Szigetországi szégyen

A brit elektronikus és nyomtatott sajtó meg főként „a labdarúgás szülőhazájának” megannyi rajongója három évadon belül immár másodszor kényszerül szembenézni azzal a szégyennel, hogy a Premier Liga egyetlen csapata sincs a legjobb nyolc között a BL-ben. (Már az EL-ben sincs.) Sőt az utóbbi négy évben a 2012-ben győztes Chelsea volt az egyetlen angol gárda, amely legalább az elődöntőbe került.

A magát előszeretettel „a világ legizgalmasabb bajnokságaként” meghatározó Premiership megaláztatása szerdán ért a tető- (ha nem a mély-)pontjára; a The Times tudósítója szerint a Barcelona „mesterkurzust” tartott a Manchester City kék mezeseinek.

A labdarúgással professzionális vagy amatőr szinten foglalkozók között teljes az egyetértés abban, hogy a Nou Campon született 1-0 és az összesítésben elért 3-1 nem fejezte ki a két csapat közötti különbséget. Ahogyan a távozása óta először visszatérő, a tribünön helyet foglaló exbarcelonai tréner, Pep Guardiola, úgy a brit futballszakértők is tátott szájjal figyelték Lionel Messi és a többiek lélegzetelállító teljesítményét. E sorok írásakor egyébként már közel hetvenezren töltötték le a YouTube-ról azt az ellenállhatatlanul mulatságos jelenetet, amelynek során az argentin szupersztár sorozatos kötényeinek egyik áldozata, James Milner a földre rogyott.

Milner: egy nehéz nap éjszakája
Milner: egy nehéz nap éjszakája
Gustau Nacarino / Reuters

A BBC és a Sky Sports elemzői között nincs vita afelől, hogy a bajok forrása az angol futball átmeneti állapota. Ez volt az első évad az 1995-96-os óta, amelyben a Manchester United nem szerepelt a Bajnokok Ligájában. A Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulásáig eltelt további tizenhét évben a „vörös ördögök” mindössze öt alkalommal nem voltak részesei a negyeddöntőnek, kétszer pedig haza is vihették a trófeát. Helyi riválisuk, a nagyjából egymilliárd fontért összerakott (?) City a kontinensen továbbra is tapasztalatlan újonc benyomását kelti, és az újabb kiesés könnyen a chilei edző, Manuel Pellegrini állásába kerülhet.

Ha valakiket nem lehet hibáztatni, azok az angol játékosok, hiszen egy nemrégiben közzé tett felmérés szerint a Bajnokok Ligájából kihulló Arsenal, Chelsea és Manchester City, az Európa Ligától hasonlóképpen búcsúzó Tottenham, valamint a sehová el nem jutó Manchester United keretéhez tartozik a legkevesebb hazai születésű futballista a Premier Ligában. Az angol labdarúgás gyengélkedése egybeesik a francia és német bajnokság megerősödésével, a spanyol ligában pedig a Barcelona és a Real Madrid mellé felsorakozott az Atletico Madrid. Az már a Premiership külön balszerencséje, hogy a spanyol futball egyszerre két zsenivel büszkélkedhet. Messi és Cristiano Ronaldo az utóbbi öt BL-évadban együttesen százkét gólt produkált.

Gary Lineker, a korábbi kitűnő futballista, a BBC szombat esti futballmagazinjának műsorvezetője a Twitter közösségi portálon az angol futball válságáról beszélt, mely ellen szerinte a téli pihenő vagy legalábbis a karácsonyi-újévi maraton megnyirbálása az orvosság. Önkritikusabb volt Gary Neville, a Manchester United és az angol válogatott korábbi védője, aki a Sky sportcsatornáin legalább annyira sikeres, amilyen annak idején a gyepen volt. Ő viszonylagosnak nevezte a Premier Liga sokat emlegetett „izgalmasságát és tempóját”, amely láthatólag nem éri el a legbefolyásosabb európai csapatok szintjét.

A The Guardian paradoxnak minősíti azt a helyzetet, hogy alig egy hónappal a Premiership rekord összegű – 5,1 milliárd fontos – tévéközvetítési megállapodásának aláírása után kiderült: Európában semmit sem ér az „öldöklő küzdelem”, „a gondolkodás helyett a sebesség előtérbe helyezése”.

Sőt a konklúzió az: „Javítani kell a játék intenzitásán.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.