galéria megtekintése

Kézilabda: Andersen-mesébe illene Rio

0 komment


Őri B. Péter

A szövetség vezetői visszafogottabbak a játékosoknál. Előbbiek a Dániában ma kezdődő női kézilabda-világbajnokságon a legjobb hét közé várják a magyar válogatottat, utóbbiak szerint a négy közé jut a csapat. Németh András szövetségi kapitány szerint is az elődöntőbe kerül az együttes. A csoportbeosztás nem különösebben kedvező, hiszen ellenfél lesz a legutóbbi vb második és harmadik helyezettje, Szerbia, illetve Dánia, és Montenegró csapata is erős. Négy válogatott jut tovább – ezzel nem lehet gond –, a folytatásban viszont a könnyebb ágra kerülnek a magyarok, a középső szakaszban még elkerülik Brazília címvédő és Norvégia ugyancsak remek együttesét is.

Németh szakvezető a múlt évi Eb-n a hatodik helyig jutott a válogatottal, ám azóta sok minden történt.

A legfontosabb: Görbicz Anitára és Zácsik Szandrára – két meghatározó játékosra – a kismamaszerep után újra lehet számítani. A keret zömét adó két csapat, az FTC és a Győr kiválóan szerepelt a Bajnokok Ligája őszi sorozatában, mindkettő megnyerte a csoportját. Bizakodásra adhat okot az is, hogy az elmúlt esztendőben sokat javult a csapatjáték.

 
Ők tizennyolcan

Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Kiss Éva (Győr), tartalék: Janurik Kinga (Érd).

Jobbszélsők: Bódi Ber­nadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC).

Jobbátlövők: Planéta Szimonetta, Tomori ­Zsuzsanna (mindkettő Győr), tartalék: Hornyák Dóra (FTC).

Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC).

Beállók: Mayer­ Szabina (Fehérvár), Szamoránsky Piroska (FTC).

Balátlövők: Bulath Anita, ­Triscsuk Krisztina (mindkettő Dunaújváros), Zácsik Szandra, Szekeres Klára (mindkettő FTC).

Balszélsők: Erdősi Ildikó ­(Siófok), Kovacsics Anikó (Győr).

A világbajnokságon kvótát lehet szerezni az olimpiára. A Dániában aranyérmet nyerő együttes megváltja a riói repülőjegyet, a második–hetedik helyezettek pedig márciusban, a kvalifikációs ­­viadalokon vívhatják ki a részvételi jogot.

MTI

A három, egyaránt négycsapatos torna egyikének megrendezésére a magyar szövetség is pályázna; persze csak akkor, ha a válogatott érdekelt lesz.

Amennyiben az együttes eljut a nyári játékokra, összesen bruttó negyvenmillió forint prémiumot kap. Az Ausztria csapata elleni sikeres vb-selejtező négymilliót ért, 12 millió jár a kvalifikációs tornáért, újabb 24 millió pedig az olimpiai­ kvótáért.
Pálinger Katalin csapatmenedzser biztatónak tartja, hogy a lányok tele vannak önbizalommal. Ebből még szép karácsonyi ajándék is lehet.

Azzal együtt, hogy női tornán bármi megtörténhet.

Csoportbeosztás, program

A (Herning): Dánia, Japán, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Tunézia. A magyar csapat mérkőzései: Tunézia (ma, 18), Szerbia (holnap, 18.30), Montenegró (kedd, 18.30), Dánia (szerda, 20.45), Japán (péntek, 16.15). A találkozókat a Sport1 közvetíti. B (Naestved): Angola, Hollandia, Kína, Kuba, Lengyelország, Svédország. C (Kolding): Argentína, Brazília, Dél-Korea, Franciaország, Kongói DK, Németország. D (Frederikshavn): Kazahsztán, Norvégia, Oroszország, Puerto Rico, Románia, Spanyolország. Minden csoportból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe (december 13–14.), melynek párosítása: B1–A4, D3–C2, B3–A2, D1–C4, C3–D2, A1–B4, A3–B2, C1–D4. A december 16-i negyeddöntőben: B1/A4–D3/C2, B3/A2–D1/C4, C3/D2–A1/B4, A3/B2–C1/D4. Az elődöntőt és a helyosztót december 18-án, a döntőt, a bronzmeccset és a helyosztót december 20-án Herningben rendezik.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.