galéria megtekintése

Koprodukciós klasszikus

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 27. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

„Ez az a csapat, amelyet látni akarok” – mondta Carlo Ancelotti, a Real Madrid itáliai mestere. „Nem csupán a Barcelona tudja játszani a játékot” – jelentette ki Sergio Ramos. „Megmutattuk klasszisunkat” – harsogta Pepe, akinek a második félidő elején szerzett fejes gólja után csak a királyi gárda maradt a pályán, az örök rivális Barcelona nyomtalanul eltűnt.

Pedig korántsem úgy kezdődött, hogy a fehérek ünnepelnekmajd,mert Neymar már a negyedik percben elküldte „gyufáért” Carvajalt és a nagy hangú Pepét, aztán elegánsan a bal sarokba lőtt. E nyitány – az El Clasico-történet Madridban elért harmadik leggyorsabb barcelonai gólja – után több mint fél órán át a katalán együttes uralta a Bernabeu pázsitját, és a házigazda úgy kelt fel a gyepről (a padlóról), hogy hallatlan együttműködési készséget mutató vetélytársa nem győzte felsegíteni onnan.

„Penaldo”. Csak közelről nézték
„Penaldo”. Csak közelről nézték
Juan Medina / Reuters

Előbb – Daniel Alves második mesteri passza és a Barcelona csapatában ezúttal bemutatkozó Luis Suarez ugyancsak nagyszerű továbbítása után – Messi háromnégy méterről kihagyta a kihagyhatatlant, majd a másik oldalon Piqué váratlanul hanyatt esett, s mert közben a kezére pattant a labda, Gil Manzano játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőből Cristiano Ronaldo egyenlített – Barcelonában nyomban el is nevezték „Penaldónak” –, a továbbiakban pedig a spanyol bajnokság mostani évadában először gólt kapó „Barca” nem tudott méltó partnere lenni az általa talpra állított Real Madridnak.

 

Pepe gólja után olyannyira nem, hogy a vendég együttes leginkább csak közelről nézte a „királyi” labdarúgók kontratámadásait. Ezek túlnyomó többségéből ugyan nem esett gól (csupán annak az akciónak a végén zörgött – Benzema jobb sarkos lövése nyomán – Bravo hálója, melyet Iniesta indított el...), de a vörös-kékeknek muszáj elgondolkodniuk azon, hogy mi van, ha a Real Madrid akár csak a lerohanásainak felét „dugóval” zárja.

Egyébként tudható, mi van: 5-1, 6-1, lehet választani... Érthető, hogy az El Mundo Deportivo című barcelonai lap Iniestát „lassúnak”, Messit „sikertelennek” nevezte, míg Busquetsről azt írta: „Az utolsó fél órára fizikailag összeomlott.” Xaviról ugyancsak megjegyezte: „Elvesztette kondícióját a védelem kisegítésére.”

A brit Daily Mail „briliánsnak” nevezte a Real Madridot, de ugyanúgy két 8-ast adott a barcelonai játékosoknak (Suareznek és Neymarnak), mint a fővárosi futballistáknak (a Bale-t remekül pótló Iscónak, valamint a múlt hét közben Liverpoolban duplázó Benzemának). A BBC viszont Neymar produkcióját csupán 7-esre értékelte – és a brazil csatáron kívül csak Bravo kapus teljesítményét honorálta hasonlóképpen magas osztályzattal –, míg a királyi gárdából Pepét, Marcelót, Iscót és Benzemát is 8-assal „tüntette ki”.

A Real Madrid-közeli spanyol Marcánál Benzema (8,5) a „listave zető”, mögötte Pepe, Sergio Ramos, valamint Isco (egyaránt 7,5) következik, míg a La Ligában változatlanul az élen álló, de már nem veretlen „Barca” legjobbja Mascherano (7), és utána jön Neymar (6,5).

A jegyek egymástól eltérők és vitathatók. Vitathatatlan viszont, hogy a madridi hívek ugyanazt érezték, mint Szilágyi László és Kellér Dezső az 1930-as évek vígjátékának megírásakor: 3-1 a szerelem javára...

A bajnokság élmezőnye: 1. Barcelona 22 pont (23-3), 2. Sevilla 22 (17-9), 3. Real Madrid 21, 3. Valencia 20, .

Ez volt még

Az angol Premier Ligában: West Ham–Manchester City 2-1, Southampton–Stoke 1-0, Liverpool–Hull 0-0, Sunderland–Arsenal 0-2, Manchester United–Chelsea 1-1.

Az élmezőny: 1. Chelsea 23, 2. Southampton 19, 3. Manchester City 17.

A német Bundesligában: Dortmund–Hannover 0-1, Leverkusen–Schalke 1-0, Hoffenheim–Paderborn 1-0, Mönchengladbach–Bayern München 0-0.

Az élmezőny: 1. Bayern 21, 2. Mönchengladbach 17 (12-4), 3. Wolfsburg 17 (16-9), 4. Hoffenheim 17 (13-7).

Az olasz Serie A-ban: Sampdoria–AS Roma 0-0, Juventus–Palermo 2-0, Udinese–Atalanta 2-0. Az élmezőny:

1. Juventus 22, 2. AS Roma 19, 3. Udinese 16 (11-6), 4. Sampdoria 16 (9-4).

REAL MADRID–BARCELONA 3-1 (1-1)

Madrid, 85 450 néző. Jv.: Gil Manzano.

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Modric (Arbeloa, 89.), Kroos, Isco (Illarramendi, 84.) –James Rodriguez, Benzema (Khedira, 87.), Cristiano Ronaldo.

Barcelona: Bravo – Daniel Alves, Mascherano, Piqué, Mathieu – Xavi (Rakitic, 60.), Busquets, Iniesta (Sergi Roberto, 72.) – Suarez (Pedro, 69.), Messi, Neymar.

Gól: Neymar (4.), Cristiano Ronaldo (35.,11-esből), Pepe (50.), Benzema (61.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.