galéria megtekintése

Kinyílt a napon a tulipán

0 komment

Munkatársunktól

Mexikó csapata energikusabb volt az első félidőben, kontroll alatt tartotta a pályát; Miguel Herrera szövetségi kapitány felfelé mutató hüvelykujjal jelezte is, hogy minden rendben.

Robben bemutatja a büntetőt, amivel sokan nem értettek egyet, de a bíró igen
Robben bemutatja a büntetőt, amivel sokan nem értettek egyet, de a bíró igen
Dominic Ebenbichler / Reuters

Az üzenet nem feltétlenül Hector Herrerának szólt, mert a névrokon elrontotta a sokáig egyetlen helyzetet: miután a nyolcvanadszor válogatott Dos Santos kalamajkát okozott a holland védelem bal oldalán, majd Peralta körültekintően hátragurított, a középpályás tizenkét méterről úgy lőtt, hogy labdája kikocogott a jobb kapufa mellett.

 

Zavar a narancssárgák jobb oldalán is volt, Layun ugyanis rendre maga mögött hagyta Verhaegh-et, de azért nem érte meg annyiszor felfutni, ahányszor a senki földjére „adott be". A hollandok szenvedtek a 32 Celsius-fokos hőségtől, a forróságszünet miatt ötven perces félidő végén pedig attól is, hogy Marquez hiába (azaz nem hiába...) találta el Robben lábát, Proenca portugál játékvezető nem ítélte meg a nyilvánvaló tizenegyest.

Perceken múlt a mexikói mámor
Perceken múlt a mexikói mámor
Mike Blake / Reuters

Ez a döntés még nagyobb jelentőséget kapott a második félidő elején, mert a 48. percben Dos Santos húsz méterről kiválóan küldte a bal sarokra a labdát, s mivel Cillessent meglepte a lövés, az menthetetlenül a hálóba csapódott (1-0).

A hollandok – klíma ide, klíma oda – nyomban ritmust váltottak, és tíz perccel később Ochoa hálával tekinthetett a bal kapufára, amiért De Vrij közeli labdáját, amelybe a mexikói kapus reflexmozdulattal belekapott, végül a léc „hárította". Elszántan és lendületesen támadott a narancsárga csapat, s a brazíliai környezetben is bírta energiával az immár szédítő tempót.

Robben megpróbálta „megetetni" a neki sokkal tartozó Proencát, és elbuktatta magát Layun lábában – a mérkőzés bírája ezúttal joggal tekintett el a büntetőtől –, majd különleges robbanékonyságával állva hagyta a mexikóiakat, Ochoa azonban a csatár ziccerhelyzetében is védeni tudott.

Guillermo Ochoát csak a 88. percben hagyta el szerencséje - a káprázatos formában játszó kapusnak sem lehetett esélye Sneijder lövésével szemben
Guillermo Ochoát csak a 88. percben hagyta el szerencséje - a káprázatos formában játszó kapusnak sem lehetett esélye Sneijder lövésével szemben
Dominic Ebenbichler / Reuters

Nem úgy a 88. percben, amikor Sneijder ellentmondást nem tűrő mozdulattal, háríthatatlanul küldte a jobb sarokba az érzéssel becserélt Huntelaar visszafejelt labdáját (1-1). Majd a 92. percben Robben megint nagyszerűen szólózott, és Marquez az alapvonalnál elbuktatta. A tizenegyest a másik nyerő ember, Huntelaar higgadtan a jobb sarokba lőtte (2-1).

Amerika már-már újabb babért aratott, aztán mégsem...

HOLLANDIA–MEXIKÓ 2-1 (0-0)
Nyolcaddöntő, Fortaleza, 67 000 néző. Jv.: Proenca (portugál).
Hollandia: Cillessen – Vlaar, De Vrij, Blind – Verhaegh (Depay, 56.), De Jong (Martins Indi, 9.), Sneijder, Wijnaldum, Kuyt – Robben, Van Persie (Huntelaar, 76.).
Mexikó: Ochoa – Rodriguez, Marquez, Moreno (Reyes, 46.) – Aguilar, Herrera, Salcido, Guardado, Layun – Dos Santos (Aquino, 60.), Peralta (Hernandez, 75.).
Gól: Dos Santos (48.), Sneijder (88.), Huntelaar (93., 11-esből).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.