galéria megtekintése

Élcsoportban a magyar öttusázók

0 komment

MTI

Kovács Sarolta nyolcadik, Földházi Zsófia pedig 30. helyen áll két szám után a riói olimpia női öttusaversenyében.

Az úszást követően az úgynevezett bónuszvívásra került sor, a mezőny az uszodától átvonult a pár percre lévő Deodoro Stadionba.

A várakozásnak megfelelően jól szerepeltek a magyar indulók úszásban a riói olimpia női öttusaversenyében: Kovács Sarolta a harmadik, Földházi Zsófia pedig a hatodik legjobb időt érte el a 36 fős mezőnyben. A 200 méteres úszást Deodoro központ nyitott 50 méteres medencéjében - melyet a gyeplabdastadion mellett alakítottak ki - hat futamban rendezték meg szikrázó napsütésben. A magyarok a leggyorsabbakat felvonultató hatodikba kerültek egymás mellé a 2-es és a 3-as pályára.

Utóbbin Kovács (2:09.02 perc) jó hajrával zárkózott fel a harmadik helyre az orosz Gulnaz Gubajdullina (2:07.94) és a francia Elodie Clouvel (2:08.62) mögé. Földházi (2:12.05) ötödikként csapott a célba, megelőzve a litván Ieva Serapinaitét (2:14.43), de az előző futamból a kazah Jelena Potapenko (2:11.52) gyorsabb volt nála.

"Jól úsztak, ahogyan azt vártuk tőlük" - értékelt tömören Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. A magyarok az eredményes úszással javítottak helyzetükön, de a két szám utáni összesítés még nem készült el, mivel a bónuszvívás csak ezután, 19 órakor következik, s csak azzal zárul le a vívás. Kovács a csütörtöki körvívást - melyben mindenki mindenkivel mérkőzik - a 15. helyen zárta 17 győzelemmel és 18 vereséggel, míg Földházi 33. lett 11/24-gyel. Akkor egy győzelem hat pontot ért, míg a bónuszban - melyet már a lovaglásnak és a lövészettel kombinált futásnak is helyet adó Deodoro Stadionban rendeznek - egy pont jár a győzelemért.

 

A lovaspálya mellett kialakított emelt páston a csütörtöki körvívás fordított sorrendjében léptek pástra versenyzők, akiknek legfeljebb 45 másodperc állt rendelkezésükre a győzelmet érő tus bevitelére. Aki egylámpás találatot ért el, az maradt a páston, s vívott a következővel. A versenyzők minden nyert asszóval eggyel növelték pontjaik számát.

Hamar sorra került Földházi Zsófia, mert előző nap 33. lett a körvívásban, melyben mindenki mindenkivel megmérkőzött, asszónként hat pontért.

Kovács Sarolta (j) a lengyel Anna Maliszewska ellen vív a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női öttusaversenyének bónuszvívás számában
Kovács Sarolta (j) a lengyel Anna Maliszewska ellen vív a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női öttusaversenyének bónuszvívás számában
Kovács Tamás / MTI

Ellenfele a fehérorosz Anasztaszija Prokopenko volt, akit legyőzött. Csakúgy, mint második mérkőzésén az egyiptomi Hajdi Morsit. A harmadik pontot viszont már nem sikerült begyűjtenie, mivel a brit Samantha Murray, a londoni játékok ezüstérmese pontosabban szúrt. A brit versenyző ezt követően még hét ellenfelénél bizonyult jobbnak, azaz nyolc bónuszpontot szerzett.

A körvívást három ellenfelével holtversenyben a 15. helyen záró Kovács - az idei év világbajnoka - az addig már négy győzelmet arató Anna Maliszewskával vívott és sikerült megállítania a lengyelt. A következő párban azonban kikapott az olasz Claudia Cesarinitől, így egy bónuszponttal gazdagodott.

Az állás két szám után:

1. Oktawia Nowacka (lengyel) 554 pont

2. Elodie Clouvel (francia) 542

3. Alice Sotero (olasz) 524

...8. Kovács Sarolta 516

...30. Földházi Zsófia 472

Minden pont egy másodpercnek felel meg a kombinált szám rajtjánál, tehát egy adott versenyző annyival később indul az elsőhöz képest, amennyivel kevesebb pontja van három szám után.

A lovaglás 20.30-kor, a lövészettel kombinált futás pedig 23 órakor kezdődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.