galéria megtekintése

Sajnálja Dárdai távozását a Bundesliga „magyar hangja”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Ma este a Bayern München–Hamburg mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó Bundesliga 53. idénye. Németországban a legnépszerűbb futballkommentátorok egyike a magyar származású Réthy Béla, aki 1982 óta közvetít bajnoki meccseket. A ZDF munkatársa állandó tagja a közkedvelt szombat esti összefoglalónak, az Aktuelle Sportstudiónak is.

– Melyik meccsre osztották be az első fordulóban?

– Dortmundban leszek szombaton, ahol a Mönchengladbach a vendég. Ez a találkozó ígérkezik a rajt talán legizgalmasabb mérkőzésének. A hazai csapat hosszú idő után első bajnokiját játssza Jürgen Klopp tréner nélkül. Az előző idény nem sikerült a legjobban a Borussiának, az új edző, Thomas Tuchel nyilván bizonyítani akar. A legutóbbi harmadik helyezett, a Mönchengladbach egyre erősebb, e két csapatot mindenképpen az élmezőnybe várom.

– Az elmúlt sorozat üde színfoltja volt a wolfsburgi alakulat, amely második lett. Mostanában Kevin de Bruyne kapcsán került a hírek középpontjába Dieter Hecking együttese. A Manchester Citynél köt majd ki a belga középpályás?

 

– Már-már az erkölcstelenség kategóriájába tartozik, hogy mennyi pénzzel bombáz az angol klub. Irdatlan nagy összeg a több mint negyvenmillió fontos ajánlat, nem csoda, ha megszédül egy huszonnégy éves labdarúgó. Szerintem jobb, ha elmegy, hiszen ha marad, esetleg emészti majd magát, miért döntött így, és emiatt aztán rosszabbul játszik. Persze Klaus Allofs sportigazgató meg akarja tartani, távozása érzékenyen érintené a Farkasokat. Nagy kérdés, hogy ez a csapat, valamint a Mönchengladbach együttese hogyan bírja majd a kettős terhelést, ugyanis ez a duó most a Bajnokok Ligájában is szerepel, míg az előző bajnokságban csak a Bundesliga-meccsekre kellett koncentrálnia. Izgatottan várom, mire lesz képes a két újonc, a Darmstadt és az Ingolstadt. A kiscsapatok közül az előbbi anyagi helyzete nem túl rózsás, bennmaradása csodaszámba menne; az utóbbi klubnak – autógyártó szponzora révén – jobb a helyzete és könnyebb a sorsolása is.

– A tavasszal a Bayern München toronymagasan, tíz pont előnnyel lett aranyérmes, a zárás előtt négy fordulóval már eldőlt, hogy Pep Guardiola csapata a bajnok. Most izgalmasabb évad várható?

– Bízzunk benne! A már említett két együttes mellett a Schalkét is éremesélyesnek tartom, a gelsenkircheniek edzőt is váltottak: Robert di Matteo helyett Andre Breintenreiter ül a padon. A Bayern persze a legnagyobb favorit, de remélem, ezúttal tovább tart majd a küzdelem a bajnoki címért.

– Bastian Schweinsteiger elengedése a Manchester Unitedhez?

– A klasszis tizenhét év után távozott a bajoroktól. Új barátnője van, új életet is akart kezdeni. Ráadásul Guardiolával sem volt felhőtlen a viszonya.

Arturo Vidal lehiggadhat Münchenben
Arturo Vidal lehiggadhat Münchenben
Kai Pfaffenbach / Reuters

– Helyére érkezett a Juventustól Arturo Vidal. A balhés játékos hírében álló chilei beleillik a „tüchtig” Bayern-képbe?

– Vidal remek futballista, fiatalabb Schweinsteigernél, és ami szakmai szempontból fontos: kellett a müncheniek középpályás sorába egy agresszívabb futballista. Remélem, Vidal lehiggad Münchenben. S ne feledjük, nagy erősítés még a Sahtyor Donyecktől érkező brazil Douglas Costa.

– Ugye nem kérdéses, hogy a pénteki rajton a München legyőzi a Hamburgot...

– Így van, hatalmas meglepetés lenne, ha az északi együttes akár pontot is szerezne idegenben. A HSV a legutóbbi két bajnokságban csak az osztályozón tudta kivívni a bennmaradást, a héten pedig a Német Kupában egy negyedosztályú csapattól, a Carl Zeiss Jenától kapott ki...

– Mit várhatunk a liga magyarjaitól?

– Bár az éppen hamburgi Stieber Zoltán nem játszott a kupameccsen, a Bayern ellen megmutathatja, hogy lehet rá számítani. Kérdés, hogy Szalai Ádám marad-e Hoffenheimben; ő sem mostani csapatánál, sem a Schalkéban nem játszott jól, úgy vélem, hiba volt, hogy annak idején eljött Mainzból. A Herthánál Dárdai Pál visszahozta a lelket a csapatba. Tehetséges tréner, sajnálom, hogy el kellett köszönnie a magyar válogatottól. Nem láttam a szerződését, de érthető a berlini klub álláspontja: legutóbb épphogy csak benn maradt, a vezetőkön nagy a nyomás. Ha rajtam múlt volna, még három meccsig Pali a magyar kapitány. Utódja, Bernd Storck szinte teljesen ismeretlen Németországban. Persze ettől még lehet jó edző.

Brazíliában kezdődött a szerelem

Az 58 éves Réthy Béla szinte akcentus nélkül beszél magyarul. Szülei 1956-ban hagyták el az országot, ő Bécsben született, de élt Brazíliában is (érthető, ha imádja a futballt), s ma már német állampolgár. A Frankfurt melletti Wiesbadenben lakik, a mainzi központú német közszolgálati televízió, a ZDF legnépszerűbb sportriportere. Több mint háromszáz futballmeccset kommentált élőben. Három Eb-döntőt közvetített: 1996-ban világgá ordíthatta Oliver Bierhoff csehek elleni aranygólját, amivel Németország Európa-bajnok lett. Ő volt a német hangja a 2004-es portugál–görög és a 2012-es spanyol–olasz döntőnek is. Két vb- (2002: Brazília–Németország, 2010: Spanyolország–Hollandia) és a legutóbbi három BL-döntőt (2013: Bayern München–Dortmund, 2014: Real Madrid–Atletico Madrid, 2015: Barcelona–Juventus) is az ő kommentálásában izgulhattak végig a német televíziónézők. Az idén tavasztól a FourFourTwo futballmagazin magyar kiadásának tiszteletbeli szerkesztője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.