galéria megtekintése

Ki lesz az igazi gentleman?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 08. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Teniszre szakosodik a cseh és az angol főváros. Arany Prágában ma és holnap a nem hivatalos női csapat-vb döntőjét rendezik, Londonban pedig színre lépnek az urak, hogy vasárnaptól egy héten át eldöntsék, ki az úr a háznál, azaz kié lesz az ATP-világbajnoki cím.

A kétnapos női viadalon a Fed Kupa döntőjébe huszonkét évnyi távollét után visszatérő németek a Kerber (WTA-10.), Petkovic (14.), Lisicki (27.), Görges (75.) összetételű kvartettben bíznak, míg a házigazdák a megszokott Kvitova (4.), Safarova (17.), Pliskova (24.), Hradecka (157.) négyest nevezték.

Djokovics a múlt évi vb-győzelem után
Djokovics a múlt évi vb-győzelem után
Toby Melville / Reuters

A vendéglátók esélyeit nem csupán a legutóbbi két egymás elleni találkozó egyaránt fölényes győzelmének tudata, hanem az a tény is növeli, hogy a hétszeres bajnok csehek 2011-ben és 2012-ben is elsők voltak, s a tavalyi „kisiklás” is az volt, hogy az elődöntőben kikaptak az olaszoktól.

 

A Temze-parti eseményen a vakbélműtét után lábadozó Nadal igazolt hiányzó, a tavaly még vb-szereplő spanyol Ferrer és a francia Gasquet kiszorult az elit csapatból, miként az évadot – csuklósérülése miatt – szinte teljes egészében kihagyó argentin Del Potro is. Így aztán némiképp változott a sztárgála színlapja, arról azonban badarság lenne beszélni, hogy felhígult volna a mezőny.

Aligha nevezhető ugyanis zöldfülű kezdőnek a US Open-bajnok horvát Cilic, az amerikai Grand Slam-torna finalistája, a japán Nisikori vagy a mind magasabbra törő kanadai Raonic (aki a vb záróráját követő kedden Budapesten szerepel a Taróczy-féle hagyományos bemutatógálán). E három úr azonban nem tartozik a favoritok közé, miként az esztendőt Australian Open-elsőséggel kezdő, ám aztán meglehetősen változékony formában teniszező svájci Wawrinka, valamint a nyolcak közé az utolsó pillanatban becsúszó, korábban wimbledoni bajnok és olimpiai aranyérmes brit Murray sem, akinek idei produkciója nem emlékeztet pályája két esztendővel ezelőtti arany korszakára.

Nem várható az sem, hogy most ér a csúcsra a cseh Berdych, noha ő évek óta ott sertepertél a legjobbak mögött. De ki akkor, ha nem ők? Minden tényező a világelső szerb Novak Djokovics újabb címvédése mellett szól.

Természetesen ott van mellette (mögötte) az ATP-rangsor második helyén álló svájci Federer is, akit 17 Grand Slam-diadala, fényes pályafutása és idei kiegyensúlyozott szereplése – annak ellenére, hogy GS-elsőség nélkül zárta az esztendőt – feljogosít arra, hogy joggal reménykedjen évzáró tornagyőzelmében. Ám nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez nem Londonban, hanem egy másik L betűs városban, a franciaországi Lille-ben lesz: az ottani futballstadionban (!) a vb-t kö vető hétvégén a svájci gárda a házigazdák ellen vívja a Davis Kupa döntőjét.

Gyanítható, hogy Federer és Wawrinka lelkiekben már arra a salakpályás csapatmeccsre készül, s nem lenne túlságosan boldogtalan, ha a DK-döntő hozná el számára az esztendő igazi nagy ünnepét. Ami az ATP-világbajnokságot illeti: az utóbbi két évben győztes szerb Djokovics 27mérkőzés óta veretlen fedett pályán, amelyen legutóbb a 2012-es párizsi versenyen kapott ki (az amerikai Querrey büszkélkedhet a már-már történelmi sikerrel).

A világelső a múlt vasárnap éppen a Bercy sportpalotában feledtette sokadjára két évvel ezelőtti botlását, s szerezte meg huszadik 1000-es (régebbi nevén mester-) tornagyőzelmét, így 1310 pontos előnnyel vezeti a világranglistát a második helyezett Roger Federer előtt. Mivel a mostani londoni vb-győzelem 1500 rangsorpontot fialhat, matematikailag még előzhet a svájci, ha veretlenül nyeri a tornát,miközben „Djoko” már a csoportkörben kizúg...

Ennek, valljuk be, minimális az esélye. Tény viszont, hogy holnap Nisikori–Murray (15 óra) és Federer–Raonic találkozóval (21) rajtol a szupertorna, hétfőn pedig bemutatkozik a másik kvartett (délutánWawrinka–Berdych, este Djokovics–Cilic).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.