galéria megtekintése

„Kivették az érmet a zsebemből” – háborog a magyar birkózás

2 komment


Őri B. Péter

Ért itt bárki bármit is?

Az erős emberek is el tudnak érzékenyülni. ­Lőrincz Viktor, a 85 kilós kötöttfogású birkózó sírva beszélt a harmadik helyért vívott vesztes meccse után. A kétszeres vb-bronzérmes sportoló rendkívül csalódott volt. „Nem szeretném a bírókra fogni a vereséget, de úgy érzem, kivették az érmet a zsebemből. Olyan fogásért intettek meg, amelyért nem kellett volna. Aztán mindent beleadtam, behoztam a kétpontos hátrányt, megcsináltam az intésért járó akciót, erre visszaadták a lehetőséget az ellenfélnek."

Lőrincz 3:2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a kirgiz bíró megintette a magyar versenyzőt, s mivel az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, a magyar birkózó pedig ötödik lett.

 

Az internet is felrobbant: csalásról írt hozzáértő és műkedvelő. A szövetség közleményben reagált: a MOB-bal egyeztetve jelzi ­aggályait a nemzetközi szövetségnek. Bár a sportágban nincs óvás, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg, „megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét, (...) teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztel".

Fotó: Czeglédi Zsolt / Népszabadság

Elismerésünk Lőrincz Viktoré, de vajon milyen jelzőt olvashatunk majd a nagy tekintélyű testülettől, ha valamelyik magyar birkózó olimpiai aranyérmet nyer Rióban?

A sportág évek óta válságban van. Nemrégiben arról is szó volt, hogy lekerül a játékok műsoráról, végül maradt a programban, de ha a korifeusok nem találnak ki sürgősen valamit, újra kérdéses lehet a sportág jövője. Azt, ami most a szőnyegen zajlik, szinte senki sem érti. Gyakorta változtatják a szabályokat, ám a szubjektivitást nem tudták kiszűrni. S ne legyünk nai­vak, ahol a bíró és a zsűri szava, s nem a pont vagy a találat dönt, ott minden előfordulhat, s ha nem sikerül túl sok akciót végrehajtani, még az is megtörténhet, hogy a szenvedő fél az egész világot az ellenségének tekinti.

A sportág jelenlegi formájában nézhetetlen és érthetetlen. Még azok számára is, akik egyébként gyakran járnak versenyekre és tisztában vannak a mind bonyolultabb szabályokkal. Nekifeszül egymásnak két birkózó, a legritkább esetben akciózik, a bírók gyakran kényükre-kedvükre intenek, s döntenek el meccseket.

Fura az is, ha egy versenyző videopróbát kér, s amennyiben nincs igaza, az ellenfele kap pontot. Hej, amikor a két váll döntött...

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A régi szép idők számunkra nem kedden folytatódtak: Lőrincz Viktor testvére, Tamás, aki Londonban a 66 kilósok között ezüstérmet szerzett, az első riói meccsén kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól, és kiesett. A 98 kilós Kiss Balázs legyőzte az ukrán Dmitrij Timcsenkót, de a nyolcaddöntőben veszített a svéd Fredrik Schön ellen, és szintén elbúcsúzott az olimpiától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.