galéria megtekintése

Knézy magyarázkodik a hatalmas blamázs után

61 komment

K. K.

Miközben a világ humánusabb fele hetek óta egy 18 éves szír lányt emleget, mint az olimpiai eszme egyik megtestesítőjét, addig ifjabb Knézy Jenő szerint Yusra Mardini előfutama „a verseny szempontjából abszolút indifferens” volt, és nem szándékosan, hanem technikai okok miatt nem említette meg a menekült válogatott tagját a közvetítésben.

Mardini Szíria egyik nagy úszóreménysége volt, mielőtt kitört a polgárháború. Házukat és az álmait megtestesítő uszodát is bombatalálat érte. A fiatal lány testvérével menekült el az országból. 19 ember köszönheti neki az életét, mert amikor hajójuk motorja a tengeren leállt és a víz elkezdett beszivárogni a lélekvesztőbe, vállalta, hogy kiszáll és a vízből irányítja a csónak útját. Tette ezt úgy, hogy tudta: meg is halhat.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Németországba érkezése után Mardini ismét edzeni kezdett, és miután a NOB lehetőséget adott a menekültek válogatottjának indulására a riói játékokon, felfigyelt rá a közvélemény. Hetek óta cikkeztek róla, életének 18 évét boncolgatták a lapok és bár megjegyezték, hogy nem világklasszis, elismerték, hogy a körülményeket figyelembe véve tiszteletre méltó eredményt ért el és így tudta kvalifikálni magát az olimpiára.

 

Ennek a lánynak a nevét nem említette meg ifjabb Knézy Jenő a 100 méteres pillangó úszás egyik az előfutamában, amelyet egyébként Yusra Mardini meg is nyert. A hvg.hu megkérdezte az MTVA sajtóosztályát, hogy volt-e valamiféle utasítás, szándékosság a kommentátor viselkedésében. Erre az alábbi válasz érkezett:

„Nem volt szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában - technikai gondok nehezítették a közvetítést. Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát.”

Az ingerült hangvételű  közlemény mellett maga a kommentátor külön közleményt adott ki.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Ifjabb Knézy Jenő jóval visszafogottabb hangvételű levele a következő volt:

„Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az olimpiára.  Egyfelől egy olyan futamról beszélünk, amelyikben semmi nem dőlt el a verseny szempontjából, így - függetlenül a versenyzőktől, másról is beszélhetek. Más hasonló szakmai kaliberű futamnál előfordult tegnap, hogy nem feltétlen a képről beszéltem, hanem mondjuk az általam fontosabbnak tartott magyar információkat mondtam el, amire tudtam, hogy máskor nem lesz annyi időm. 

Másfelől technikai problémákkal küszködtünk. Két órával a futamok előtt a helyszíni kommentátor állásban semmiféle jel nem volt, nem működött a CIS monitor és az adás képet adó monitor sem. Folyamatosan próbáltuk elhárítani a problémát, végül 30 perccel a kezdés előtt az a döntés született, hogy nem maradok kint, visszarohantam az IBC-be (műszaki közvetítő központ). Beestem éppen adáskezdésre és folyamatosan azzal kellett szembesülnöm,hogy elmegy a kép és a hang az off-tube fülkében.

Miközben ennek az elhárításán dolgoztunk, nekem nem volt sem képem, sem a verseny hangját nem hallottam. Igen, lehet, hogy éppen akkor, amikor a néző látta, hogy mi történik, én egyáltalán nem. Ehhez jött még az is, hogy volt olyan futam, ahol az előzetesen kiadott rajtlista is megváltozott. Erre, hogy ez a futam volt-e, konkrétan nem emlékszem, de az előfutamok során volt ilyen, az egészen biztos.

Szóval itt egyszerűen arról volt szó, hogy a millió gond közepette tényleg nem egy kevésbé ismert versenyzőkkel zajló és a verseny szempontjából abszolút indifferens két hosszat nem akartam közvetíteni, főleg nem arról, hogy bármit el akartam volna hallgatni.

Egyszerűen tudtam, hogy ez szakmailag nem fontos futam és élő adás közepette próbáltunk kárelhárítást végezni, miután hol hosszabb, hol rövidebb ideig gyakorlatilag semmi nem működött Rióban.

Hozzáteszem, hogy a helyszíni hibát estig sem javították ki, így másik kommentátor állást kaptam a döntőkre, de ehhez jelen lévő kollégánk több órás veszekedése kellett." 

Nem vitatva az esetleges technikai nehézségeket, ezzel kapcsolatban csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az „ami érdekes, az fontos” elve újságírói alapelv. Ez a 18 éves lány pedig - miután hetek óta cikkezik róla a világsajtó - igenis érdekes jelenség ezen az olimpián. Ha másért nem, hát azért, mert Mardini annak a menekült válogatottnak a tagja, amely ilyen megjelöléssel először indul ötkarikás játékokon, és amelynek a képviselőjeként a futamában győzelmet aratott. Ezt az alapvető tényt Knézy nem tartotta szem előtt.

Az ominózus közvetítés részletet itt nézhetik meg:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.