzá a klubok, ha keretükben hét, a pályán három idegenlégiós van csupán – e két szám a kuparésztvevőknél tíz, illetve öt –, valamint kötelező egy húsz év alatti hazai labdarúgó szerepeltetése is.

És tudni kell még azt is, hogy a 12 együttes egyenként harminchárom meccset játszik, az utolsó körben az előző bajnokság első hat helyezettje lesz a pályaválasztó.

A szövetség néhány hete már nem teszi kötelezővé a szurkolói kártyát, ezzel is remélve a nézőszám emelkedését. Még egyszer: ahhoz futball kellene. Az ide-oda táncoló MLSZ, fájdalom, azt az egyet sehogyan sem tudja produkálni.

Az első forduló programja.

Szombat:

Újpest–Paks (tv: M4), MTK–Felcsút (Illovszky stadion), Diósgyőr–Vasas (mindhárom 18), Honvéd–Videoton (20.30, tv: M4).

Vasárnap:

Szombathely–FTC (tv: M4), Békéscsaba–Debrecen (mindkettő18).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.