galéria megtekintése

A kézilabda is megadja magát a Fidesznek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Nem indul az elnöki posztért a kézilabda-szövetséget négy éven át irányító Vetési Iván, aki az áprilisi közgyűlés küldöttei számára azt javasolja: Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, Józsefváros polgármesterét válasszák meg utódául.

A sportági elnökség csütörtöki ülésén Vetési Iván azt mondta: családi okok állnak döntése hátterében. A szövetség honlapján a következő nyilatkozatot tette közzé: „Intenzív, munkával teli, ugyanakkor sikeres négy éven vagyunk túl. Utólag is köszönöm azt a bizalmat, amellyel 2011-ben a küldöttgyűlés engem és a jelenlegi elnökséget megtisztelte. A magyar kézilabdázásban rengeteg lehetőség van, sok lehetőséggel éltünk is.

Életem egyik legnehezebb döntését hoztam meg,

és nehéz szívvel (...) úgy döntöttem, hogy elnöki pozíciót nem tudok vállalni a szövetségben, ugyanakkor természetesen továbbra is szeretnék tenni a magyar kézilabdázásért. (...) A jelölőbizottság számára Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestert javaslom jelöltnek az elnöki posztra, úgy vélem, jó elnöke lenne az MKSZ-nek. Jómagam, illetve az elnökség tagjai úgy véljük és reméljük, tovább folytatódhat az a sikeres munka, amit elkezdtünk. Az elnökséggel együtt a küldöttgyűlésről és a tisztújításról ennyit szeretnénk most elmondani, ebben kérjük a média és a nyilvánosság képviselőinek megértését.”

 

Természetesen megkerestük Vetésit, aki a Népszabadságnak szóban is megerősítette: nem kívánja kommentálni a kommünikében foglaltakat. Azt is felvetettük neki,

meglehetősen szokatlan a magyar sportéletben

– bár elődje, Sinka László esetében éppen kézilabdában akadt már rá példa –, hogy a leköszönő elnök megnevezze saját kiszemeltjét, ám a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának éléről tavaly novemberben szintén távozó sportvezető erre sem akart reagálni. Annyit mondott csupán: a közleményben foglaltak mindenben megfelelnek a valóságnak.

Egy leendő (?) szövetségi elnök, Kocsis Máté (balra) és a jelenlegi birkózófőnök, Németh Szilárd (középen)
Egy leendő (?) szövetségi elnök, Kocsis Máté (balra) és a jelenlegi birkózófőnök, Németh Szilárd (középen)
Teknős Miklós / Népszabadság

Amint az köztudomású, a birkózószövetség nemrégiben tartott emlékezetes közgyűlésén Németh Szilárdot, a Fidesz rezsibiztosát választották elnökké a sportági legenda, Hegedüs Csaba helyett. Most Kocsis Máté, a kormányzó párt kommunikációs igazgatója kap minden bizonnyal vezető szerepet egy másik hazai sikersportágban.

Németh a győzelem napján. Nemhogy összeférhetetlen
Szabó Miklós / Népszabadság

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a harmincnégy éves politikus nem ismeretlen a sport világában: jelenleg az FTC alelnökeként – Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató helyetteseként – is tevékenykedik. Úgy tudjuk, a kézilabda is régi szerelme; olyannyira, hogy egy időben a zöld-fehérek női szakosztályának vezetőségi tagja volt.

Hogy a Ferencvárosnál betöltött tisztsége április 17., vagyis a kézilabdások közgyűlése után nem vet-e fel összeférhetetlenségi kérdéseket, arra majd a jogászok megadják a választ.

Más tekintetben pedig kétségünk se legyen: a politikusi és a sportvezetői mivolt ma már nemhogy nem összeférhetetlen, hanem szinte kéz a kézben jár.

Narancs Csepel

A birkózószövetség januári ülésén sokan meghatalmazással szavazhattak, úgy, hogy valójában semmi közük nincs a sportághoz. Erre korábban és más sportágban is volt már példa, ahogy csak az érdek azt kívánta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.