galéria megtekintése

Még Boris Becker is gratulált a magyar tiniknek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Boris Becker is gratulált Gálfi Dalmának és Stollár Fannynak Wimbledonban. Még szép: a tinédzser lányok a teniszsport történetének első „tisztán” magyar győzelmét aratták a Grand Slam-torna junior leány páros számában. A sikerrel pénz egyelőre nem járt, puszi és biztató szó annál több.

A két tizenhat éves magyar a sportág legrangosabb füves tornájának juniordöntőjében 6:3, 6:2-re múlta felül a fehérorosz, szlovák Lapko, Mihalikova kettőst, de elmondásuk szerint a versenyt tulajdonképpen egy körrel korábban nyerték meg. Akkor, amikor az első kiemelt cseh Kolodziejova, Vondrousova duót búcsúztatták.

A wimbledoni bajnokság utánpótlás-viadalának történetében amúgy háromszor is született már magyar diadal: 2005-ben Szávay Ágnes a fehérorosz Azarenka oldalán, 2010-ben Babos Tímea az amerikai Stephens partnereként éppen leány párosban lett első, míg ez utóbbi évben Fucsovics Márton egyéniben nem talált legyőzőre. Olyan eset azonban most fordult elő először, hogy színmagyar páros emelhette magasba a trófeát.

 

Méghozzá nem is különösebben váratlan sikert követően, hiszen mindketten határozottan állítják: a győzelem reményében keltek útra Londonba, elvégre a mögöttük hagyott esztendőben egyetlen riválisuk sem tudta legyőzni őket. De nem csak ebben értenek egyet. Állítják, az ő korosztályukban sok a tehetség Magyarországon, s kettejük mellett Bondár Anna, valamint Valkusz Máté is sokra viheti a későbbiekben.

Stollár Fanny, Gálfi Dalma: páratlan páros
Stollár Fanny, Gálfi Dalma: páratlan páros

„Én például a harmadik helyen állok a junior-világranglistán” –mondja büszkén Gálfi, s hozzáteszi, az előrelépés nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy a hazai szövetség – szemben a korábbi módival – immár jelentős anyagi támogatást nyújt a legtehetségesebb fiatalok nemzetközi versenyeztetéséhez.

Míg Dalma az MTK feneketlen-tavi centrumában, addig Fanny a floridai Bradentonban található IMG Akadémián készül. Bár utóbbi azt mondja, odakinn mesések a körülmények – erről a bázisról került ki a férfi-világranglistán jelenleg ötödik japán Nisikori is –, előbbi közli: mindenütt jó, de a legjobb itthon. „Mindent kapok az MTK-ban, remekül érzem magam, egyelőre nem is vágyom külföldre” – magyarázza.

A lányok egyébként egy árva fonttal sem gazdagodtak a wimbledoni győzelem után, a junioroknak ugyanis nem jár pénzdíj. Nekik be kell érniük annyival, hogy a rendezők addig fizetik a kinntartózkodásukat, ameddig versenyben vannak. A szponzorok természetesen értékelik a múlt hétvégihez hasonló diadalokat, de ebben a korban – így a lányok – még messze több a befektetés, mint a kivehető haszon.

A sikeren túl életre szóló élményt jelentett a csinos párosnak az is, hogy ott lehetett az úgynevezett bajnokok vacsoráján. Ráadásul a korábbi klasszis, Temesvári Andrea bemutatta a két tinit Boris Beckernek, így a hatszoros Grand Slam-győztes német exklasszis gratulációja szemtől szemben hangzott el.

Jó, jó, de vajon Serena Williams is tudja már, ki az a Gálfi vagy Stollár? Nos, Dalma szerint az amerikai szuperteniszező most még nem ismerné fel őket a wimbledoni sétányon, de ami késik, nem múlik.

„Ha egyszer majd egy mezőnyben szerepelünk vele, biztos ez is megtörténik...” – szól a kiegészítés, amit miért ne tekinthetnénk egyben prognózisnak?

Tóparti parti

A Davis Kupa euro-afrikai zóna II. csoportjában a magyar válogatott mától vasárnapig Siófokon salakpályán fogadja Bosznia-Hercegovina együttesét. Az első nap Fucsovics Márton ellenfele Tomislav Brkic, míg Nagy Péteré Mirza Basic lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.