galéria megtekintése

„Mindenki a mi klasszisainkat akarja majd megverni”

7 komment


Bodnár Zalán

A 2012-es, Debrecenben rendezett Európa-bajnokság produkcióját is felülmúlta, sőt 10 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmével minden idők legjobb Eb-eredményét érte el a magyar úszócsapat Londonban. Hargitay András szövetségi kapitány a hazautazás előtti órákban adott interjút a Népszabadságnak.

„Ennyire jó formában lévő úszókkal nem volt nehéz dolgom
„Ennyire jó formában lévő úszókkal nem volt nehéz dolgom”
Kovács Anikó / MTI

Korábban a célokkal kapcsolatban Vitray Tamástól idézett: „Legyen mire szerénynek lennünk." A tíz aranyéremmel minden okunk megvan-e a szerénységre?

- Igen, és komolyan is gondolom, hogy kellő alázattal kell fogadnunk e rendkívüli sikert. Olyan közegben nőttem fel, hogy a jobbnak több járt a munkából is. Klasszisaink vállára újabb felelősség került: ők most Európa első számú úszói, legközelebb mindenki őket akarja majd megverni. Márpedig legközelebb az olimpia jön. Nagy vetélytársaink, az olaszok, a hollandok, a britek biztosan keresik majd a lehetőségeket, miként kerülhetnek elénk, még véletlenül sem dőlhetünk hátra. De jól is van ez így.

 

Kiss szakvezető távozása után, néhány hete nevezték ki szövetségi kapitánnyá. Hogyan érezte magát Londonban ebben a szerepkörben?

- Nem új számomra a feladat, mert 1980 és 1988 között már voltam ezen a poszton. Készültem is rá, mivel Kiss László az olimpia befejezésével mindenképpen átadta volna a stafétabotot, az élet azonban korábbra hozta ezt a váltást. Azt kell mondjam: ilyen előkészületek után, ennyire jó formában lévő úszókkal nem volt nehéz dolgom. A versenyzőknél is gyakran felvetődik egy klub- vagy edzőváltásnál, hogy a sikerből mekkora rész az elődé és mennyi az utódé. Kapás Boglárka például decemberben igazolt át a BVSC-ből az Újpestbe, és most négy aranyat nyert. De ki tudná megmondani, melyik trénernek volt ebben nagyobb szerepe. Ugyanígy van ez a szövetségi kapitányoknál is.

Kiknek a győzelme vagy érme lepte meg leginkább, illetve kik azok, akiktől többet várt?

- A női 4×200-as gyorsváltó sikere, a 4×100-as kombinált váltó bronzérme és Bohus Richárd érmei (ezüst 50 háton, bronz 4×100 vegyesen – a szerk.) a kellemes meglepetések közé tartoznak, a többire azért számítottunk. A legnagyobb figyelmet nyilván a többszörös Európa-bajnokok, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Cseh László kapta, de minden sikert megbecsülünk, mert egyiket sem volt könnyű elérni. Akadnak olyanok, akiktől azt reméltem, hogy megússzák az olimpiai A szintet, és nem sikerült nekik; miattuk, ha csalódott nem is, szomorú vagyok. Lesz alkalmuk javítani néhány héten belül, de jobb lett volna már most kipipálni ezt is.

Fáj a szíve a visszalépések miatt? Több esetben is aranyra esélyes úszónk fújt visszavonulót.

- Valóban, Hosszú és Cseh is feltehetően gyarapította volna az aranyak vagy az érmek számát, de okos áldozatokat hoztak. Az életben gyakran kell kompromisszumot kötni. Akármilyen fontos verseny is az Eb, az idén az olimpia elsőbbséget élvez.

Tőlünk Gyurta Dániel volt a legnevesebb hiányzó, de több csapat sem a legjobb úszóival érkezett. Tízes skálán mennyire volt erősnek mondható ez az Eb-mezőny?

- Nem szeretek azzal foglalkozni, hogy ki van ott egy versenyen és ki nincs. A lehetőség mindenkinek megadatott, hogy Európa-bajnok legyen; nem mindenki élt vele. Mindig van ilyen. Amikor Cseh Laci megnyerte a vb-t, Phelps nem nevezett be, és közben Amerikában megnyert egy versenyt Laciénál jobb idővel. Na és? Cseh lett a világbajnok, ez a tény. Ha például Belmonte nem jön el Londonba, sokan talán most azt mondanák: Kapás nem előzte volna meg. S tessék: itt volt, Bogi pedig kétszer is simán legyőzte.

Hozott-e ez az Eb bármilyen szakmai újdonságot, felismerhető volt-e esetleg valamilyen új trend, stílus?

- Az olimpia előtt ennyivel már senki nem szokott kísérletezni, ilyenkor a jól bevált módszerek tökéletesítésén van a hangsúly. Néhány hónappal Rio előtt leginkább arra jó az Eb edzői szempontból, hogy szimulálni lehessen azt a versenyhangulatot, amely majd az ötkarikás játékokon vár mindenkire. Kevesen járnak ugyanis rutinból az olimpiára. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.