galéria megtekintése

Kongó Brazília

1 komment


Bodnár Zalán

Minden idők legellentmondásosabb olimpiája zajlik Rio de Janeiróban, ahol szinte semmi sem működik úgy, ahogyan kellene.

Nagy sportesemények előtt rendre visszatérő jelenség, hogy a nemzetközi sajtóban hónapokon át pánikkeltés zajlik szervezési hiányosságokról, el nem készülő stadionokról és ki nem épülő infrastruktúráról, sztrájkról, terrorveszélyről és egyéb szörnyűségekről. Aztán mindig kiderül, hogy a kezdésre minden összeáll és rendben lezajlik. Rióval sem volt ez másként, ám nem elhanyagolható különbség: ezúttal minden baljóslat valóra vált. Az idei ötkarikás találkozó jó eséllyel úgy vonul be a történelembe, mint a leggyengébben szervezett, sőt a legrosszabb csillagzat alatt született olimpia.

A létesítmények ugyan elkészültek időre, ám az olimpiai falu épületei közül több még akkor is csak félkész volt, amikor már költöztek (volna) be a sportolók. A szállásról és az étkezésről jót igazán még senkitől nem hallottunk, sokan úgy döntöttek – köztük az amerikai férfi kosárlabda-válogatott vagy Hosszú Katinka –, hogy nem is az olimpiai faluban szállnak meg. Még le sem zajlott a megnyitóünnepség, amikor az ausztrál csapat egy része már átesett egy ételmérgezésen, egy másik részét kirabolták, és szintén az ausztrálok voltak azok, akiket az éjszaka közepén a tűzoltók menekítettek ki, mert lángra kaptak az építkezéshez használt kartonok.

Sok rémhír keringett előzetesen a víz minőségéről. Nos, a Maria Lenk uszodában előbb a műugrásra, majd a vízilabda-meccsekre használt medence vize is váratlanul bezöldült. A szervezők először mellébeszéltek, és azt mondták, a vízcserélő-berendezés meghibásodása okozta a problémát. Ez is hihetetlen magyarázat, az igazság viszont egyenesen mellbevágó volt: valaki „véletlenül" beleengedett nyolcvan liter hidrogén-peroxidot a medencébe, az pedig hatástalanította a klórt, ami épp a vízben levő organizmusok hatástalanítása miatt volt a vízben. Néhány nap múlva le is kellett zárni a medencét, mert elképesztő bűzt árasztott, ráadásul addigra már minden vízilabdázónak csepegtetni kellett mindinkább bepirosodó szemébe. A nyílt vízen sem jobb a helyzet: Evi van Acker belga vitorlázó súlyos baktériumfertőzést kapott a szeméttel és hulladékkal borított Guanabara-öbölben, a hosszútávúszás helyszínén pedig a női verseny reggelén vízi hullát találtak. Nem tudni mitől, de Kozák Danuta is bélfertőzést kapott másfél nappal a kajak kettes döntője előtt.

 
Sírni való (Lavillenie)
Sírni való (Lavillenie)
Sergio Moraes / Reuters

Nyilvánvaló volt, hogy sarkalatos pont lesz a közbiztonság kérdése is. Tragédia eddig szerencsére nem történt, de könnyen történhetett volna. Dirk van Ticheltet, a 73 kg-osok között versenyző – egyébként Ungvári Miklóst legyőző – belga olimpiai bronzérmes cselgáncsozót a Copacabana strandján kirabolták, majd összeverték, míg Ryan Lochte amerikai aranyérmes úszó halántékához fegyvert tartottak, úgy kényszerítették a nála lévő értékek átadására. Nem vet jó fényt az olimpiára az sem, hogy két ökölvívót, a marokkói Hasszán Szaadát és a namíbiai Jonas Junias Jonast – aki hazája zászlóvivője volt – letartóztatták szexuális zaklatás vádjával, amelyet előbbi két szobalány, utóbbi egy pincérnő ellen követhetett el. (Erről természetesen nem a házigazdák tehetnek, mint ahogyan arról sem, hogy globális terrorveszély van, így a maratonifutóknak gépfegyveres katonák sorfala között kellett célba érniük.)

Az viszont már a házigazdák „sara", hogy üresen konganak a lelátók. Már most látszik, hogy a remélt egymillió helyett csak 300-500 ezer látogatója lesz a játékoknak. Noha a hivatalos közlés szerint a jegyek nyolcvannégy százalékát eladták, mégis szemet szúr a rengeteg üres szék, aminek az is az oka, hogy a szponzorok jegyeit tízezres nagyságrendben nem használják fel. Szerdán pedig letartóztatták Patrick Hickey-t, az Európai Olimpiai Bizottság elnökét, mert illegálisan üzletelt a belépőkkel, a vád szerint jegyűzéreknek adta tovább a tiketteket. A helyi közönség viselkedése egyébként botrányos, több sportoló jegyezte már meg, hogy soha sehol nem látott még ilyen ellenséges és primitív magatartást. A rúdugróknak például jobb helyeken tapssal szokott a közönség ritmust adni a nekifutáshoz, a sportág francia legendáját, Renaud Lavillenie-t – aki egy brazillal, Thiago Brazzal versenyzett – csúnyán kifütyülték, ezzel megzavarták, el is veszítette a versenyt. A francia ez után azt nyilatkozta: Jesse Owens 1936-os berlini kifütyülése óta nem viselkedett így olimpiai közönség. Bár utóbb bocsánatot kért, azt fenntartotta: „Nincs tisztelet, nincs fair play. Csalódtam a brazil közönségben."

Mindehhez jönnek a gyanúra okot adó melléfogások az ökölvívásban (a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség szerdán az ítéletek felülvizsgálata után több bírót is hazaküldött), a megmagyarázhatatlan eredmények a vízilabdatorna csoportmeccsein, az oroszok tömeges kitiltása államilag irányított doppingolás miatt. Aligha vitathatja bárki is John Coates NOB-alelnök szavait, aki elkeseredésben azt mondta (a dpa német hírügynökség szerint): „A riói a legproblémásabb olimpia, amelyet valaha rendeztek."

S akkor még egy szót sem szóltunk a Zíka-vírusról: arra majd csak hónapok, talán évek múltán derül fény, ki és mit vitt magával haza Brazíliából...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.