Kezdő kapitány

„Főként a játékosok mentális erején múlik. Meg a szerencsén, az mindenhez kell” – mondta Dárdai Pál, a labdarúgó-válogatott berlini kölcsönkapitánya arról, hogy a csapat megragadja-e a több ok miatt szokatlanul komoly esélyt a tavaszi két Eb-selejtezőn. Majd visszakérdezett: „Ez lenne a legutóbbi húsz esztendő legjobb magyar válogatottja?”

Mivel a meghívott újságírók egyike sem vágta rá kapásból, hogy „igen, igen!”, hozzátette: „Évtizedeken át akkor is visszacsúsztunk a kiesőhelyre, ha látszólag volt sanszunk. Amiben most valóban reménykedhetünk, az a csapaton belüli egység. Meg az eltökéltség, amellyel és a taktikai tervvel azonosulnak a futballisták. Figyelembe vettük a képességeket, így elképzeléseinket nem a labdabirtoklásra építjük. Viszont az őszi meccseken nem sokat lőttek ellenünk kapura.”

A kapitány megjegyezte még: „A március huszonkilencedikén Budapesten játszó görögöket nem elemezhetem. Elvégre nem tudhatjuk, új szakvezetőjük mit akar. S a kilátásokról csak akkor beszélhetek felelősséggel, ha látom, milyen állapotban vannak a mi játékosaink. Az ősszel a személyes tapasztalatok birtokában mondtam, hogy akár öt-hét pontot is szerezhetünk a kvalifikációs mérkőzéseken. A tippel most megvárnám a március végét, a Európa-bajnoki selejtező előtti találkozást a labdarúgókkal.”

Dárdai: Mindent közösen
Dárdai: Mindent közösen
Mirkó István

Addig is lesz randevú: március 9-től háromnapos edzőtábort tart az itthoni jelölteknek Dárdai. Megfordult a fejében, hogy hat napra Törökországba viszi a magyar klubokban futballozó kerettagokat, de aztán lemondott erről a tervéről. Arról viszont nem tett le, hogy mindent közösen, nyílt színen beszéljen meg a játékosokkal. „Külön senki ne jöjjön a szobámba, se panaszkodni, se ünnepelni!” – hangoztatta, és a válogatott keretről kijelentette azt is: „Az őszi selejtezők eredményei alapján egyaránt nehéz be- és kikerülni.”

Név szerint 3+2 játékost említett: a „taktikailag feltétlenül használható, intelligens” Szalai Ádámot, a „hiába hívnám, nem jön” fordulattal jellemzett Huszti Szabolcsot, valamint Guzmics Richárdot. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „Belső védőink között megvan az összhang.” Ez, ugye, azt jelenti, hogy a lengyelországi légióst aligha hívja meg a kapitány, de eltűnődtem rajta: vajon ki reklamálja a védőt...? Dárdai „többet vár” Gyurcsó Ádámtól és Kovács Istvántól – attól tartok, hiába –, és arra számít, hogy a berlini Max Schmeling csarnokban ma délelőtt kezdődő öregfiúktornán a Hertha megvédi címét. A vetélytársak: az Union Berlin, a Werder Bremen, a Bayer Leverkusen, a Borussia Mönchengladbach, valamint a Sparta Prága csapata. Dárdai kezdő lesz a kispályás (4+1-es) együttesben...

A kapitány egy budapesti szálloda legfelső, hatodik emeletén fogadta a sajtómunkásokat. Meglehet, kabalából, hiszen az F csoport táblázata ugyancsak hatszintes, és a szakvezető az Európa-bajnoki selejtezőkön is a pent house-t célozza meg. Illetve, azt mondja: beérné a pótselejtezős harmadik hellyel. Akár több is elképzelhető, ha a kapitány és csapata a tavasszal szintén Fortuna pártfogoltja lesz... Bár a szerencséről Dárdai felesége így vélekedett: „Akkor lettetek volna igazi mázlisták, ha Bukarestben megadják Szalai lesgólját.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.