galéria megtekintése

Kihagyott 11-es

Ladányi Balázs, a 227-szeres válogatott nem húzhat tizenkilencre lapot

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 05. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Tizenkilenc év alatt tizenkilenc világbajnoki részvétel, összesen 227 válogatottbeli fellépés után nem lesz ott a Dél-Koreában április 20-án kezdődő divízó I-es vb-n Ladányi Balázs, a Dunaújváros hokisa, mivel Rich Chernomaz szövetségi kapitány úgy döntött: nem számol vele. A 38 évesen is a legjobbak között jegyzett csatár másfél héttel az „ítélethirdetés” után sem érti, miért hagyták ki a keretből.

– Amikor meghallottam a hírt, azonnal arra gondoltam: valamikor a múltban elküldte melegebb éghajlatra a kanadai trénert...

– Pedig nem történt semmi ilyesmi. Ő se valamiféle konfliktusra hivatkozott, amikor felhívott telefonon, hanem annyit mondott: az elkövetkező évtized válogatottjának építése zajlik, és ebben nekem nem szán szerepet.

– Miért lepődött meg ezen a negyvenhez közelítve?

 

– Azért, mert a magyar válogatottnak mindig a létező legerősebb összeállításban kell részt vennie a világversenyeken. Azért, mert változatlanul a leggólerősebb hazai jégkorongozók egyike vagyok. S talán azért is, mert az elmúlt két évtizedben valamit csak-csak letettem az asztalra. Egyébként megkérdeztem tőle, hogy ezek szerint az esélyt sem kapom meg arra, hogy a vb-ig hátralévő időben bebizonyítsam, ott van a helyem a csapatban, mire ő közölte: nem, azt sem.

– Beletörődött a döntésbe?

– Mi mást tehetnék? A kapitány szíve-joga, kire számít és kire nem. Még akkor is, ha nem szánalomból, hanem kizárólag szakmai szempontok szerint kellene válogatnia, és akkor is, ha egy egész sportág értetlenkedik a döntésén.

A kép a Magyarország–Dél-Korea mérkőzésen készült. Ladányi már nem gondol Dél-Koreára...
A kép a Magyarország–Dél-Korea mérkőzésen készült. Ladányi már nem gondol Dél-Koreára...
Földi Imre / MTI

– Mert ez a helyzet?

– Én azt tapasztalom: igen. Akivel csak beszéltem a srácok közül, mindenki hasonló véleményen volt. A múlt heti, Fehérvár elleni Magyar Kupa-meccsen még a rivális szurkolói is értem demonstráltak: a tribünön kifeszítettek egy hatalmas magyar zászlót, rajta a nevemmel és a 11-essel, a mezszámommal, kaptam tőlük egy pólót, amelyre rányomtatták a náluk töltött majdnem négy évem statisztikáját, megajándékoztak egy üveg borral, egy Volán-sállal... Folytassam?

– Ha már a Fehérvár elleni mérkőzést szóba hozta: négy nappal az után, hogy megtudta, nem lesz válogatott, két gólt lőtt és egy gólpasszt adott, ezzel döntő érdemeket szerzett abban, hogy a Dunaújváros – bomba meglepetésre – legyőzte a sokkal esélyesebb vetélytársat. A dac ennyi erőt ad?

– Eszembe sem jutott, hogy na, most aztán megmutatom. Nem dacból játszottam, hanem, mint mindig, a legjobb tudásom szerint.

– Közeleg a világbajnokság, és erről az jut eszembe: a 2000-ben a sydney-i olimpiára utazó vízilabda-válogatottból kimaradt korábbi csapatkapitány, Vincze Balázs egy almafa tetején, kezében egy üveg itallal várta, amíg vége lesz a válogatott oroszok elleni döntőjének...

– Én nem ápolok semmiféle kapcsolatot a pálinkával, és – bár tudok fára mászni – szinte biztosan tévén nézem a vb-t a barátaim társaságában. És tiszta erőből drukkolok majd.

– A fiúknak vagy – ez sem lenne nagy csoda – Chernomaz bukásának?

– Természetesen annak, hogy hasonló csoda történjék, mint 2008-ban Szapporóban, amikor feljutottunk az A csoportba. Ha a kapitány ellen szurkolnék, azzal a csapatot is megtagadnám. Azt a társaságot, amelyben a fél életemet leéltem.

– S amelybe jövőre akár vissza is térne?

– Fogalmam sincs, mit hoz az elkövetkező időszak. Még néhány évig mindenképpen szeretnék játszani, ám eközben építgetem a karrieremet is. Ha minden igaz, egy év múlva ilyenkor végzek a TF testnevelő-edző szakán.

– Diplomával a kézben irány a válogatott kispadja?

– Azért az még odébb van. Addig számtalanszor bizonyítani kell, hogy nemcsak a pályán, hanem a pálya szélén is megállom a helyem. De kétségtelen: az lenne csak az igazi visszatérés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.