galéria megtekintése

Kilenc olimpiai aranyat várnak a magyar csapattól

3 komment

NOL

A magyar lakosság szerint sportolóink 21 éremmel térnek haza a riói olimpiáról és várakozásaik szerint ebből kilenc arany lesz.

Az emberek közel fele mérsékelt érdeklődéssel tekint a világverseny elé, háromtizednyien viszont lelkesedéssel várják az eseményt, bár napjaikat ők sem ehhez fogják igazítani. A diadalokat a lakosság 38 százaléka büszkeséggel fogadja majd, 53 százalék pedig jóleső érzéssel, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítva nekik. Ha netán lesznek kudarcok, az a többségnek (61 százaléknak) rosszul esik, de nem fogja fel tragikusan s mindössze 5 százalékot töltenének el nagy keserűséggel a nem várt vereségek - ezek legfontosabb megállapításai annak az országos közvélemény-kutatásnak, amelyet a ZRI Závecz Research Intézet végzett július utolsó hetében. A felmérés telefonos módszerrel készült, 1000 fő megkérdezésével, a felnőtt lakosságot reprezentáló mintán.

Gyurta Dániel, aki a 200 méteres férfi mellúszás címvédő olimpiai bajnokaként utazott el Rio de Janeiróba szombaton
Gyurta Dániel, aki a 200 méteres férfi mellúszás címvédő olimpiai bajnokaként utazott el Rio de Janeiróba szombaton
Marjai János / MTI

A magyar lakosság valamivel jobb eredményt vár a mostani olimpiától, mint ahogyan Londonban szerepeltünk. Ott 18 érmet szereztünk, most 21-re számítanak az emberek. Legutóbb nyolc aranyat nyertek sportolóink, a feltételezések szerint Rióban 9-et gyűjthetünk. A férfiak valamivel optimistábbak, mint a nők: előbbiek 23 éremmel, közte 10 arannyal számolnak, utóbbiak 19 dobogós eredményt és nyolc első helyet várnak.

 

Az emberek relatív többségét, 46 százalékát nem hozza lázba a közelgő olimpia, de azt tervezi, hogy időnként belenéz majd a közvetítésekbe, A lakosság 30 százaléka nagy érdeklődést mutat a világverseny iránt, de nem gondolja, hogy csak erről fognak szólni a napjai. A magyaroknak csak a hat százaléka lelkes igazán, elmondásuk szerint életük a következő hetekben az olimpiai események körül forog. Számottevő arányban, 17 százaléknyian vannak olyanok, akiket a világverseny egyáltalán nem érdekel. Az érdeklődés intenzitása alapvetően az életkortól függ: minél idősebb valaki, annál nagyobb izgalommal várja a riói ötkarikás játékokat.

Az emberek 38 százaléka a magyar olimpiai győzelmeket erősen pozitív érzelmekkel, nagy büszkeséggel fogja ünnepelni. Ugyanakkor a többség visszafogottabb: 53 százalék úgy nyilatkozott, hogy örülni fog a diadaloknak, de nem tulajdonít túl nagy jelentőséget nekik. Kevesen, mindössze 10 százaléknyian feltételezik azt, hogy semmilyen érzést nem vált ki belőlük a magyar sportolók sikeres szereplése. A lelkes ünneplés főleg a nőket és az idős embereket jellemzi majd, a mérsékeltebb örömteli hangulat pedig leginkább a férfiakra és a fiatalokra, középkorúakra lesz jellemző.

Az esetleges kudarcok nem váltanak ki olyan heves érzelmeket, mint a sikerek. Ha nem érünk el igazán nagy eredményeket Rióban, az az emberek 61 százalékának rosszul fog esni, de nem tartja végzetes történésnek. Sőt, a lakosság 31 százalékát egyáltalán nem foglalkoztatja, ha a magyar olimpiai csapat teljesítménye esetleg elmarad a várakozásoktól. Nagyon kevesen, 5 százaléknyian élnék meg fájdalmasnak, ha hazánk sportolóinak szereplését a kudarcok jellemeznék. Az idős sportszerető közönség vélhetően nehezebben dolgozná fel a sikertelenséget, mint a többi korosztály. Mivel ők a győzelmeket és hevesebb érzelmekkel fogadják, ezért az olimpia igazán szenvedélyes szurkolói a 60 év felettiek lesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.