galéria megtekintése

Keresd a férfit!

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Kelen Károly
Népszabadság

A harmincnyolc éves Polgár Judit bejelentette visszavonulását, és ezzel véget ért az a negyvenöt esztendeje tartó kísérlet, amelyet Polgár László folytatott saját gyermekeivel. Nem biztos, hogy ő teljesen elégedett az eredményekkel, de az egész világ a csodájára járt annak, amit a lányok elértek, megváltoztatva a gondolkodást a nők és férfiak szellemi teljesítőképességéről.

Két vezér, három királynő: Judit, Zsuzsa, Zsófia
Két vezér, három királynő: Judit, Zsuzsa, Zsófia
Illyés Tibor / MTI

Polgár László 1973-ban egy este levitte Zsuzsa lányát az MTK sakkozóinak edzésére, de alig bírt rávenni valakit, hogy váltson egy partit a négyéves gyerekkel. A sakkban pontosan érzékelhető a tudáskülönbség, a gyengébb játékosnak szinte semmilyen esélye sincs. Igaz, a tehetség korán felismerhető, és a sakktörténet megannyi csodagyereket tart számon. Mégis mindenkit meglepett, hogy a végül mégis kötélnek álló tapasztalt játékost milyen biztonsággal verte a Polgár lány, aki ülve nem is érte fel az asztalt, a székén térdelve mozgatta a bábukat.

Ennél is nagyobb meglepetést okozott az apa kijelentése, hogy a kislány nem különleges tehetségének, hanem a nevelési módszernek köszönheti, hogy itt tart, és szerinte bármely egészséges gyerek képes volna erre, ha ő foglalkozna vele. És még ezt is tudta fokozni azzal, hogy Zsuzsa célja nem lehet más, mint a férfi világbajnoki cím elhódítása! Kinevették, sőt tébolyultnak nézték, mert biztosra vette, lánya egyszer még győz Portisch Lajos ellen. Polgár László ragaszkodott saját pedagógiai elveihez. Úgy gondolta, hogy az otthoni tanítási folyamat során szerzett képességek és készségek a magyarországi iskolai viszonyok között nem fejlődnének tovább. Látszott a gyermekén, hogy kiegyensúlyozott és boldog, mégis alig akarták engedélyezni, hogy pedagógus feleségével otthon taníthassák, ne kelljen iskolába járnia.

 

Az első években a sakkszövetség vezetői is akadályozták Zsuzsa, valamint 1974-ben és 1976-ban született két húga, Zsófia és Judit pályafutásának felívelését. Hiába. Egyre-másra jöttek a világraszóló eredmények: 1985-ben Judit megnyert egy nagy férfiversenyt New Yorkban, aztán Zsuzsa a nők közül elsőként beverekedte magát a férfi világbajnok-jelölti versenyre.

Polgár László 1988-ban hirtelen változtatott taktikáján, mondván: ha gyerekei és az általa negyediknek választott, tizenkilenc éves Mádl Ildikó együtt szerepelhet a sakkolimpián, akkor erre a versenyre felfüggeszti a tilalmat, és a lányok hajlandók a nők mezőnyében szerepelni. S a négy tinédzser hihetetlen dolgot művelt: az olimpiák történetében első csapatként megelőzte a szovjet együttest, miközben a tizenkét éves Polgár Judit tizenhárom játszmájából tizenkettőt megnyert, és csak egyet adott döntetlenre. Két évvel később újra győztek a nők olimpiáján, Judit azonban többé nem ült asztalhoz női versenyen.

Élő-pontszáma 1989 óta a hölgyek között neki a legmagasabb, azaz huszonöt esztendeje vezeti a női világranglistát. Nem mellesleg: 1989-ben megnyerte a magyar szuperbajnokságot, megelőzve többek között Portischt. Fiatalabban szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet, mint az addigi csúcstartó Bobby Fischer. Világbajnoki címeket nyert korosztályos fiúversenyeken, páros meccsen győzött Borisz Szpasszkij és Anatolij Karpov ellen. Egy-egy versenyjátszmában legyőzte Kaszparovot, Anandot, Khalifmant, Kaszimdzsanovot, Ponomariovot, Szmiszlovot és Topalovot. Ők mind sakkvilágbajnokok. Legjobb helyezéseként 2004-ben nyolcadik volt az összesített világranglistán. Akkor született első gyermeke, Olivér, azután hamar visszatért a játékhoz, és eddig egyetlen nőként játszhatott a vb-címért rendezett tornán. A legtöbb Élő-pontja (2735) 2005-ben volt. Ez egyelőre elérhetetlen más nő számára. A női világbajnok kínai Hou Yi-fan közelítette meg a legjobban 2661 pontjával, de Juditnak még most is több, 2676 áll a neve mellett.

2006-ban megszületett lánya, Hanna, és a két gyerek mellett nehéz a sakkra ugyanúgy koncentrálnia, mint régen. A tegnap befejeződött sakkolimpián is nagy hasznára volt a magyar csapatnak, de talán úgy érzi, hogy már nem tud azon a magas színvonalon játszani, ahogy Polgár Judittól elvárja – elsősorban önmaga.

Nevelj zsenit?

Polgár Judit az utóbbi években az iskolai sakktanításhoz készít könyveket Zsófia nővére rajzaival és Tandori Dezső verseivel. Saját gyerekei is sakkoznak, de nem azzal a módszerrel készíti fel őket, amelyet apjuk alkalmazott vele és nővéreivel. Sokan ezt megnyugvással veszik tudomásul, mert annak idején sajnálták a lányokat, hogy állandó sakkozásra kényszerítették őket. Pedig aki olvasta Polgár László pedagógiai könyvét – Nevelj zsenit! –, tudja, hogy éppen a szabadságra és a játékosságra helyezte a súlyt. Azt vallja: az iskola unalmas, a játék nem. Ahogyan írja: „Minél tartalmasabb problémát old meg tevékenysége közben a gyermek, annál nagyobb lesz az öröme, a sikerélménye.” Polgár László azt tette, amit a legtöbb apa nem tud megtenni: rendelkezésre állt, ha a gyerekek játszani akartak vele. S jelentkezzék az a szülő, aki gyakran tapasztalja: gyermeke előbb unja meg a játékot, amelybe belemerültek, mint ő!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.